J. Švarcbek: Kam vede investování aneb je málo bytů?

31. 8. 2017

Není to mnoho měsíců, co fanoušky Victorie Plzeň rozesmutnila zpráva, že zemřel vlastní rukou František Rajtolar. Člověk mladý, zdravý, úspěšný.  Mnoho lidí si kladlo otázku: proč? Jako odpověď může být i ta skutečnost, že Rajtolar vlastnil dvanáct bytů v Českých Budějovicích, čtrnáct bytů v Písku. Obojí v nově postavených rezidenčních domech. K tomu další tři byty v rodné Příbrami a dva, zatím nezkolaudované, řadové domky tamtéž. To vše Rajtoral podle výpisu z katastru nemovitostí vlastnil sám nebo napůl s bývalým hokejovým brankářem Dominikem Halmošim.

Podnikat spolu začali v roce 2014. Založili pět firem na pronájem nemovitostí a bytů a v letech 2014 až 2016 postupně skoupili zmíněné bejváky. Podle renomovaného odhadu a cifer v ceníku developerů se jejich celková hodnota vyšplhala na více než 100 milionů korun!

Možná si vzal za vzor hudebního mága Františka Janečka, který vlastní v Česku hned 13 bytů, na dovolenou ale jezdí do Dominikánské republiky, kde má 2 vily. Další nemovitost si pořídil také na Floridě.

Samozřejmě nevíme, zda Rajtoral nemovitosti kupoval za hotové či na hypotéku. Ono totiž není úplně jednoduché podnikat v této oblasti. Majitelé bytů by jistě mohli vyprávět o kvalitách nájemníků a dalších rizicích spojených se splácením hypoték či opravami bytů.  Když je to tak lákavé, koupíme byty, třeba na dluh a nájem nám zaplatí splátky a ještě zbude na luxusní život. Mnozí lidé se však i pod vlivem marketingu developerů a bank zhlédli v relativně snadné představě: koupím jeden či více bytů, postupně mi je zaplatí nájemníci a za dvacet třicet let budu rentiér. Tomu se prostě nedá odolat.

Ceny nemovitostí v Česku jsou jedny z nejvyšších v Evropě. Byt o velikosti 70 metrů čtverečních stojí téměř 11 ročních platů a ceny jsou výrazně vyšší než u sousedů, přičemž máme výrazně nižší mzdy.

Na pražském trhu je stále nedostatek nových bytů, a proto jejich ceny rostou meziročně o 15 procent. Pokud nové byty skupují spekulanti, kteří mají dostatek hotových peněz, nebo ti, kteří se nechali zlákat a kupují byty jako investici na hypotéku, tak ceny stále porostou a bude jich stále nedostatek. Podle představitele Asociace realitních kanceláří je 30 % bytů na investice. Jedeme prostě ve spekulantské spirále, kterou živí banky a podporuje ji i ČNB. Je jen otázka, jak dlouho? Kdy ta bublina praskne?

Zajímavý postřeh sdělila Lucie Tvarůžková ze Zonky.cz:

„Slyšela jsem o pánovi, který si pořídil na hypotéky dvacet pět bytů. To je už jako hrát letadlo. Stačí málo, splátky zdraží, vypadne mu na čas pár nájemníků a ten domeček se mu zhroutí. To je už velké riziko.“

Možná právě toto letadlo hrál Franta Rajtoral. Kdyby se držel starého pořekadla: ševče drž se svého kopyta, tak mohl rozdávat radost fanouškům a rodině  dalších mnoho let.

Josef Švarcbek, kandidát pro volby do PSP ČR za Plzeňský kraj
Josef Švarcbek, kandidát pro volby do PSP ČR za Plzeňský kraj