Další sprosťárna a neskutečná drzost a arogance ze strany USA vůči Sýrii a vlastně celému světu!

7. 2. 2019

Některá česká media, zejména media spřízněná s pohrobky „Lásky a pravdy“, nyní opěvují rozhodnutí amerického Federálního soudu ve státě Washington, který odsoudil 31. ledna 2019 syrskou vládu (údajného) diktátora Bašara Asada k zaplacení 302,5 milionu dolarů (v přepočtu 6,8 miliardy korun) odškodného za zabití americké válečné reportérky Marie Colvinové v syrském městě Homs!

Podle soudkyně a předložených důkazů byla novinářka v roce 2012 terčem cíleného útoku.

Bakalovo média píší, že se jedná o právní precedens, který by mohl být pro některé vlády ve světě mimořádně nepříjemný???

A to se na to podívejme!?

Jednooká Marie Colvinová, pracovala údajně pro britský list „The Sunday Times“. Byla jeho uznávanou válečnou reportérkou. Zahynula prý, (což se přesně neví), při bombardování mediálního centra v syrském městě Homs dne 22. února 2012. Společně s ní zemřel i francouzský fotograf Rémi Ochlik a dalších několik novinářů bylo zraněno.

Podle soudkyně Amy Berman Jacksonové se syrská vládní armáda zaměřila na zahraniční novináře, kteří tehdy v tomto syrském městě působili a zaútočila na ně záměrně. Vláda (pozn. údajného) diktátora Bašára Asada, která se soudního řízení nezúčastnila, ale údajně tvrdí, že se jednalo o „dílo teroristů?“

Za prvé, jedná se o nebetyčnou drzost ze strany paní soudkyně a ze strany USA (!) nadřazovat jejich vnitřní americké právo nad právo mezinárodní a právo druhých států! V Sýrii platí jiné zákony než v Americe (!) a musí je dodržovat všichni, včetně novinářů, včetně amerických občanů! Proto podle tohoto rozhodnutí amerického soudu by paní předsedkyně washingtonského senátu měla zasednout opět na chvíli do školních lavic a zopakovat si zeměpis, aby si připomněla na mapě, kde končí hranice USA a tím i platnost amerického práva! Žádné exteritoriální uplatňování amerického práva vůči ostatním zemím není možné!

Za druhé. Což je závažnější! Jelikož sledujeme válečné události v Sýrii od samého počátku, od roku 2011, máme zprávy i o této novinářce! Tato paní novinářka nevstoupila na území Sýrie přes oficiální státní vstupní bod a to přes letištní terminál, nebo přes klasický hraniční přechod!

Ani se nikde Marie Colvinová – americká novinářka neregistrovala u Ministerstva zahraničních věcí Sýrie, na tiskovém odboru, jako zahraniční korespondent působící v Sýrii, jako je to běžné v každé demokratické zemi, stejně jako je to praktikováno v České republice, v USA, či v EU!

Naopak, tato paní novinářka vstoupila na území svrchovaného členského státu OSN - Sýrie nelegálně, spolu s ozbrojenými zahraničními žoldáky a islamisty, kteří pronikli do příhraničního syrského města Homs z nedalekého Libanonu!

Zde se vytvořil na několik týdnů zásobovací koridor, který nekontrolovala armáda Sýrie, kudy jezdily nákladní automobily s vojenským materiálem do syrského Homsu a převážely několik tisíc bojovníků, kteří chtěli svrhnout legální syrskou vládu a prezidenta Sýrie Bašára Al-Assada se zbraní v ruce! Z Homsu se stal výchozí opevněný vojenský tábor žoldáků a islamistů pro další průniky do vnitrozemí Sýrie. Zde začala válka v Sýrii! Byl to klíčový krok, aby se mohlo ve světě mluvit o tom, že v Sýrii vypukla vnitrostátní občanská válka! Že zde není žádný mezistátní válečný konflikt!

Tato paní novinářka vstoupila tedy na území Sýrie nelegálně, po boku ozbrojených teroristů a tím porušila zákony Sýrie!

Syrská vláda neměla ponětí, ani oficiální zprávy o tom, že tam paní Marie Colvinová – americká novinářka je! Tato novinářka také porušila všechny zásady oficiálního zahraničního korespondenta medií v cizí zemi, tudíž o ní nelze hovořit v tomto případě jako o novinářce!

Po nějakém čase se syrské armádě podařilo obnovit kontrolu nad státní hranicí s Libanonem a odříznout tak zásobování teroristů v Homsu. Později syrská armáda v boji o každý dům vytlačila teroristy z města Homs. V tomto boji padla Marie Colvinová, která tam jako americká novinářka neměla vůbec co dělat!

Jestli by měl někdo zaplatit rodině finanční náhradu za ztrátu života Marie Colvinové, tak je to na prvním místě britský list „The Sunday Times“, její zaměstnavatel, který ji tam ilegálně vyslal po boku teroristů!

Sama Marie Colvinová vědomě riskovala a to riziko bylo hodně vysoké. Stálo jí to život! Bylo to však její rozhodnutí! Riskovala možnou ztrátu života, když to v Sýrii nedopadne, jen za to, že by mohla být slavná válečná reportérka!

Ovšem drzost a sprosťárny americké justice by si zasloužily medializovat a oficiální odsouzení minimálně na úrovni ministra zahraničních věcí či ministra spravedlnosti!

Jenže od ministra zahraničních věcí ČR pana Petříčka se to nedá očekávat. Ten má zatemněný obzor! Tak si musíme vystačit sami!

Dodatek:

A ještě nás napadá otázka? Jak by se asi někteří čeští novináři dívali na svého zahraničního kolegu, který by vstoupil na území České republiky někde přes pohoří na Šumavě, po boku ozbrojených teroristů, kteří sem přišli rozstřílet se samopaly a děly Parlament a sídlo vlády, aby svrhli zdejší vládu? Byl by to také hrdina? Jednalo by se také o útok na svobodu medií a jejich zástupce – novináře?

A úplně na závěr. Dovedeme si po zkušenostech úplně jasně představit, jak by s takovým "novinářem", který by pronikl nelegálně do USA po boku ozbrojených teroristů jednali američané!

Obdobné drama, jako se odehrávalo v roce 2012 v syrské Homsu se nyní realizuje před našima očima ve Venezuele. Tam jde nyní o to, vyvolal vnitřní ozbrojený konflikt uvnitř Venezuely! USA a jejich spojenci se potom přidají "na pomoc" jedné ze stran ozbrojeného konfliktu. Je úplně jasné, která strana to bude! A jak jinak než, že to bude v zájmu ochrany "demokracie" a "lidských práv", což nebude možné podle válečného práva klasifikovat jako zahraniční vojenskou intervenci USA do Venezuely! Nyní USA potřebují k vystupňování tlaku a rozdmýchání konfliktu ve Venezuele podporu lokajských vlád a států ve světě, aby to nebylo jen na USA.

USA vedou proti Venezuele dlouhodobě "hybridní válku", která v těchto dnech vstoupila do vyšší fáze. Nižších fází už tam proběhlo několik. V další fázi, pokud se nyní nepodaří docílit odstoupení prezidenta Maduro, se už bude střílet na nějaké protiprezidentské demonstraci, pomocí najatých zahraničních sniperů a bude hodně mrtvých lidí na obou stranách barikády, aby se dalo poukázat na brutalitu vládnoucího venezuelského režimu a aby to pohnulo "žádoucím směrem" s masami lidí ve Venezuele i ve světě. Stejně, jako se to odehrálo na Ukrajině v roce 2014.

Mediální úsek Plzeňského KV KSČM
Mediální úsek Plzeňského KV KSČM