Trump vyhodil svého bezpečnostního poradce Boltona. Už nebyl potřeba, řekl prezident

11. 9. 2019

Bezpečnostní poradce Bílého domu a nejviditelnější jestřáb současné americké politiky a válečný štváč v jedné osobě John Bolton končí ve funkci! V úterý 10.9.2019 na žádost amerického prezidenta Donalda Trumpa rezignoval na tuto funkci. Prezident Trump mu ukázal dveře!

Trump odchod Boltona, který byl medii považován za jeho oporu, zdůvodnil tím, že s poradcovými názory na řadu věcí zásadně nesouhlasil a že číše jeho trpětlivosti právě přetekla. Boltonova nástupce chce Trump jmenovat příští týden.

"Informoval jsem minulou noc Johna Boltona, že jeho služby v Bílém domě již nejsou potřebné," napsal Trump a poznamenal, že mu nicméně za jeho práci děkuje. "S řadou jeho návrhů jsem stejně jako ostatní z administrativy zásadně nesouhlasil, proto jsem Johna požádal, aby rezignoval. Rezignaci podal v úterý ráno," uvedl prezident.

Bolton byl třetí bezpečnostní poradce Donalda Trumpa během posledních čtrnácti měsíců. Bolton loni v dubnu nahradil Herberta Raymonda McMastera, který podle médií skončil kvůli neshodám s prezidentem Donaldem Trumpem. Před ním v této funkci působil Michael Flynn, který odešel po zprávách o svých pochybných kontaktech v Rusku.

Bolton byl zastáncem "silových vojenských řešení" ve světě v zájmu prosazování "amerického pojetí demokracie a amerických národních zájmů"! Trump tyto šílené válečné avantýry odmítal! V zákulisí se spekuluje o tom, že v tom byl hlavní spor Trumpa s Boltonem.

USA jsou v poslední době pod velkým tlakem. Marně se snaží udržet ve světě pozici světového hegemona, podle kterého se bude řídit dění ve světě. V posledních dnech proběhly "ohromující" zprávy o tom, že francouzský prezident Macron se obrací od USA směrem ke spolupráci s Ruskou federací. Čína se dostala v posledních letech do pozice ekonomické i vojenské supervelmoci, která si už nic nenechá diktovat silou od USA. Také Rusko se opět postavilo jako supervelmoc na nohy a má obrovský vliv na světové dění. Rusko se postavilo USA vojensky v Sýrii, což američtí jestřábi těžce nesou.

Časem se dozvíme, kdo měl být další válečnou obětí USA, díky čemuž dostal Bolton padáka. Spekuluje se o Iránu, což by vyvolalo celosvětovou ropnou krizi zablokováním a zaminováním Perského zálivu.

Mediální úsek Plzeňského KV KSČM
Mediální úsek Plzeňského KV KSČM