Vágner: Dukovany podřídili geopolitice a politikaření

17. 6. 2021

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR vyloučila svým usnesením ze dne 16.6.2021 firmy z Ruské federace a Čínské lidové republiky z dostavby jaderné elektrárny Dukovany, přičemž základem pro přijetí tohoto usnesení je údajné bezpečnostní riziko pro Českou republiku od těchto zemí a jejich firem!

Lze k tomu dodat pouze jediné:

Je to další ukázka obrovské rusofobie a ideologické zaslepenosti řady českých vrcholných politiků čele s prof. Fialou z ODS, s paní Adamovou - z TOP 09, Gazdíkem - STAN, Bartoškem - KDU-ČSL a jiných, kteří nedokážou domyslet zítřejší důsledky svých dnešních kroků!

Důsledky tohoto nepřátelského kroku se neprojeví ihned zítra. Dnes mohou tito politici a jim spříznění novináři oslavovat. Tímto nepřátelským krokem ale sáhli tito politici již dnes hluboko do peněženek očanů vlastní země, což se projeví později. Je proto potřeba si tato jména pamatovat!

Ceny elekřiny a následně všeho, protože elektřina prostupuje každou výrobou i životem společnosti ve všech oblastech, budou stoupat! Je pod velkým otazníkem, jak na tento nepřátelský politický a diskriminační krok zareagují tyto země a konkrétní firmy z těchto zemí, od kterých je naše energetika závislá. Ať už je to plyn, ropa, či palivo do jaderných elektráren.

Základním argumentem je, že Ruská federace není závislá na dodávkách energií do České republiky. Ale Česká republika je existenčně závislá na výhodných dodávkách energií z Ruské federace. A dlouhá desetiletí tomu jinak nebude! Není tady reálně žádný jiný stát či skupina zemí, kdo by výhodné dodávky z Ruské federace pro Českou republiku dokázal nahradit! Ceny našich výrobků půjdou díky energiím nahoru, co to udělá s konkurenceschopností české ekonomiky si můžeme domyslet! To se promítne do dalších oblastí, do státního rozpočtu, zaměstnanosti, cen výstavby bytů pro občany, cen potravin, benzinu a podobně.

Takže, takový český Titanik. V ODS, TOP 09, u STAROSTŮ a u LIDOVCŮ se nyní tančí a rozlévá šampańské! Pak přijde kocovina!

Zde je vyjádření energetického experta Vladimíra Wagnera

Politikaření kolem energetické politiky v České republice může mít negativní dopady na energetickou bezpečnost země. V rozhovoru pro server ParlamentníListy.cz před tím varoval jaderný fyzik a energetický expert Vladimír Wagner.

Podle Wagnera se politické subjekty místo řešení problémů v české energetice zaměřují na ideologický a politický boj. Politici proto nejsou ochotni připravit a realizovat strategická dlouhodobá rozhodnutí a investice. Neschopnost zahájit stavbu alespoň jaderného reaktoru považuje za ukázku „tragické neschopnosti našich politiků“ spolupracovat v oblasti energetiky.

„Řeší se tak pouze hořící problémy, a to nepříliš efektivně a s minimální spoluprací a shodou. Pro naši energetiku, životní a sociální úroveň, ale i životní prostředí bude mít takový přístup velice negativní dopady,“ míní expert.

Tendr na dostavbu Dukovan politici „přeměnili na výběr podle ideologických a politických kritérií, mMísto výběru ze všech potenciálních dodavatelů na základě bezpečnostních, technologických a ekonomických kritérií".

„Česká republika nemá potenciál být geopolitickým hegemonem. Podřizovat tak u nás vše geopolitice nemá příliš smysl,“ uvedl expert v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz.

Navíc paradoxem je, že vyřazení Ruska a Číny z tendru na dostavbu Dukovan nepovede ke snížení závislosti na energetických dodávkách z těchto dvou zemí.

„Pokud apriorní vyřazení Ruska a Číny povede k tomu, že se jaderné bloky nepostaví a skončíme u plynu z Ruska a fotovoltaiky z Číny, bude to špatný konec i z geopolitického hlediska. Vyřazení kandidátů, kteří mají potenciál učinit bezpečnostně, technologicky a ekonomicky jednu z nejlepších nabídek, není příliš racionální,“ poukazuje Wagner.

Odborník připomíná, že ruské reaktory bez problémů fungují v řadě evropských zemí. Ruský podnik Rosatom nyní buduje nejvíce reaktorů III. generace v zahraničí.

„K ekonomice i energetice přistupuje Rusko a ruské firmy velice pragmaticky a racionálně. Dobře vědí, že nespolehlivost a zavádění ideologických pohledů do technologických a ekonomických vztahů by ublížilo jen jim samotným,“ zdůrazňuje jaderný expert.

Připomeňme, že český ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) v úterý uvedl, že se s opozicí dohodl, že podpoří senátní návrh, který zamezí ruským a čínským firmám účastnit se tendru na výstavbu nového bloku v Dukovanech.

Dříve v květnu společnost ČEZ vyřadila Rosatom ze zadávací dokumentace na dostavbu Dukovan. Příčina vyřazení ruského státního podniku souvisí s kauzou Vrbětice, ve které česká vláda obvinila ruské tajné služby z organizace výbuchů v muničním skladu ve Vrběticích v roce 2014. Ruskou svou odpovědnost odmítá a zařadilo Českou republiku na seznam nepřátelských zemí.

V. Wagner, Mediální úsek Plzeňského KV KSČM