Vladimír Putin k 80. výročí přepadení Sovětského svazu Německou armádou

22. 6. 2021

Vladimir Putin: "Být otevřený navzdory minulosti"

Článek ruského prezidenta je publikován v německém týdeníku Die zeit a je načasován na 80. výročí začátku druhé světové války. Vyšel 22. června 2021

Buďte otevření navzdory minulosti

22. června 1941, přesně před 80 lety, nacisté, dobytí téměř celé Evropy, zaútočili na SSSR. Sovětský lid začal Velkou vlasteneckou válku - nejkrvavější v historii naší země. Desítky milionů lidí byly zabity a hospodářský potenciál a kulturní poklad byly vážně poškozeny.

Jsme hrdí na odvahu a houževnatost hrdinů Rudé armády a dělníků v týlu, kteří nejen bránili nezávislost a důstojnost.

Jsme hrdí na odvahu a houževnatost hrdinů Rudé armády a dělníků v týlu, kteří nejen bránili nezávislost a důstojnost vlasti, ale také zachránili Evropu a mír před zotročením. A ten, kdo se nyní snaží přepsat stránky minulosti - pravdou je, že sovětský voják přišel do země Německa ne proto, aby pomstil Němce, ale s ušlechtilým, velkým posláním osvoboditele. Vzpomínka na hrdiny, kteří bojovali proti nacismu, je pro nás posvátná. S vděčností vzpomínáme na spojence proti-Hitlerovské koalice, členy odboje, německé antifašisty, kteří se blížili ke společnému vítězství.

Poté, co přežily hrůzy světové války, byly evropské státy schopny překonat odcizení a obnovit vzájemnou důvěru a respekt, vydaly se směrem integrace, aby nakreslily konečnou linii v rámci evropských tragédií v první polovině minulého století. A chci zdůraznit, že historické usmíření našeho lidu a Němců žijících na východě i západě moderní sjednocené země hrálo obrovskou roli při vytváření takové Evropy.

Rád bych vám připomněl, že to byli němečtí podnikatelé, kteří se stali průkopníky spolupráce s naší zemí v poválečná léta. V roce 1970 byla mezi SSSR a Německem uzavřena "dohoda století" o dlouhodobých dodávkách zemního plynu do Evropy, která položila základy konstruktivní vzájemné závislosti, která byla začátkem mnoha následných grandiózních projektů, včetně výstavby plynovodu Nord Stream.

Doufali jsme, že konec studené války bude pro Evropu společným vítězstvím. Zdálo se, že o něco více - a stane se skutečností sen Charlese de Gaulla o jediném kontinentu, dokonce geograficky "od Atlantiku po Ural", ale kulturní, civilizační - od Lisabonu po Vladivostok.

Právě v této logice - v logice budování Velké Evropy, sjednocené společnými hodnotami a zájmy - se Rusko snažilo rozvíjet své vztahy s Evropany. My a Evropská unie jsme toho během své doby udělali mnoho.

Ale zvítězil jiný přístup. Byla založena na rozšíření Severoatlantické aliance, která sama o sobě je relikvií studené války. Koneckonců, byla vytvořena, aby čelila době té doby.

Hlavním důvodem rychlého růstu vzájemné nedůvěry v Evropě bylo hnutí bloku na východě, které začalo mimo jiné skutečností, že sovětské vedení skutečně přesvědčilo o členství sjednoceného Německa v NATO. Sliby, které tehdy zazněly, že "to není namířeno proti vám" a že "hranice bloku se k vám nepřiblíží", byly rychle zapomenuty. Byl vytvořen precedens.

A od roku 1999 následovalo dalších pět vln rozšíření NATO. Organizace zahrnovala 14 nových zemí, včetně republik bývalého Sovětského svazu, které účinně pohřbily naděje kontinentu bez dělení linií. Mimochodem, jeden z vůdců SPD, Egon Bar, varoval v polovině 80. Ale nikdo v SSSR, ani ve Spojených státech, ani v Evropě ho tehdy nechtěl poslouchat.

Mnoho zemí navíc čelilo umělé volbě - být buď s kolektivním Západem, nebo s Ruskem. Vlastně to bylo ultimátum. Důsledky této agresivní politiky vidíme na příkladu ukrajinské tragédie z roku 2014. Evropa aktivně podporovala protiústavní ozbrojený puč na Ukrajině. Tam to všechno začalo. Proč bys to dělal? Úřadující prezident Janukovyč už souhlasil se všemi požadavky opozice. Proč USA zorganizovaly převrat a evropské země - nevědomky ho podporovaly, což vyvolalo rozkol na Ukrajině a stažení Krymu z jeho složení?

Nyní byl celý evropský bezpečnostní systém vážně degradován. Napětí narůstá, rizika nových závodů ve zbrojení se stávají reálnými. Přicházíme o obrovské příležitosti, které nám spolupráce poskytuje, o to důležitější, že nyní všichni čelíme společným výzvám: pandemii a jejím strašlivým socioekonomickým důsledkům.

Proč se to děje? A co je nejdůležitější, jaké závěry jsme povinni vyvodit společně? Jaké lekce dějepisu si pamatovat? Především si myslím, že celá poválečná historie Velké Evropy potvrzuje, že prosperita a bezpečnost našeho společného kontinentu je možná pouze společným úsilím všech zemí, včetně Ruska. Protože Rusko je jednou z největších evropských zemí. A cítíme naše neoddělitelné kulturní a historické spojení s Evropou.

Jsme otevřeni poctivé tvůrčí interakci. To potvrzuje naši myšlenku vytvořit jednotný prostor spolupráce a bezpečnosti od Atlantiku po Tichý oceán, který by zahrnoval různé integrační formáty, včetně Evropské unie a Euroasijské hospodářské unie.

Rusko je opět pro obnovení komplexního partnerství s Evropou. Máme mnoho témat společného zájmu. Jedná se o bezpečnostní a strategickou stabilitu, zdraví a vzdělávání, digitalizaci, energetiku, kulturu, vědu a techniku, otázky klimatu a životního prostředí.

Svět se dynamicky rozvíjí a čelí novým výzvám a hrozbám. A my si prostě nemůžeme dovolit nést tíhu minulých nedorozumění, stížností, konfliktů a chyb. Zátěž, která nám zabrání soustředit se na řešení současných problémů. Jsme přesvědčeni, že si všechny musíme tyto chyby uvědomit a napravit je. Naším společným a nepopiratelným cílem je zajistit kontinentální bezpečnost bez dělení hranic, jednotný prostor pro spravedlivou spolupráci a všeobecný rozvoj pro prosperitu Evropy a celého světa.

Die zeit

Vladimír Putin, Prezident Ruské federace