Volby 2018 až 2026 – velký přehled: Každý rok půjdeme k urnám i několikrát. O co v dalších volbách půjde?

9. 2. 2018

Devět let, patnáctery volby. Takový je plán od teď do roku 2026. Pokud vše půjde tak, jak má, první volební prázdniny nás čekají až v roce 2027. Během následujících tří let ale absolvujeme šestery volby.

Pryč jsou časy, kdy jsme si ztěžovali na to, že k volbám chodíme jen jednou za čtyři roky a mezi tím nemáme na nic vliv. Ke sněmovním a komunálním volbám přibyly senátní, evropské krajské a prezidentské. Šest typů voleb zahustilo kalendáře natolik, že v nejbližších letech jsou volby každý rok. Projděme po jednotlivých letech, jaké volby nás do roku 2030 čekají.

Volby 2018: Senát a obecní zastupitelstva

Senát

Stávající situace: Klub ČSSD má 25 členů, klub KDU-ČSL a nezávislých 16 členů, STAN 12 členů, ODS 10 členů, ANO 6 členů, klub nezávislých senátorů 5 členů (komunistů, severočechů a zemanovců), zbylých 7 senátorů není zařazeno do žádného klubu.

O co se hraje: Nejsilnější ČSSD obhajuje 13 mandátů – volby v roce 2012 se totiž konaly v době, která jí nejvíc přála. Otázkou je, jak moc ztratí teď, když je na dně popularity, může přijít o pozici nejsilnějšího senátního klubu, a tím i post předsedy Senátu, kterým je dnes Milan Štěch. Naopak žádný mandát neobhajuje strana ANO, která tehdy teprve vznikala. Straně Andreje Babiše se ale v senátních volbách příliš nedaří, ve druhém kole se obvykle ostatní spojí proti ní. Letos v doplňovacích volbách ANO přišlo o senátora Jiřího Hlavatého na Trutnovsku. Volby také ukážou vývoj popularity stran po krizi (zejména ODS), v krizi (TOP 09) a čerstvých komet (SPD, Piráti).

Celý článek zde.

Reflex