Ještě k rozhovoru amerického novináře Tuckera Carlsona s ruským prezidentem Vladimírem Putinem.

14. 2. 2024

O víkendu 10.02.2024 zveřejnil americký televizní politický komentátor a nyní novinář na volné noze, rozhovor s ruským prezidentem Vladimírem Putinem, který s ním natočil v Moskvě, v Kremlu. Rozhovor trval více než 2 hodiny.

Po jeho zveřejnění se na sociálních sítích, ale i v jiných mediích rozpoutala bouře negativních komentářů od některých politiků, novinářů, ale i bezpečnostních analytiků na tento rozhovor, nejen v České republice, ale především v samotných USA, kde se objevily v mediích i návrhy, nepouštět Carlsona zpět z Ruska  do USA.

Ale pojďme po pořádku. Kdo je Tucker Carlson?

Tucker Carlson je občan USA, je to oblíbený americký novinář, který donedávna působil jako politický komentátor na televizním kanálu Fox. Má svůj osobitý styl projevu, který zaujal miliony amerických diváků. Vybírá si silná témata, která hýbou Amerikou i celým světem. Je otevřeně kritický k prezidentu Ukrajiny Volodymiru Zelenskému a k masivní podpoře Ukrajiny ze strany USA.

Je mu 54 let, je ženatý, má početnou rodinu. Nedostudoval kdysi vysokou školu v Conectitutu, je stoupencem Republikánské strany USA, má blízko k bývalému prezidentu Trumpovi. Říká o sobě, že je americký patriot, který má rád svojí zemi. Není prý stoupencem ani obdivovatelem prezidenta Putina. Jsem prostě novinář a dělám svou práci - říká o sobě.

Svůj úmysl, uskutečnit novinářský rozhovor s prezidentem Putinem zveřejnil údajně již před 3 roky. Okamžitě poté jej začala špehovat mocná americká tajná služba "Agentura národní bezpečenosti" - ANB, která mu mimo jiné hacknula jeho elektronickou poštu a zveřejnila z ní nějaké dokumenty. Tucker na to přišel a byl z toho v šoku. Tato služba byla prezentována před Američany tak, že působí v zahraničí na ochranu, a pro prosazování amerických zájmů ve světě. Její obětí se ale opět stal americký občan, navíc známý novinář, žijící, platící daně a dodržující zákony v USA Tucker Carlson, což je opětovné porušením Ústavy USA touto špionážní agenturou (viz nechvalně známý případ Edwarda Snowdena)!

To prý vyhecovalo Carlsona, aby myšlenku o rozhovoru s prezidentem Putinem dotáhl do úspěšného konce! Ale jeho prvotním motivem bylo údajně to, že obyčejný občan USA neví nic o podstatě válečného konfliktu na Ukrajině, neví nic o názorech a argumentech prezidenta Putina a Ruské federace. A v tom vidí Carlson své poslání novináře, donést k lidem informace o tak závažné otázce jako je válka na Ukrajině, která hýbe celým světem, aby se občané mohli samostatně rozhodovat! Několikrát prý bylo Carlsonovi v USA řečeno, vzkázáno a zakázáno, že to není vhodné a že je to nežádoucí, aby dělal rozhovor s prezidentem Putinem.

Carlson k tomu říká. Zatímco západní média udělala „desítky rozhovorů“ s ukrajinským prezidentem Volodymirem Zelenským po 24.2.2022, ani jediný západní novinář se neobtěžoval udělat rozhovor s prezidentem druhé země zapojené do tohoto konfliktu, Vladimirem Putinem. Většina Američanů netuší, proč Putin vtrhl na Ukrajinu a jaké má nyní cíle. Nikdy neslyšeli jeho hlas, jaké zastává názory a jaké používá argumenty. To je špatně! To není normální! To jsou jednostranné informace, zavánějící manipulací americkou veřejností!

K obsah rozhovoru

Pozorně jsme si vyslechli v Plzni na YouTube celý dvouhodinový video rozhovor Carlsona s prezidentem Putinem na ruském jazyce, abychom si udělali vlastní úsudek o jeho obsahu a mohli to srovnat s tím co se objevuje v komentářích, které převládají v českém prostředí jako velmi negativní.

Carlson vedl rozhovor s prezidentem Putinem svými otázkami. Je pravdou že úvodní vstup Putina k historii vzniku a následnému vývoji Rusi od roku 862 byl dlouhý, cca 25 minut. Ale řeč Putina směřovala stále k jednomu cíli, obšírně vysvětlit Carlsonovi, na historických faktech, co je to státní útvar Ukrajina a kdy vznikla Ukrajina jako samostatný stát. Je možné a pravděpodobné, že se zde Putin spletl v nějakém ojediněném historickém datu, že netrefil rok. Neboť co je pozoruhodné, právě sem míří hlavní kritika a útoky jeho oponentů. Kritizují Putina, že uváděl historické nesmysly z doby před několika stoletími. Že to vyvolalo pobavení historiků atd. Ale obsahově, o co v té době šlo v probíhajících procesech, bylo ze strany Putina pravdivé a dávalo logiku.

Není pravda, že by Carlson nezastavil vyprávění Putina a nedával mu doplňující, nebo zpřesňující otázky. To se stalo několikrát. Je naopak pravda, že Putin měl dostatečný prostor pro to, aby mohl obšírně vysvětlit jednotlivé myšlenky, což mu Carlson umožnil. Na rozdíl od jiných amerických novinářů, kteří s Putinem vedli rozhovory v předchozích letech .

Co je ale viditelné na první pohled, všichni kritici Putina zarytě mlčí o aktuálních tématech! Kdy Purin mluvil o prvním státním převratu na Ukrajině, kdy se konalo tzv. vynucené třetí kolo prezidentských voleb, kdy ve druhém kole zvítězil Janukovič, ale ukrajinská prozápadní opozice spolu s USA a jejich západní spojenci výsledky těchto svobodných prezidentských voleb neuznali a vynutili si třetí kolo, které se nekoná nikde ve světě! Ve třetím kole potom vyhrál opoziční a západem podporovaný Juščenko!

Kritici Putina nenapadají ani to, když mluvil v rozhovoru s Carlsonem o ozbrojeném státním převratu na Ukrajině v roce 2014, který se odehrál na Kyjevském Majdanu, přímo řízený ambasádou USA v Kyjevě.

Kritici Putina zarytě mlčí kolem tématu uzavřených Minských dohod, schválených následně Radou bezpečnosti OSN jako závazné pro všechny členské státy OSN. Které byly podepsány na přelomu roku 2014-15 a 8 let ležely na stole, kde bylo dohodnuto, jak politicky mírovou cestou uregulovat krizi na Ukrajině, což odmítlo plnit ukrajinské státní vedení v čele s prezidentem Zelenskym.

Hrobové ticho kritiků projevu Putina je o bombardování ukrajinského Doněcka a vlastních ukrajinských občanů ukrajinskými armádními bombardéry v letech 2014-15. Ale i o oficiálních slibech představitelů NATO státnímu vedení Ruské federace o nerozšiřování NATO na východ směrem ke státní hranici Ruské federace. O podvodu západu vůči Rusku s protiraketovou obranou systému PRO. O podepsané dohodě mezi Ruskou federací se současným ukrajinským vedením státu v tureckém Istanbulu o ukončení Speciální vojenské operace a neutralitě Ukrajiny, což nedoporučil Ukrajině realizovat jménem kolektivního západu tehdejší britský premiér Boris Johnson. a o mnoha dalších věcech.

Putin měl v rozhovoru s Carlsonem pravdu a jeho argumenty byly silné, odhalující nepřátelskou válečnickou politiku USA vůči Rusku. Válečnickou politiku Joe Bidena a jeho demokratického establishmentu!

Kritika Putinovo vystoupení je vedena směrem na méně podstatná, historická témata. Kritici usilují o bagatelizaci slov Putina, vytváří mu image zločince, ale žádné pádné protiargumenty proti němu nezveřejňují!

A tak není divu a není to nic nového, že když dojdou kritikům argumenty, začnou se  používat obecné floskule a hysterické výkřiky typu: Byl to rozhovor plný dezinformací a lží, fašistický diktátor, válečný zločinec a masový vrah Putin – autorem těchto slov v reakci na rozhovor Carlsona s Putinem je údajný český bezpečnostní analytik, údajný odborník na hybridní válku Roman Máca.

Redaktor ČTK Vojtěch Bauer napsal o Putinovo projevu: Lhal, kudy vhodil!

Jakýsi pisálek, který zveřejňuje články pod pseudonymem SCIENTIA POTENTIA EST, údajně vystudovaný amerikanista napsal, že to byly dvě hodiny Putinovo demagogie! „Carlson prý poskytl mikrofon lháři, vrahovi a mezinárodnímu teroristovi.

V jiném rozhovoru padala slova o tom, že vidíme celou ruskou dezinformační mašinerii. Vidíme mnoho trolích farem a mnoho peněz na informační válku Ruska. Nebo že nedostudovaný americký novinář Carlson dal slovo a neomezený prostor válečnému zločinci Putinovi!

Putin prý rozpoutal nevyprovokovanou genocidní válku v jiné, svrchované zemi (Ukrajině). A Carlson není novinář, je to propagandista! Atd!

V samotných USA se objevila i podpora Carlsona na vysokých místech.

Jeden z jeho špičkových novinářských kolegů napsal: Američané zvládnou rozhovory a nebezpečné myšlenky, které nezapadají do narativu vytvořeného mainstreamovými medii. Dovolte nám Američanům samostatně se rozhodnout, kde je pravda a spravedlnost!

Zcela zásadní pro šíření videorozhovoru v USA bylo rozhodnutí Elona Muska, že nepřistoupí na požadavek vlády USA cenzurovat tento videorozhovor. Naopak, Musk jej nechal na sociální síti X, kterou vlastní, na titulní straně.

Postupně se na sociálních sítích objevují i další zajímavé závěry k tomuto videorozhovoru.

Carlson prý nepřijel do Ruské federace sám od sebe. Vyslali jej tam zástupci zdravých sil ve světě, kteří chtějí mír a spolupráci. Kteří viděli  naléhavou potřebu prostřednictvím Carlosona a jeho videorozhovoru prorazit tu ohromnou zeď nenávisti a lží, kterou vystavěli západní politici a váleční štváči spolu s liberálními novináři kolem Ruské federace a prezidenta Putina, aby se dostaly nezprosředkované informace z Ruska až k občanům USA, ale i k občanům celého světa.

Carlson prý tento úkol splnil na jedničku, se třemi hvězdičkami.

Občané USA měli možnost na vlastní oči vidět „umírajícího prezidenta Putina“, jak jej líčí západní media již delší dobu a měli možnost slyšet jeho argumenty. K jejich velkému překvapení Putin byl v dobré fyzické kondici, byl ve své řeči přesvědčivý, byl sbalancovaný, klidný, nebál se žádné otázky, mluvil tzv. „z patra“ ke všem závažným otázkám jak historickým, tak aktuálním, nehledal a nečetl žádné informace z taháků, jeho argumenty byly silné a logické!

Carlson poté odjel z Ruské federace do Dubaje, kde se zúčastnil velkého mezinárodního fóra. Kde vystupoval na podiu v jednom z diskusních bloků programu a kde mluvil k účastníkům o jeho poznatcích z rozhovoru s prezidentem Putinem i o poznatcích z prohlídky hlavního města Ruské federace Moskvy. Mluvil o nich s uznáním a s úctou.

Političtí pozorovatelé hovoří o tom, že tímto počinem Tucker Carlson vystoupal na nejvyšší úroveň globální politiky i žurnalistiky. Je pravděpodobné, pokud Donald Trump vyhraje prezidentské volby v USA v listopadu 2024, že se Carlson objeví v nějaké funkci v blízkosti prezidenta Trumpa.

Čeští občané by se v souvislosti s tímto video rozhovorem a reakcí český novinářů měli zamyslet nad tím, komu vlastně slouží tito novináři a media? A k čemu to vede?

Podle zjištění ruské mediální skupiny „России сегодня“ (Rusko dnes) a prohlášení její ředitelky Margarity Simonjan videorozhovor Carlsona s prezidentem Putinem už viděla cca po dvou dnech na různých sociálních sítích miliarda lidí na této planetě.

Mediální úsek Plzeňského KV KSČM, překlad Mgr. Vladimír Frouz