Berlin Bulletin: Roztržka v německé levici v Die Linke

11. 12. 2023

Je to tragédie, nebo nová naděje? Po měsících, ve skutečnosti po letech vnitrostranického hašteření v německé straně Die Linke. (Levice), byly kostky vrženy, rubikon překročen a Sahra Wagenknechtová s devíti dalšími poslanci Bundestagu stranu opustili a na leden 2024 oznámili své rozhodnutí založit novou stranu.

Do té doby, až si zvolí název, si bude říkat Alliance Sahry Wagenknechtové – Za rozum a spravedlnost (BSW = Bündnis Sahra Wagenknecht – für Vernunft und Gerechtigkeit).

Od začátku panovaly třenice. Desítka, i když už nebyla ve Spolkovém sněmu členkou frakce Levice, odmítla požadavky 28 poslanců, kteří zůstali ve straně, aby se vzdala svého hlasovacího práva. Trvali na tom, že mohou zůstat poslanci až do nových voleb, pravděpodobně v roce 2025 (jak také jinak – pozn. red.).

Ale běda! Aby si strana udržela status »frakce«, musí mít alespoň pět procent křesel, v současnosti to je 37. Až dosud se Levice protlačila nad s 38 mandáty. Ale s pouhými 28 nemůže žádná frakce existovat – poprvé od roku 2005… Jak 28, tak 10, kteří odešli, se mohou ucházet o podřízený status »skupin« a mohou ho získat, ale skupiny nemohou navrhovat nové zákony, mají omezenou řečnickou dobu, méně kancelářských prostor, horší křesla a mnohem méně peněz pro zaměstnance. Až stovka výzkumných, právních a dalších asistentů a sekretářek může přijít o práci, přičemž oproti těm z jiných stran mají jen málo možností. A skupiny mají mnohem méně práv požadovat čas, aby byly slyšet a vidět v hromadných sdělovacích prostředcích (to je ta demokracie? – pozn. red.)?

Celý článek zde:

Victor GROSSMAN, Berlin Bulletin č. 218, 21. listopadu 2023 – Překlad Vladimír SEDLÁČEK