Bez obalu s Kateřinou Konečnou 26/2024

2. 7. 2024

Chudí chudnou, bohatí bohatnou. S požehnáním pětidemolice

Když na podzim hodnotila ekonomka Jana Matesová pro Aktuálně inflaci v České republice jako nejvyšší ve středoevropském kontextu a vypočítala, že kvůli ní lidé u nás přišli až o třetinu úspor, upozorňovala přitom již tehdy na zvláštní trend. »Jsou to hodně bohatí lidé a lidé, kteří byli dostatečně majetkově vybavení a měli kapacitu nabrat si hodně úvěrů, které nebudou ještě dva tři roky splatné. Ti na tom vydělají,« hodnotila na podzim Matesová. A její slova nyní potvrzují nová data. V době, kdy úspory většiny populace byly znehodnoceny neschopností Fialovy vlády učinit proti inflaci jakékoliv kroky, vzrostl během loňska o pět procent počet dolarových milionářů, tedy lidí, kteří mají investovatelné jmění milion amerických dolarů – asi 22,7 milionu korun. Nejčastějším zdrojem bohatnutí dolarových milionářů je pak investování do akcií, a právě zvýšení jejich cen bylo hlavním důvodem nárůstu skupiny nejbohatších.

Problém pro stále více dětí

Nyní se podívejme na druhý pól ekonomického spektra společnosti. Spolu se zprávami o bohatnutí milionářů přišly minulý týden taktéž zprávy o tom, že rodiny s dětmi a osamělé seniorky/senioři padají čím dál častěji do energetické chudoby. Nová studie odhalila, že 15 procent českých domácností má problémy s vysokými cenami energií a v roce 2023 se energetická chudoba týkala přibližně 1,3 milionu lidí. Ještě v roce 2020 to však bylo »jen« 770 tisíc lidí. Taktéž bližší pohled na tato čísla ukazuje alarmující trend. Počet dětí do 18 let zasažených energetickou chudobou vzrostl za poslední roky prakticky dvojnásobně, ze 160 tisíc v roce 2020 na 310 tisíc v roce 2023.

Podobně se zvýšil i počet dotčených seniorů z 220 tisíc na 390 tisíc. »Pokud má někdo tendenci reagovat na tento nárůst tím, že je to dočasný problém, že se energie dočasně zdražily, tak ve skutečnosti bude podíl podobný i do budoucnosti,« varuje autor studie Jan Klusáček s tím, že příliš neočekává pokles nákladů na energie v dalších letech. Gratuluji Fialo, Pekarová, Jurečko, Bartoši a Rakušane! Snad jste spokojeni…

Stamiliony do zbraní

Premiér Fiala v minulém týdnu také vyčíslil výši transakce nové dodávky munice na Ukrajinu. Česko na iniciativu na dodávky dělostřelecké munice na Ukrajinu přispěje téměř 866 miliony korun. Ministryně obrany Jana Černochová pak doplnila, že cílem je dodat do konce roku až půl milionu kusů dělostřelecké munice. Nejde přitom o jednorázovou akci. Díky české iniciativě budou putovat náboje na Ukrajinu dlouhodobě. Podle zpravodajského webu The New Voice of Ukraine, který odkázal na nejmenovaného ukrajinského armádního představitele, česká iniciativa od mimoevropských zemí nakoupila munici asi za 43,5 miliardy korun. Podle nejmenovaného ukrajinského vojenského představitele by mělo jít o munici z Jižní Koreje, Jihoafrické republiky a Turecka. Mrzí mě, že namísto podpory zbrojařského průmyslu zemí mimo Evropskou Unii nehraje Česká republika podobně důležitou roli raději na poli diplomacie. Vládní iniciativa v tomto případě povede jen k dalšímu prodlužování zamrzlého konfliktu, jehož výsledkem budou další zbytečné oběti na obou stranách a ekonomické ztráty všech zainteresovaných, a to včetně České republiky, a další miliardy, vynaložené na válku z kapes občanů.

Assange je volný, demokracie omezená

Minulý týden byl dobrým týdnem pro svobodu slova a médií. Jeden z nejznámějších whistleblowerů a zakladatel WikiLeaks Julian Assange, který byl po mnoho let pronásledován z politických důvodů americkými bezpečnostními složkami, byl totiž puštěn na svobodu po dohodě s americkou prokuraturou za to, že přizná vinu.

K čemu však byl donucen svou vinu přiznat? Za co byl americkými složkami po dvanáct let pronásledován? Mediální společnost WikiLeaks, kterou Assange založil, totiž zveřejnila utajované dokumenty americké vlády, které ukazovaly vraždění civilistů v Iráku a Afganistánu americkými vojáky či diplomatické telegramy, ve kterých se také ukázalo, že radar, který Spojené státy plánovaly umístit v České republice, by nezachytil útok raketami včas. Za publikování pravdy o válečných zločinech a lhaní obyvatelům, za to byl Assange dlouhá léta pronásledován, a to je konečně u konce.

Hrozné však zůstává, že pronásledován vůbec někdy byl, zatímco lidé zodpovědní za vraždění civilistů, které Assange odhalil, nikdy k odpovědnosti hnáni nebyli a jsou stále na svobodě.

Na závěr bych vám chtěla popřát krásné prázdniny. Příští týden se můžete těšit na Bez obalu SPECIÁL.

Jak je možné, že české pivo je levnější v Německu i na Slovensku?: https://www.youtube.com/watch?v=Bw7KyjD5Qqk

Vystoupení v Událostech, komentářích na ČT24 ke skládání nové Evropské komise:  https://www.youtube.com/watch?v=-TG54TgjQos

Komentář na CNN Prima News, proč odmítáme Ursulu von der Leyen: https://www.youtube.com/watch?v=hP9WXVtj__w

To nejdůležitější z Partie T. Tománkové na Primě:  https://www.youtube.com/watch?v=zasFWQPaCe8

Aktuální rozhovor pro Parlamentní listy: https://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Statisice-novych-volicu-se-tu-mohou-objevit-Mozna-uz-neumi-ani-cesky-varuje-Konecna-757781

S pozdravem

Kateřina Konečná

Video: 
Autor: 
Kateřina Konečná, europoslankyně a předsedkyně KSČM
Zdroj: 
Vlastní