Bez obalu s Kateřinou Konečnou 28/2024: jak je to s frakcemi v europarlamentu?; Za co si opět připlatíme?; Luxus bohatých vykoupený bídou chudých!

16. 7. 2024

Vláda z kapes občanů vytáhne další stovky i tisíce korun!

Vítám vás u dalšího Bez obalu. Začneme pro občany ne úplně dobrou zprávou. Od tohoto měsíce totiž řada z nás znovu odevzdá více peněz státu. Zákony platné od začátku července totiž vytáhnou z peněženek občanů řádově až tisíce korun ročně.

Jaké nové asociální změny pětidemoliční vlády tedy vstoupily v platnost? Jejich výčet přinesly v uplynulém týdnu Novinky a je jasné, že Fialova vláda znovu sáhne na peníze všem občanům. Jen namátkou – dvaatřicetinásobně zdražil poplatek za vybudování studny, důchodci přišli o státní příspěvek na penzijní spoření a ostatní si kvůli příspěvku musejí připlatit. S největší pravděpodobností občané zaplatí o více než 1 mld. korun na poplatcích České televizi a Českému rozhlasu, což je vzhledem k prokázané neobjektivitě ČT naprostá hanebnost.

Odnesou to hendikepovaní

Nejvíce si však připlatí ti, kdo chtějí na svém pozemku vybudovat studnu. Zatímco ještě v první polovině roku v takovém případě museli uhradit správní poplatek 300 korun, nově zaplatí 10 tisíc. Pětkrát více než dříve, konkrétně pět tisíc korun, také musí lidé nově zaplatit za povolení postavit garáž. Novými zákony však vláda útočí také na hendikepované, kterým zvedla maximální cenu za služby o deset korun na hodinu, kdy nově klienti budou v mnoha případech hradit 165 místo dosavadních 155 korun. Shrnuto podtrženo – chcete-li něco budovat, plaťte. Jste nejohroženější skupina, pro kterou je už nyní těžké vyjít? Plaťte! A vy všichni ostatní? Plaťte taky. Strategie vlády, jejíž premiér nám na začátku roku tvrdil, jak jsme z nejhoršího venku. I proto, že vláda neustále hledá způsoby, jak vytáhnout čím dál víc a víc peněz lidem z peněženek, u nás kupní síla výrazně klesá, zatímco ve všech okolních zemích roste.

Většina občanů nemá ani korunu navíc

To všechno se navíc odehrává v situaci, kdy dle průzkumů už nyní pětina lidí v České republice nemá na nečekaný výdaj nebo týdenní dovolenou pro všechny členy domácnosti a kdy materiálně deprivovaných lidí dle Českého statistického úřadu přibývá. (obr. 3) Aktuálně jich je nejvíce za posledních šest let a počet těchto lidí, kteří nemají minimálně na pět ze třinácti základních životních položek, drasticky stoupá. Loni jich bylo 657,8 tisíce, což je o 162,9 tisíce více než rok předtím. Pro více než 6 % populace je tak problém pořídit si nový nábytek, jíst obden maso, nebo se alespoň jednou za měsíc setkat s přáteli či příbuznými. Nárůst počtu těchto lidí o 163 tisíc za loňský rok je další smutnou vizitkou Fialova vládnutí. Jen pro ilustraci, o jak vysoké číslo se jedná – je to nárůst o všechny obyvatele Olomouce a Mostu dohromady.

Drsný kapitalismus v Dioru

Brutální nespravedlnost současného kapitalistického uspořádání znovu odhalila nová svědectví z továrny jedné z nejluxusnějších značek Dior. Čtyřiadvacetihodinové směny, spánek v továrně, nulové hygienické a zdravotní podmínky nehodné 21. století. V takových podmínkách vyráběli ti nejchudší předměty pro ty nejbohatší. Otřesné pracovní podmínky odhalila razie italských policistů v manufakturách Dioru. Podle čtyřiatřicetistránkového soudního dokumentu byli někteří dělníci, z nichž mnozí dorazili do Itálie ilegálně, nuceni spát ve výrobním závodě. To jim umožnilo vyrábět pro Dior nepřetržitě. Většina z nich neměla skutečnou pracovní smlouvu. Firmě tyto nelidské podmínky přinášely pohádkové zisky. Například v některých případech vyrábí Dior kabelku za v přepočtu 1335 korun, cena pro spotřebitele se ale zvyšuje jednapadesátkrát na 68 tisíc korun. Závěrem se asi hodí připomenout, že v této ekonomice chce náš ministr práce posilovat práva zaměstnavatelů na úkor zaměstnanců, aby v případě, kdy se vám pracovní podmínky nebudou líbit, bylo pro zaměstnavatele snazší vás vyhodit. V budoucnu možná i bez udání důvodu. Proč by taky ne, když kapitalismus evidentně funguje tak skvěle a zaměstnavatelé s více právy přeci zázrakem začnou být štědřejší. Ochranu práv zaměstnanců považuje STAČILO! i KSČM dlouhodobě za jednu ze svých hlavních programových priorit.

Proč jsme nezařazení europoslanci…

Ve druhé části se podíváme na dění v Evropském parlamentu. Někteří jste možná četli prohlášení mé i kolegy Ondřeje Dostála, proč nemůžeme vstoupit do mojí bývalé frakce The LEFT, v níž se toho bohužel hodně za poslední dobu změnilo. Já to více objasňuji v rozhovoru v tomto vydání Naší pravdy na straně 5, Ondřej Dostál to hezky vysvětluje ve svém pořadu Právní džungle na platformě Aby bylo jasno Jany Bobošíkové a Hany Lipovské. Poslechněte si to, pořad šel ven 10. července (zde: https://www.youtube.com/watch?v=0hwuY_cFAJA&list=PLcpl3ZN7hlz6HlADZ3lDWh_HqluF-5Zb3 .

Zaznamenala jsem též dotazy od mnohých, proč nevstoupíme do frakce Patrioti pro Evropu, v níž je například ANO Andreje Babiše. V první řadě bych chtěla říct, že to, že nejste součástí některé frakce neznamená, že nemůžete podporovat některé jejich návrhy. A rozhodně zvedneme ruku pokaždé, kdy to bude ve prospěch občanů naší země. Byť bychom se v některých otázkách zřejmě shodli (zrušení práva veta, Green Deal), nemohli jsme přejít rozdíly mezi levicí a pravicí. Např. v Patriotech pro Evropu strany v ní zastoupené hlasovaly pro likvidaci sociálních výdobytků. Zájmy nadnárodních korporací jim byly bližší než zájmy občanů. Jsou v ní také strany, které volaly po zrušení dekretů prezidenta Beneše. Diskutabilní je i jejich přístup k mírové politice – předseda Národního sdružení prosazuje zbraně pro Ukrajinu, portugalští »patrioti« zase mluví o boji Ruska proti Západu. O míru jinde ve světě není z jejich strany ani řeč… S těmito postoji se vlastenecká levice nemůže nikdy ztotožnit. I proto tedy se slovenským SMERem Roberta Fica v tuto chvíli zůstáváme mezi nezařazenými.

Díky, že jste dočetli až sem a budu se na vás těšit opět za týden.

Duel s pirátkou M. Gregorovou na téma ukrajinského konfliktu na CNN Prima News:  https://www.youtube.com/watch?v=p9UC4t7Nf84

S přáním hezkých letních dnů

Kateřina Konečná

Video: