Bez obalu s Kateřinou Konečnou 43/2023

24. 10. 2023

Pomalu se nám blíží konec října a máme tady 43. Bez obalu letošního roku, u jehož čtení vás všechny vítám.

Premiér se minulý týden na Radiožurnálu nechal slyšet, že daně už tato vláda upravovat nebude. Vzhledem k tomu, jaké veletoče byl Petr Fiala schopen předvést za dva roky vládnutí, ať už v otázce zastropování cen energií, nebo právě například daní, možná bych byla naopak klidnější, kdyby řekl, že nás další zvyšování ještě čeká. Pokud je kromě asociální politiky pro tuto vládu totiž něco zcela charakteristické, je to porušení prakticky všech vyřčených slibů. Schválně, pojďme se podívat, co ani ne před třemi lety vyplodil současný premiér na sociální síti X (bývalý Twitter). A tak se ptám: Co se stalo s touto premiérovou touhou, stavět se za nižší daně na barikády?

Předražené válečné choutky

Na barikády se chce přitom Petr Fiala dost možná stavět i nadále, tím důvodem jsou ale bohužel spíše válečné choutky jeho i zbytku vlády. Když jde o zbraně, je Petr Fiala připraven stavět se na barikády i v případě, že za to občané České republiky budou muset zaplatit podstatně víc než jiné země. Zatímco Izrael v červenci oznámil nákup pětadvaceti amerických stíhaček F-35 v přepočtu za 65 miliard korun, Česká republika má za 24 stejných stíhaček zaplatit 106 miliard. Zaplatili bychom tak o 41 miliard víc za to, abychom dostali o jednu stíhačku méně než Izrael. Tak »výhodnou« transakci tato vláda vyjednala s naším strategickým partnerem z USA. Celá situace ohledně stíhaček tak čím dál víc začíná připomínat legendární nákup Pandurů, akorát nyní všichni přihlížíme rozhazování veřejných prostředků v přímém přenosu během toho, co si kvůli úspornému balíčku všichni budeme muset utahovat opasky. A vláda v čele s Fialou a Černochovou se ještě pyšní největší armádní zakázkou v historii. Že ovšem v porovnání s Izraelem 40 miliard přeplatí, to už od nikoho na žádné tiskovce neuslyšíte. A je toho ještě víc! Izraelský nákup stíhaček má být celý financován z balíku vojenské pomoci, který Izraeli poskytují Spojené státy. Zatímco Izrael tak de facto dostane stíhačky darem, my za ně těžce přeplatíme a ministryně Černochová se zmůže jenom na argument, že situaci nelze srovnávat kvůli, a teď se podržte, rozdílné konfiguraci strojů. Až příští rok budete platit víc za léky, vložky, kojeneckou vodu, dálniční známku, pivo, květiny, vzpomeňte si, že tím lepíte díru v rozpočtu, vzniklou tím, že ministryně Černochová s vládou P. Fialy potřebovala nakoupit stíhačky, jejichž použití v našich končinách může být samo o sobě značně problematické.

I firmy už premiér štve

Není to ovšem zdaleka pouze oblast obrany, kde nás Fialova vláda zadlužuje na dlouhé roky dopředu a činí nás nekonkurenceschopnými. Právě za brutální snižování konkurenceschopnosti a zdražování energií to premiér schytal na strojírenském veletrhu od zástupců Svazu průmyslu a obchodu. Firmám vadí, že končí letošní příspěvky na energie, ale hlavně že se na velké odběratele přesune větší porce plateb na podporu obnovitelných zdrojů. »Jako by vláda nepochopila, jak Evropa tyto poplatky nastavuje. I když jde cena elektřiny dolů, my budeme platit víc, což brutálně sníží konkurenceschopnost našich firem,« prohlásil na veletrhu prezident Svazu průmyslu a dopravy Jan Rafaj. Od toho to Fiala schytal také za průtahy ve výstavbě dopravy, která konkurenceschopnost firem vedle zdražování energií ještě více snižuje. Už i podnikatelům zřejmě dochází, že pro ně tato vláda neudělá vůbec nic, stejně jako pro obyčejné lidi.

OSN: Chceme mírové řešení!

Pojďme k zahraničí. Ve dnech 18 až 20. října se v korejském Soulu sešel Výbor předsedů Valného shromáždění OSN. Jednání se zúčastnilo 11 politiků, kteří v letech 2001-2023 zastávali nejvyšší funkce v OSN. Prestižní postavení výboru doložila i skutečnost, že se jeho jednání zúčastnil jako čestný host rovněž předseda současného 78. zasedání Valného shromáždění OSN Dennis Francis, který přiletěl z New Yorku podpořit úsilí výboru přispět k prosazování míru, bezpečnosti a stability.

Výbor vyjádřil hluboké znepokojení nad rostoucím počtem ozbrojených konfliktů po celém světě a směřováním světa k blokovým konfrontacím. Zdůraznil, že nejvíce znepokojující jsou válka proti Ukrajině a konflikt na Blízkém východě. Pokud jde o Ukrajinu, výbor vyzval všechny zúčastněné strany, aby dosáhly okamžitého příměří. Ve své závěrečné Deklaraci výbor zdůraznil, že jeho cílem je »zabránit dalšímu krveprolití a ničení. Okamžité příměří, po kterém voláme, je prvním a nezbytným krokem k otevření prostoru pro mírová jednání«. To je mimochodem to, po čem tady dlouho volám. Bohužel vláda P. Fialy tuto logiku absolutně nechápe – nebo co hůř – nechce chápat. Deklarace pak podtrhla, že je »nezbytné zastavit agresi a hrůzy války a zabránit dalšímu lidskému utrpení«. To je ostatně jeden z důvodů, proč byla před 78 lety vytvořena Organizace spojených národů. Diskusi o Ukrajině moderoval místopředseda výboru pan Jan Kavan, jediný Čech, který byl kdy zvolen předsedou Valného shromáždění OSN. Ten argumentoval, že dodávky zbraní na Ukrajinu jen prodlužují válku a do Deklarace prosadil uznání, že »násilí produkuje více násilí. Míru nelze dosáhnout větším množstvím mrtvých«. Já se k tomuto pohledu připojuji.

Pokud jde o konflikt v Gaze, Výbor předsedů Valného shromáždění OSN vyzval »k okamžitému propuštění rukojmích, okamžitému humanitárnímu příměří a k okamžitému poskytnutí humanitární pomoci civilnímu obyvatelstvu«. Podle výboru by příměří »mělo vytvořit politický prostor pro trvalé urovnání izraelsko-palestinského konfliktu na základě dvoustátního řešení, kdy by oba státy žily vedle sebe v míru a bezpečí«. Výbor reagoval na zprávy, že izraelské bomby do minulé soboty zabily již téměř 5000 Palestinců, mezi nimiž bylo téměř 2000 dětí, zdůrazněním, že »reakce na teroristické útoky by měla být vždy proporční a přiměřená a měla by respektovat bezpečnost civilního obyvatelstva«. Diskusi o situaci v Gaze opět moderoval Jan Kavan, který poukázal na fakt, že podle západních právníků, americké Human Rights Watch či Norského Výboru pro uprchlíky se transferem více než milionu obyvatel ze severu na jih Gazy Izrael dopustil válečných zločinů a způsobem bombardování porušil i ženevská pravidla pro vedení války.

Příměří na Blízkém východě, k němuž vyzval i generální tajemník OSN Antonio Guterres, má, podle Deklarace Výboru předsedů, »zachránit životy, zabránit další eskalaci války a otevřít cesty k trvalému urovnání konfliktu«. Podpora pro okamžité příměří zaznívá na protestních shromážděních statisíců lidí v USA, Londýně, Berlíně, Paříži, Egyptě, Kataru i jinde. Několik stovek demonstrujících se přidalo i v Praze. Česká vláda ovšem – stejně jako v případě Ukrajiny – neuhnula ze své nekritické podpory všech kroků Izraele ani o píď.

Už jste na mém Telegramu?

Ještě než se s vámi rozloučím, bych vás chtěla informovat, že z důvodu omezování dosahu mých příspěvků na Facebooku jsem se rozhodla pro vás otevřít svůj kanál na Telegramu. Připojíte se jednoduše tím, že v této aplikaci naklikáte moje jméno. Pokud tam bude více Kateřin Konečných, poznáte mě určitě podle fotky.

Děkuji za vaši přízeň a za týden na shledanou u dalšího Bez obalu!

Vystoupení v Evropském parlamentu k cenzuře:  https://www.youtube.com/watch?v=pvgkksYJ5H8

Komentář k hlasování o nedůvěře vládě P. Fialy: https://www.youtube.com/watch?v=5RXFqJVjhW8&

Vystoupení v Europarlamentu k protiruským sankcím: https://www.youtube.com/watch?v=_-is4ldIsCs

Proč nám média neříkají celou pravdu o Izraeli a Palestině: https://www.youtube.com/watch?v=xVhBGPLuivw

Dovoluji si Vás rovněž pozvat na setkání:

  • čtvrtek 26. října od 17:00 hod. České Budějovice – malá scéna Metropolu (Senovážné nám. 248/2)                                                                                               
Video: 
Autor: 
Kateřina Konečná, europoslankyně a předsedkyně KSČM
Zdroj: 
KSČM