Bez obalu s Kateřinou Konečnou 49/2023

5. 12. 2023

Státní kasa pláče miliardové slzy. Vinou Stanjury
Schodek státního rozpočtu v listopadu vzrostl z říjnových 210 už na 269 miliard korun. Média sice chlácholila veřejnost, že nakonec zřejmě bude dodržen plánovaný schodek státního rozpočtu. Jako by schodek téměř 300 miliard korun byl nějakou výhrou. Navíc jsou zde otazníky, na něž upozornil na odborářské demonstraci blogger Vidlák. Podle tohoto oblíbeného internetového komentátora totiž Stanjura činí účetní operace, které opticky zachrání plánovaný schodek, neboť třeba zemědělské dotace budou vyplaceny místo v prosinci až v lednu, což má vylepšit letošní čísla řádově o 40 miliard korun.

Proč nezdaní bohaté?

Na vině vysokého schodku je mimo jiné také to, že se vládě nepodařilo efektivně zdanit energetické firmy, ani velké banky, a namísto předpokládaných 85 miliard přiteklo do státní kasy v uvozovkách »jen« 25 miliard. Když nebudeme počítat dva pandemické roky, jsou bilancí ministra Stanjury dva nejvyšší schodky v historii země.

A zatímco státní kasa pláče, v ODS evidentně problémy s financováním vyřešili tak nějak po svém. Ukázalo se totiž, že dva bývalí funkcionáři ODS, kteří jsou obviněni v případu korupce a manipulací se zakázkami na Olomoucku, patřili zároveň k největším sponzorům vlastní strany. Vlivný podnikatel a lobbista Robert Knobloch celkově podpořil stranu částkou přes 1,5 milionu, Michal Zácha poslal na konto občanských demokratů více než 600 tisíc korun. Strana, její chod i kampaně tak byly financovány více než dvěma miliony od lidí, kteří jsou podezřelí z korupce v dopravních zakázkách. Až 46 milionů korun bylo totiž podle policejního obvinění určeno na korupci u dopravních zakázek v Olomouckém kraji. Stavební firmy měly obviněným politikům a úředníkům ODS také platit luxusní dovolené nebo mobilní telefony. Skutečným bizárem byla také komunikace mezi oběma muži. »Dal mně dvě slivovice, tak jestli se stavíš,« řekl Knobloch podle odposlechu. Zácha na to podle policistů reagoval slovy, zda to může nechat na příští týden. »Já už se s chlastem snažím vyrovnat, už jsem toho vypil hodně,« pokračoval v rozhovoru Zácha. »Myslím, že ty se s tím nikdy nevyrovnáš,« odpověděl mu Knobloch. Podle policistů se však Knobloch, který po obvinění skončil ve vazbě, se Záchou ve skutečnosti nebavili o alkoholu, ale o úplatku ve výši 200 tisíc korun. Podle premiéra Fialy ovšem strana žádné peníze vracet nehodlá. Když přitom hnutí STAN loni v lednu vrátilo přes tři miliony ze sporných darů, kvitoval premiér Fiala, jak ve STANu situaci rychle vyřešili. Vypořádat se ovšem se stejnou situací ve vlastní straně, to už Fialovi není po chuti.

U ODS se ještě zastavme. Minulý týden jsem v jednom ze svých videí popsala, jací lidé straně vládnou v Ústeckém kraji. Dnes se ještě v souvislosti s ODS podívejme do Královéhradeckého kraje. Tam vládne koalice ODS, Pirátů, KDU-ČSL, TOP 09 a samozřejmě nemůže chybět Dozimetr – tedy Rakušanovo hnutí STAN. Právě z tohoto kraje pochází pan Antonín Stanislav. Kandidát koalice SPOLU do Poslanecké sněmovny, kam jej sice voliči nezvolili, ale Fialova pětikoalice se o něj náležitě postarala a získal místo náměstka ministra spravedlnosti Blažka. Někdo by si možná řekl, že je to tak náročná práce, že už nejde kumulovat s ničím dalším, nicméně pan Stanislav stíhá ještě ředitelovat Domovu pro seniory Tmavý Důl. A právě v této souvislosti přinesly Seznam Zprávy nesrovnalosti se zadáváním zakázek pro tento domov. A – světe, div se – firmy, které zakázky realizovaly, pak sponzorovaly Fialovu »čistou« Občanskou demokratickou stranu. V jedné z firem, která rovněž spolupracovala se zmiňovaným domovem pro seniory, dokonce exhiboval v roce 2020 sám Petr Fiala.

Ruský plyn a Fialova drahota

Jistě jste v minulém týdnu také zaznamenali zprávy ohledně ruského plynu proudícího do Česka, o čemž jsem pro vás natočila video. Podle původních tvrzení vlády přestal ruský plyn do Česka téct od začátku letošního roku, kdy ho stát nahradil plynem z Norska a zkapalněným plynem LNG z terminálů v Nizozemsku a Belgii. Plyn z Ruska přitom nadále dovážejí Slováci, Maďaři, či Rakušané. U nich ruský plyn tvoří více než 60 procent veškerého dovozu, přičemž hlavním důvodem je to, že se jim dovoz z Ruska cenově vyplatí. I proto je u nás cena za plyn ve srovnání s našimi sousedy až dvojnásobná. Na data z předávací stanice v jihomoravském Lanžhotě, která znázorňují, že od října k nám začal přitékat ruský plyn, upozornil ve veřejném prostoru ekonom Lukáš Kovanda.

»V posledních zhruba dvou měsících rozhodně neplatí, že by do Česka tekly pouze jednotky procent ruského plynu. Jsou to desítky procent. Třeba minulý pátek činil dovoz ruského plynu 54,4 procenta celkového dovezeného objemu,« uvedl Kovanda. Zprávy se následně chytla média a ukázalo se, že plyn v Rusku nakupují soukromí obchodníci, a to ve velkém. Z důvodu obchodního tajemství není jasné, kdo přesně v České republice ruský plyn nakupuje. Jedno ale jisté je – soukromníci zde vzali situaci do vlastních rukou, zřejmě proto, že se nemohou dívat na vyjednávací fiaska vlády, jako v nedávné době se Saudy i Nigerijci. Nejvíce mě na celé věci ale znovu zarazilo vyjádření ministra Síkely. Ten se na sociálních sítích vytáhl s grafikou, která měla občanům připomenout, jak ruský plyn nepotřebujeme a jak jsme na zimu skvěle připraveni. Co už Síkela jaksi zapomněl zmínit je skutečnost, že nám za první pololetí letošního roku zdražil plyn o více než polovinu, ze zemí V4 jej máme nejdražší a naši občané za něj platí dvakrát tolik co Slováci s Poláky a třikrát tolik co Maďaři. Říká-li tedy ministr Síkela, že ruský plyn nepotřebujeme, zároveň tím tvrdí, že Česká republika podle něj potřebuje více domácností ohrožených energetickou bídou a více lidí pod hranicí chudoby. Jak se svým účtem může ministr Síkela vytahovat podobnou grafiku, je mi záhadou, ale já bych se na jeho místě neskutečně styděla. Ostatně to, jak moc ruský plyn nepotřebujeme, vlastně dokládá samotná skutečnost, že jej nyní soukromníci nakupují, když stát levnější energie není schopen zařídit sám. Na tomto místě chci také zdůraznit, že rozhodně nejsem advokátem ruského plynu. Mně je de facto úplně jedno, odkud k nám plyn bude putovat. Co mi ale jedno rozhodně není, je cena, kterou jsou občané nuceni za něj platit!

Izraelský terorismus v Gaze

Ještě krátce do zahraničí. V pásmu Gazy se neustále odehrávají lidské tragédie. Dokonce papež František po přijetí příbuzných zabitých v Gaze označil dění tam za terorismus. Šéfka Dětského fondu OSN známého pod zkratkou UNICEF Catherine Russellová minulý pátek 1. prosince prohlásila, že Pásmo Gazy se stalo nejnebezpečnějším místem pro děti na světě a vyzvala strany konfliktu, aby udělaly vše pro ochranu dětí bez ohledu na jejich příslušnost. »V tomto konfliktu by neměly umírat žádné další děti,« uvedla ve svém prohlášení.

STAČILO!

Pro ty z vás, kdo jste nechytili tiskovou konferenci koalice osobností STAČILO!, ale zajímá vás to, mám dobrou zprávu. Celý záznam si můžete pustit na mém YouTube kanálu. Volby budou referendem o protilidové vládě Petra Fialy, protože to bude jedinečná příležitost říct STAČILO jejich politice! Naše koalice je odpovědí na volání po spolupráci opoziční scény i alternativou sněmovní opozici! Na kandidátce STAČILO jsou renomovaní experti, kteří jsou garanti toho, že nebudou podlézat Bruselu ani nikomu jinému!
Chtěla bych Vás rovněž pozvat na debaty, které proběhnou v prosinci:

  • Středa 6. prosince od 15:30 hod. v Kladně, v restauraci U Meisnerů (na ul. Milady Horákové č. 403), kde bude se mnou vystupovat také expert a kandidát naší koalice STAČILO – Jan Skalický.
  • Čtvrtek 7. prosince od 15:30 hod. v Přerově, v Malém sále Městského domu v Přerově na nám. T. G. Masaryka. Na této debatě budou mimořádnými hosty také zdravotnický expert Ondřej Dostál, který bude kandidovat za koalici STAČILO!, známý blogger Vidlák a šéfredaktor Naší pravdy a místopředseda KSČM Ludvík Šulda.

Do voleb jdeme v nové koalici STAČILO!: https://www.youtube.com/watch?v=a2yx0CAw9mo

Rozhovor s J. Bobošíkovou a A. Dernerovou o nové koalici STAČILO!: https://www.youtube.com/watch?v=G0ccsy4wCno
Duel s T. Zdechovským na CNN Prima News o zdražování energií: https://www.youtube.com/watch?v=CnzaSxnWvkQ

Rozhovor pro První zprávy: https://www.prvnizpravy.cz/zpravy/politika/vlada-se-lidem-jen-vysmiva-a-zene-je-do-chudoby-rika-konecna

Video: 
Autor: 
Kateřina Konečná, europoslankyně a předsedkyně KSČM
Zdroj: 
KSČM