Co nového v konfliktu na Ukrajině k 9.9.2024

10. 9. 2024

Globální hra kolem válečného konfliktu Ukrajina & NATO proti Ruské federaci se nyní hraje na více šachových deskách najednou. Změna na jedné šachovnici si vynucuje tahy na ostatních šachovnicích. 

V sobotu 7.9.2024 poprvé zřejmě v novodobých dějinách vydali společné veřejné prohlášení šéfové tajných služeb USA a Velké Británie, které zveřejnil deník Financial Times. ZA CIA William Burns a za MI6 britskou zahraniční rozvědku Richard Moor. Varovali v něm, že je ohrožen mezinárodní světový řád – údajně vyvážený systém, který vedl k relativnímu míru a stabilitě a přinesl růst životní úrovně, příležitosti a prosperity. Je prý ohrožen způsobem, který nezažili od dob studené války.
Server BBCk tomu údajně také napsal, že dále ředitelé zmínili, že Británie i USA společně stojí „proti asertivnímu Rusku a Putinově agresivní válce na Ukrajině“.

Tato informace pro nezasvěcené přesně zobrazuje stav probíhajícího procesu na pozadí ve světě. Starý světový řád kolonialismu a parazitování jedněch států na druhých státech končí. Končí svět založený na jediném hegemonovi USA. Hegemonovi, který chce diktovat celému světu svá pravidla, která si sám vymyslel a která sám nerespektuje. 

Rusko, Čína, Irán a další státy sdružené v několika organizacích, jako je BRICKS, SNS a další, se snaží vybudovat nový multipolární svět s novým spravedlivějším společenským řádem v jednotlivých centrech světa. 

Prezident Putin k tomu před časem dodal. Ples upírů a parazitů končí! Kdy některé západní státy žily v blahobytu na úkor jiných států.

Svět je nyní v pozici, že starý světový řád již nefunguje a nový řád není dotvořen. USA, Velká Británie a jejich satelity se úporně snaží udržet současný stav. Dokonce Velká Británie si dává úkol obnovit své pozice ve světě z období před I. Světovou válkou, kdy vládla 1/3 zemí této planety.

A právě vojenský konflikt na Ukrajině není to hlavní o co jde. Kolektivní západ chtěl srazit vojenskou silou a ekonomickými sankcemi Rusko na kolena a poté ovládnout jeho nerostné bohatství. Západ se chtěl jednou provždy zbavit svého velkého konkurenta tím, že Rusko rozčlení na cca 15 států. A Ukrajina k tomu měla posloužit jako jejich nástroj. Tento plán prozatím silně krachuje, Rusko se vojensky, ani ekonomicky nepoložilo. 

V USA začínají v úterý 10.9.2024 televizní debaty prezidentských kandidátů, za Demokratickou stranu Kamaly Harrisové a za Republikánskou stranu Donalda Trumpa. Očekává se v nich vítězství Trumpa, což je černá noční můra pro globalisty, kteří chtějí dále eskalovat válku na Ukrajině. Trump naopak slibuje, že tuto válku zastaví během dvou dní. Pokus o atentát na Trumpa nevyšel. Spekuluje se o tom, jestli  v případě nepříznivého vývoje pro Harrisovou ty samé síly sáhnou po druhém pokusu, zlikvidovat Trumpa. Trump leží v krku také Velké Británii, protože chce zbavit USA vlivu britského bankovního kapitálu na americkou politiku. Hovoří se o tom, že pokud Trumpa „někdo“ zastřelí před volbami, vznikne z toho v USA občanská válka, protože za Trumpem stojí významní představitelé americké armády, tajných služeb a hlavně značná část obyvatel USA! V těchto volbách se hraje i o Ukrajinu.

V těchto dnech je ukrajinské státní vedení bez legitimity. Prezidentu Zelenskému skončil 20.5.2024 prezidentský mandát daný ukrajinskou ústavou a Volodymir Zelenský je nyní jen občan Ukrajiny. Podle průzkumu volebních preferencí na Ukrajině je znovu ve volbách prezidenta nezvolitelný. Lidé mu vyčítají mrtvé z válečného konfliktu, oligarchizaci a korupci státního vedení Ukrajiny i jeho majetky v zahraničí, především v Londýně. Ukrajinci mu údajně nedají hlasy, aby byl znovu zvolen. Ukrajinská ústava nezná v tomto smyslu vyjímku, kvůli válečnému konfliktu. Západ Zelenského přesto stále bere jako legitimního prezidenta Ukrajiny.

Obdobně je na tom ukrajinský parlament, kterému taktéž skončil mandát.

V průběhu posledních deseti dní se začala rozpadat ukrajinská vláda. Několik ministrů ukrajinské vlády samo podalo demisi, mezi nimi nečekaně i ministr zahraničních věcí Kuleba, který ještě před pár dny jednal na západě o pomoci Ukrajině. Politologové ve světě jsou opatrní v hodnocení tohoto kroku členů ukrajinské vlády. Čekají co z toho vznikne, jestli je to nějaký manévr připravený západem na rekonstrukci a legitimizaci vlády, nebo jen útěk lidí z vlády před blížící se zodpovědností za důsledky válečné politiky. Objevují se také narážky na signály o „potápějící se loďce…“.

Objevila se informace, proč byl odvolán náčelník generálního štábu ukrajinské armády Valerij Zalužnyj. Údajně ověřeno z důvěryhodných zdrojů, prezentují ruští vojenští analytici informaci, že Zalužnyj nechtěl dále slepě plnit všechny rozkazy generálů NATO! Z jedné strany tato informace vypadá jako čistá ruská propaganda. Z druhé strany je ale faktem, že ztráty na životech v ukrajinské armádě jsou každý týden doslova děsivé! Každý týden umírá 5 - 7 tisíc, dokonce i 10000 ukrajinských vojáků. A těch týdnů už uplynulo hodně! Tato informace o Zalužném také signalizuje, že ve vedení ukrajinské armády se formuje protestní skupina vyšších důstojníků a generálů, proti Zelenskému a generálům NATO. 

Průnik ukrajinské armády na ruské území do Kurské oblasti. Začátkem srpna 2024 proniklo několik ukrajinských brigád na ruské území u Kurska údajně do hloubky 20-30 km a šířce 40 km. Ruské armádě se je s pomocí přesunuté vojenské rezervy podařilo zastavit a postupně vytlačovat. Probíhají zde urputné boje, hoří americké Abramsy, Bredley, Leopardy a jiná západní technika. Ukrajina sem stáhla nejlépe vycvičené a vyzbrojené jednotky své armády na úkor jiných úseků fronty, o které zde pravděpodobně přijde. Ruská armáda na celé frontě postupuje. Pro Rusy je Kursk mimořádně symbolické místo, zde se za II. světové války odehrála největší tanková bitva v historii lidstva, kterou němečtí fašisté prohráli. Dnes Rusové tvrdí o Ukrajincích a zahraničních nájemnících u Kurska, že odsud nikdo z nich živý po vlastních nohách neodejde. Všichni tady zůstanou! Ruská vojska vytlačují Ukrajince v Kurské oblasti zpět na Ukrajinu. Česká media budou ještě několik dní oslavovat bojové úspěchny ukrajinské armády, aby pak vše šlo do zapomnění.

Na ruského prezidenta Vladimíra Putina se zvýšil v Rusku domácí tlak, aby změnil vývoj situace na frontě ve prospěch Ruska a aby zabránil takovým akcím, jako byl průnik ukrajinské armády do Kurska. Putin na to musí reagovat. Putin jako vrchní velitel armády vydal údajně příkaz, aby velitelé brigád na operativní úrovni dostali nově kompetenci používat ničivé balistické rakety na likvidaci nepřátelských cílů na území Ukrajiny. Doposud tyto zbraně byly v kompetenci velení ruské armády na strategické úrovni.

Dne 3.9.2024 právě dvě ruské balistické rakety ISKANDER zasáhly Učebně – výcvikové centrum spojovacího vojska ukrajinské armády v Poltavě. Údajně 47 lidí zemřelo na místě, dále bylo 600 příslušníků raněno. Mezi zabitými byli údajně instruktoři NATO ze Švédska, kteří vyučovali ukrajinské vojáky – operátory dronů jak navádět drony na cíle a vyučovali také příslušníky vojsk radioelektronického boje. Tyto dvě rakety zcela zničily toto vojenské výcvikové centrum. Ukrajina denně vysílá na území Ruska desítky dronů s náložemi. 

Obdobná situace s příletem nadzvukové ruské rakety se stala ve Lvově, kde byla zasažena Villa Sofia, kde zemřelo 15 vojenských instruktorů z Polska a 13 ukrajinských důstojníků.

Velmi těžké boje se vedou v Doněcké oblasti o město Pokrovsk, které je údajně posledním opevněným valem ukrajinské armády v Doněcké oblasti a je to strategický dopravní uzel, kde se sbíhají železniční tratě i silniční koridory, po kterých probíhá zásobování ukrajinských vojsk. Ukrajinská vojska se zde dostávají do obklíčení, bude trvat ještě několik dní, než město bude ruskou armádou dobyto. Z českých medií se to dovíme ještě o mnoho dní později.

Europoslanec Farský /zvolený za Piráty/ se minulý týden postavil v Evropském parlamentu do čela Petice, kterou údajně podepsalo 60 europoslanců, ve kterém vyzývají západní vlády, aby daly Ukrajině rakety s dlouhým doletem, aby Ukrajina mohla zasahovat vojenské cíle v hloubce ruského území.  Evropská unie je stále i po volbách velmi proválečně a protirusky naladěná. Čeští Piráti v čele s ministrem Lipavským a europoslancem Farským jsou na přední linii protiruské nenávisti. Slovo mír čeští Piráti, ani Evropský parlament neznají.
Situaci budeme dále sledovat.

Autor: 
Mediální úsek Plzeňského KV KSČM
Zdroj: 
internet, media