Kateřina Konečná: Je třeba odstranit nejen vládu, ale celý systém

2. 9. 2022

Dnešní hlasování o nedůvěře, kde jsou karty předem dané a odkryté, je samozřejmě divadlo. Zvláště ve chvíli, kdy tzv. opozice (ANO 2011 a SPD) nemělo v minulosti problém se spojit se zástupci pětikoalice. Tomio Okamura si po jejich bok stoupl, když chtěl svrhnout minulou vládu A. Babiše. A Andrej Babiš chtěl s ODS dokonce přímo vládnout. Když se mu to nepodařilo na centrální úrovni, tak se se stranami pětikoalice spojil na úrovni krajů a v bezpočtu měst a obcí!

Dozimetr není jediná kauza a není to ani kauza, která by šla jen za STANem. Jsou v ní namočeni lidé spojení s TOP 09, ODS i hnutím ANO2011. Od roku 1989 v podstatě jedna megakauza střídá druhou. Když vzpomenu jen na pár z nich (kdybych je měla vypsat všechny, tak potřebuji několikasvazkové “dílo”):

• Privatizace OKD (ČSSD)
  • Lehké topné oleje (lidé napojeni ma ČSSD i ODS)
  • Stoka (ANO)
  • Vytunelované desítky milionů z vlastní strany (Úsvit/SPD Tomio Okamura)
  • Političtí přeběhlíci (všechny strany s výjimkou KSČM)

…a mohla bych pokračovat přes tzv. “Kalouskovy” padáky, Opencard, PROMOPRO, fotovoltaika, nucená správa IPB, nevýhodný prodej bank, atd. atd.

Ještě horší než korupce je ovšem fakt, že jen za rok vlády ODS, KDU-ČSL, TOP09, Pirátů a STANu:

1. Se zdvojnásobil počet domácností v chudobě!
  2. Reálně klesají výplaty!
  3. Inflace je na nejvyšší úrovni od vzniku ČR!
  4. Pětikoalice zdražila jízdné dětem, studentům a seniorům na dvojnásobek!
  5. Z tepla a světla se stal nedostupný luxus!
  6. Svůj byt či dům už si nemůže pořídit ani střední třída!
  7. Je zavedena cenzura!
  8. Vláda škrtla 14 miliard ve zdravotnictví!
  9. Naopak se zvyšují výdaje na zbrojení a chystají se nákupy zbraní za desítky miliard!
  10. Z českých občanů jsme udělali chudáky a nevolníky bank, energetických společností a zahraničních korporací!

KSČM nikdy, opakuji NIKDY, nepodpoří žádnou vládu, u které budou přednější zbraně než lidé! Tak to bylo v Babišově případě a tak je to i teď!

Ještě v loňském roce jsme zaslali dopis vládě, kde jsme jim dokonce radili, co mají dělat. Další jsme zaslali na jaře. Nedostali jsme ani odpověď (ani signál Petra Fialy)… Před několika měsíci jsme proto představili 11 cílů KSČM, jak pomoci občanům. I přesto, že opoziční strany jen od nás opsaly (nakonec i některé vládní strany nám dávají za pravdu), dovolím si je v krátkosti připomenout:

• 0% sazba u základního zboží
  • právo na práci, přístup k pitné vodě, bezplatné zdravotnictví i školství
  • vznik státní komerční banky, která by poskytovala novomanželské a bezúročné půjčky na bydlení
  • mohutná výstavba družstevních a obecních bytů
  • minimální mzda 20 tis. Kč a její valorizace dle inflace
  • zrušení soukromých exekutorů
  • návrat k potravinové soběstačnosti
  • Progresivní zdanění! Nadnárodní korporace a extrémně bohatí platí nízké daně, proto chybí peníze na služby občanům, zdravotnictví, veřejnou dopravu a jiné
  • zabránit odlivu 350 miliard korun, které unikají ročně do zahraničí
  • energie vyrobené v českých elektrárnách dodávat domácnostem ČR bez prostředníků a burzovních spekulantů
  • vymáhání válečných reparací vůči Německu