KSČM zásadně odmítá snahu o upevnění mocenských pozic militarizací společnosti

8. 2. 2023

Zneužít válku na Ukrajině se rozhodla pravicová vláda Petra Fialy k prosazení svého záměru předložit Sněmovně novely zákonů týkajících se obrany České republiky a nechat je projednat ve zrychleném řízení.

"Jedná se sněmovní tisky č. 368 o změně některých zákonů v oblasti obrany a 369 o financování obrany. Dále se jedná o novelu zákona č. 2/1969 Sb. o zřízení pracovního místa poradce pro národní bezpečnost v Úřadu vlády ČR, který je zároveň tajemníkem Bezpečnostní rady státu", doplnil admin Jč KV KSČM

Schválením těchto novel dojde k zásadnímu omezení lidských práv, výraznému posílení pravomocí ministerstva obrany i v době míru, využívání státní železnice k přesunu vojsk NATO a řadě dalších změn vedoucích k vynucené militarizaci české společnosti, kterou KSČM důrazně odmítá!

Komunisté jsou přesvědčeni, že důvod předložení vládní novely nepředstavuje plnohodnotnou reakci na změny v bezpečnostním prostředí, ale cílenou aktivitu k udržení a upevnění získaných mocenských pozic vládnoucího pravicového uskupení v ČR.

KSČM konstatuje, že úpravy jednotlivých zákonů neposouvají bezpečnost země, pokud jde o obranu a činnost Armády ČR, na vyšší kvalitu oproti stávající legislativě. Naopak - současná účast v zahraničních misích dostane rozšířenou působnost a jejich vyslání nemusí projít schvalovacím procesem Parlamentu ČR, čímž mohou být kontingenty Armády ČR použity kdykoliv a kdekoliv jen z vůle vlády.

Roman Roun, mediální zástupce KSČM, (jk)
KSČM