Odcházející prezident Zeman se opět ztrapnil, když vyzýval evropské státníky k něčemu, co sám roky nedělal!

7. 10. 2022

Ve čtvrtek v podvečer, dne 6.10.2022, se konala na Pražském hradě slavnostní večeře pro účastníky 1. summitu „Evropského politického společenství (EPC)“, kteří se sešli na Pražském hradě na prezidentovo pozvání.

Večeře byla zahájena krátkým uvítacím proslovem prezidenta ve kterém prezident Zeman řekl:
„Svět čelí riziku použití jaderných zbraní. Je třeba vyslat signál, že bude následovat diplomatická i vojenská reakce“. Zeman tím mínil vyslat signál vůči Ruské federaci.

Dále Zeman řekl: „Drazí přátelé, to, co potřebujeme, je odvaha, odvaha rozhodovat, žádné váhání, žádná politika ústupků, žádné nicnedělání!

Podle prezidenta Zemana čelí Evropa dvěma hlavním problémům současného světa. Za jeden považuje Zeman ruskou agresi vůči Ukrajině, za druhý energetickou krizi. Obě otázky patří mezi hlavní témata stávajícího českého předsednictví Evropské unie.

Tak se na to pojďme podívat, co dělal prezident Zeman a jak byl odvážný a rozhodný, aby se předešlo válečnému konfliktu na Ukrajině a v Evropě, aby se předešlo použití jaderných zbraní. Prezident Zeman měl na to celých deset let svého prezidentování!

Pro ty, kteří neví o co jde na východě Ukrajiny připomínáme, že tamní dvě východní ukrajinské oblasti Luhanská a Doněcká oblast ležící na hranici s Ruskou federací se vzbouřily proti ozbrojenému státnímu převratu v Kyjevě, uskutečněného za pomoci ozbrojených fašistických bojůvek, ke kterému došlo v únoru roku 2014, kdy se k moci dostala nelegitimní chunta po tzv. Kyjevském Majdanu. Tehdejší demokraticky zvolený prezident Ukrajiny Viktor Janukovič byl donucen uprchnout z Ukrajiny do zahraničního exilu, kde žije dodnes, aby si zachránil holý život, protože fašisté z Pravého sektoru po něm stříleli  v Kyjevě ze samopalu a chtěli jej zabít. Od roku 2014 se vleče vnitrostátní ukrajinský konflikt na východě Ukrajiny!

Tak se podívejme, jaká byla odvaha prezidenta Zemana a jeho politická předvídavost, aby svého kolegu prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského, vyzval již před několika roky k tomu, aby ureguloval vnitroukrajinský konflikt na východě Ukrajiny politickou cestou, aby se z toho nestal celoevropský válečný konflikt. Odpověď je jednoduchá. Prezident Zeman neudělal nic!

Aby prezident Zeman vyzval prezidenta Zelenského, aby splnil jménem kyjevské moci tzv. Minské dohody, což byl politický dokument vypracovaný a podepsaný stranami konfliktu již před 8 roky, v němž byly v přesně stanoveném pořadí popsány kroky jednotlivých stran konfliktu k zachování celistvosti Ukrajiny, k mírovému uregulování politické krize až po nové svobodné a demokratické volby a částečnou změnu ústavy Ukrajiny týkající se práv územních částí země. K čemuž se Ukrajina zavázala v Radě bezpečnosti OSN, k politickému uregulování krize na Ukrajině. Zeman opět neudělal nic! I přesto, že Zelensky veřejně prohlásil, že Minské dohody nebude plnit!

Aby Zeman vyzval prezidenta Zelenského, aby armáda Ukrajiny přestala střílet děly a raketomety do měst a obcí na východě Ukrajiny, na Donbase, kde žijí a pod palbou umírají ukrajinští občané. Zeman neudělal opět nic!

Aby Zeman vyzval prezidenta Zelenského (židovské národnosti), aby zakázal na Ukrajině působnost fašistických ozbrojených batalionů AZOV, PRAVÝ SEKTOR, DNĚPR a jiná podobné uskupení. Prezident Zeman neučinil opět nic! A tak kyjevská vláda i v čele s prezidentem Zelenskym roky uplatňovala teror vůči svým občanům na východě Ukrajiny na Donbase, kteří jsou z velké části ruské národnosti, statisíce z nich mají ruské občanství, protože se tam přiženili, přivdaly apod.

Kyjevská vláda a její armáda zavraždily na východě Ukrajiny na Donbasu od roku 2014 do dnešních dní více než 13.000 svých ukrajinských občanů! I za prezidentování Volodymyra Zelenského pokračovalo zabíjení! A Zeman neudělal opět nic! Mlčel!

A teď, když se tito občané východní Ukrajiny po 8 letech genocidy ze strany kyjevské vlády a ukrajinské armády rozhodli svobodně v referendu, že už dál nechtějí mít nic společného s fašistickou Ukrajinou, a že chtějí být občany Ruské federace, teď najednou vyzývá prezident Zeman k rozhodnosti!

Abychom pospali situaci objektivně, vidíme naopak, kde je prezident Zeman mimořádně aktivní. A to v tom, že jako vrchní velitel ozbrojených sil ČR schvaluje masivní dodávky zbraní za miliardy korun Ukrajině a tamnímu kontroverznímu režimu ze skladů Armády České republiky! To ale k míru na Ukrajině určitě nepovede! Dokonce jako prezident republiky dává prezidentský písemný souhlas k tomu, aby čeští občané mohli vstoupit do ukrajinské armády a bojovat na její straně!

Co k tomu dodat na závěr?

Prezident Zeman včera na Pražském hradě promarnil před evropskými státníky, ale i před českou veřejností příležitost mlčet! Protože se sám opět ztrapnil!

Vyzýval k něčemu, co sám nedělal! Kde byla Zemanova odvaha, rozhodnost, žádné nicnedělání a jeho politická prozíravost v předchozích letech, kdy se dal vnitroukrajinský konflikt řešit mírovým uregulováním? Kdy tisíce tamních lidí, včetně malých dětí, mohli žít a ne umírat pod dělostřeleckou palbou ukrajinské armády? Kdy Zeman mohl působit na ukrajinské politiky i na svého přítele a kolegu prezidenta Zelenského!

Prezident Zeman neudělal absolutně nic!

Mediální úsek Plzeňského KV KSČM
internet, vlastní