Soudy proti demokracii?

8. 1. 2024

Téměř každý den se k našim uším či očím dostávají zprávy o prapodivných rozsudcích nejenom našich soudů.

Tak například soud v Klatovech podmíněně zastavil trestní stíhání dvěma Ukrajincům, kteří bezdůvodně do bezvědomí zkopali jednoho člověka jenom proto, že je upozornil na to, že taxík, ze kterého vystoupil a šel k automatu vybrat peníze, aby měl na zaplacení cesty, je už přistaven pro něj.

Obžalovaní nejdříve srazili muže na zem a pak jej začali bít pěstmi a kopat do hlavy, čímž mu způsobili závažné poranění hlavy. Oběť těchto dvou surovců zůstala v bezvědomí, nejevila známky života, nereagovala ani na bolestivé podněty. Lékaři, kteří oběť převzali, zjistili, že má prasklou lebku, krvácení do hlavy. Pacient měl otočené oči v bělmo. Strážník městské policie ještě dodává, že se snažili spolu s kolegou zajistit životní funkce do příjezdu záchranky.

Naprosto nechápu, jak mohl samosoudce zastavit podmíněně stíhání těchto dvou agresivních individuí. Jenom zázrakem se nestali vrahy. Zkušební doba byla stanovena na pouhé dva roky, během kterých se zavázali zaplatit 260 tisíc odškodného a náklady na léčení 40 tisíc.

To odškodné měli zaplatiti tak jako tak, ale takový brutální útok měl být hodnocen zcela jinak. To chce samosoudce svým verdiktem vybízet další takové agresivní jedince k napadení kohokoliv? Vždyť třeba pro nějakého mafiána je 260 tisíc jenom pakatel.

Jak tento neuvěřitelně nízký rozsudek působí v kontrastu s odsouzením jednoho člověka s mdlým rozumem na pět a půl roku na tvrdo jenom za to, že žvanil nesmysly na internetu?

A další věc, tentokrát z ciziny. Ve dvou státech USA místní soudy rozhodly, že Donald Trump nebude moci kandidovat v primárkách. Shodou okolností to jsou státy s demokratickou většinou. To už mi připomíná Rusko, kde nebude moci v prezidentských volbách také kandidovat jedna kandidátka, ale myslím, že snad více než jedna či jeden. Rusko nám nepřipadá jako demokratický stát, ale USA?

A další věc z Německa. Někteří politici vyvíjejí tlak na to, aby byla zakázaná Alternativa pro Německo (AfD). To by nic v podstatě neznamenalo, ale dočetl jsem se, že se problémem zabývá Spolkový ústavní soud (Německa) v Karlsruhe. To už se mi skutečně zdá za hranou. AfD všude začíná nabírat na síle a když hrozí, že by občané snad mohli rozhodnout, že by tato strana nejvíce zastupovala jejich zájmy, tak ji Spolkový ústavní soud zakáže. Čili demokracie »odsaď pocaď«. Když, milý lide, budeš hlasovat, jak se nám líbí, tak ti budeme klepat po ramenou. Když ne, tak žádná práva nemáš. Upozorňuji, že v Německu je takové oklešťování demokracie velmi nebezpečné, protože se najednou může všechno zvrhnout a máme v Evropě a hlavně my, nejbližší sousedé, problém.

Ostatně, co bychom se zaměřovali na Ústavní soud Německa. I ten náš, za šéfování Pavla Rychetského, si také vykládal Ústavu velmi kreativně.

Tehdejší prezident Miloš Zeman vyhlásil volby do Poslanecké sněmovny někdy na počátku roku 2021. To znamená, že od vyhlášení probíhá doba, ve které jsou různá omezení. A Ústavní soud najednou přelajnoval podmínky kandidatur, ve prospěch budoucích vítězů. Všichni si vzpomínáme na procenta pro překročení prahu pro vstup koalic do PS a jejich změnu, která způsobila, že se strany nynější pětikoalice přestaly bát, že by nepřekročily původní bariéru a tudíž se přestali bát i voliči těchto stran a výsledek známe a všichni se z něj nyní »těšíme«.

Petr Hannig, předseda Rozumných v Alianci za nezávislost ČR
iportal.24