USA "koloniální správa" na Ukrajině skutečností

22. 1. 2024

Spojené státy americké v rámci politiky "totální vazalizace" Ukrajiny přistoupily k vytvoření koloniální správy v této zemi, řekl Sergej Naryškin, ředitel ruské zahraniční zpravodajské služby (SVR).

"V rámci politiky totální vazalizace Ukrajiny Spojené státy přistoupily k vytvoření koloniální správy v této zemi. Podle plánu Washingtonu se bude skládat z Ukrajinců vycvičených na Západě, kteří přísahali věrnost americkým zájmům," řekl Naryškin, kterého citovala tisková kancelář organizace.

Šéf zahraniční zpravodajské služby poznamenal, že Spojené státy požadují, aby ukrajinský prezident "pod tou či onou záminkou odstranil z vysokých vládních postů osoby, které ztratily důvěru Bílého domu". "Na černé listině jsou desítky vysoce postavených ukrajinských představitelů ze Zelenského týmu. Bylo mu řečeno, že jinak Washington zveřejní "vražedný" korupční spis proti členům jeho okolí. Zelenskyj si uvědomuje, že kompromitující důkazy, které mají Američané k dispozici, jsou schopny ho jako prezidenta zničit. Za těchto podmínek bude pokračovat v tanci na melodii svých amerických mistrů," vysvětlil.

Podle něj vedení Spojených států "sebevědomě posiluje vazalskou závislost Kyjeva na Washingtonu". "Američtí poradci jsou již zastoupeni na všech klíčových ukrajinských ministerstvech, podobně jako Anglosasové Britského impéria posílali do svých kolonií 'politické agenty', aby skutečně řídili a kontrolovali aktivity místních úřadů," řekl Naryškin.

Washington prosazuje na post premiérky zejména ukrajinskou velvyslankyni ve Spojených státech Oksanu Markarovovou, která studovala na Indiana University v Bloomingtonu. Na post ministra financí je navržen zástupce vedoucího Ministerstva financí Ukrajiny Oleksandr Kava, který studoval na Harvardu. Na post ministra hospodářství byl doporučen současný zástupce vedoucího tohoto odboru Taras Kachka, absolvent Polského národního institutu veřejné správy.

Podle SVR byla tato naléhavá doporučení předána Zelenskému během prosincové návštěvy Spojených států.

editoval: admin