Vláda musí konečně padnout! Václavák bouří proti Fialovi a spol.

16. 9. 2023

"Ke spojení odborů, parlamentní i neparlamentní opozice s jediným cílem, kterým je demise vlády", vyzvala Václava Schreibová.

Desetitisíce lidí dnes znovu zaplnily Václavské náměstí v Praze, aby demonstrovaly proti vládě Petra Fialy (ODS). »My jsme tady doma!«, »Fialovej hnus« nebo »Svobodu!« znělo v centru metropole.

»Už jsme tady!«, »Máme toho dost!« nebo »Demisi!« byly nejčastější pokřiky ještě před začátkem akce ve 14 hodin. Nápadité jsou i mnohé transparenty, například »Fialo, Fialo, probruselský maškaro« nebo »Pekarová jenom bulvy valí. Nic chytrého z hlavy nevybalí«.

Dnešní akci na Václavském náměstí pořádá strana PRO Jindřicha Rajchla, jež letos zorganizovala již dvě úspěšné protivládní demonstrace – v březnu a dubnu. To bylo pod názvem Česko proti bídě. Další, nejmasivnější protest, se chystá, jak již iportaL24.cz informoval zde, na Letenskou pláň v rámci státního svátku založení Československé republiky 28. října 1918.

»Dobré odpoledne, Česká republiko. Děkuji, že jste dorazili, moc si toho vážíme,« pozdravil demonstranty na úvod dnešní akce Rajchl. Řekl, že obrovský počet účastníků je důkazem, jak lidem záleží na osudu ČR. Přivítal i poslance hnutí ANO, kteří přišli na náměstí, a vyjádřil přání, aby příště byli i na pódiu, ať »konečně vláda Petra Fialy padne«.

Šéfa vlády obvinil, že jen poslouchá pokyny z Bruselu. »Nechceme premiéra, který je lokajem hrbícím se před Bruselem. Nechceme loutku, která hájí zájmy Washingtonu. Chceme lídra, pro něhož jsou na prvním místě zájmy českých občanů,« uvedl na pódiu Rajchl. »Kdysi jeden můj kolega prohlásil, že závidí Maďarům jejich Orbána a Ukrajincům jejich Fialu,« pobavil Rajchl dav.

Řekl, že jsme dnes již na okraji propasti. »Jsme jediným státem v Evropě, který nedokázal v HDP dosáhnout roku 2019, tedy na předcovidové období. Uvedl, že ČR je před bankrotem. »A za to nemůže ani Babiš ani Putin, ale Fialova vláda. Důchodcům sebereme peníze, ale přitom sem přiletí pan Zelenský naším vládním speciálem a my v klidu naházíme dalších 45 miliard do černé díry, do naprosto netransparentního hospodářství, kdy vůbec nevíme, co se penězi děje,« prohlásil šéf PRO. »Na Ukrajině se neválčí za české zájmy, nikdy se tam za ně neválčilo ani válčit nebude,« dodal.

Ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) označil za »čiré zlo« a zkritizoval, jak je uplatňována kolektivní vina jen na stranu Ruska, zatímco v případě zločinů Ukrajinců je vyzýváno k pravému opaku. Kritikou nešetřil ani směrem k ministryni obrany Janě Černochové (ODS). »Paní Černochová nás připravuje na jadernou válku. Tak ji chci dát číslo na psychiatrickou léčebnu do Bohnic, protože každý normální chce žít v míru,« řekl dále Rajchl.

Kritikou podrobil i uzavření tzv. obranné smlouvy mezi ČR a USA. »Už jsme si to zkusili a žádné vojenské jednotky cizího státu nechceme,« odmítl rezolutně Rajchl.

První místopředseda strany PRO Petr Vacek zdůraznil, že »nepotřebujeme žádného protektora«. Podle něj se máme soustředit sami na sebe, protože na nás nezáleží nikomu z východu, ze západu ani ze severu či z jihu. Zopakoval tak myšlenky z nedávného exkluzivního rozhovoru pro iportaL24.cz.

Předseda Asociace samostatných odborů (ASO) Bohumír Dufek hovořil o ožebračování důchodců a dotkl se problému nedostatku léků. »Ministr Válek nám řekl, že v září léky budou, ale zapomněl říct, které září,« nechal se slyšet Dufek. »Hrozí, že se znovu vrátí superhrubá mzda. Oni ožebračili důchodce a ještě chtějí ožebračit poctivě pracující občany,« dodal Dufek a zkritizoval, že něco podobného vítá i šéf Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula. Toho označil za »neúspěšného prezidentského kandidáta« a člověka, který »brání jednáním«.

Po Dufkově boku stála na pódiu předsedkyně odborové organizace Eaton Elektrotechnika Václava Schreibová. Podle ní je na čase, aby se spojily odbory, parlamentní i neparlamentní opozice s jediným cílem, kterým je demise vlády. Připraveni jsou i další řečníci.

Odpůrci akce se tentokrát neshromáždili u budovy Národního muzea, ale přímo v horní části Václavského náměstí pod magistrálou. Nad hlavami jim vlají ukrajinské, unijní či americké vlajky, od účastníků akce strany PRO je odděluje policie.

KSČM na Václaváku
KSČM na Václaváku2
Petiční stánek KSČM
pk, (foto atd. doplnil Kovarík)