Zemřel bývalý ministr národní obrany, armádní generál Miroslav Vacek. Čest jeho památce!

1. 1. 2023

Ve věku 87 let zemřel na Silvestra roku 2022 Miroslav Vacek, armádní generál, bývalý náčelník generálního štábu ČSLA a od prosince 1989 ministr národní obrany ve vládě Ladislava Adamce a ve vládách Mariana Čalfy. V roce 1991 odešel Vacek z armády do zálohy. Od roku 1996 do roku 1998 byl poslancem za KSČM.

»Dnes jsem se dozvěděl, že 31. 12. 2022 skonal Generál Miroslav Vacek. Je to velmi smutná zpráva. Byl to výjimečný, čestný a obětavý člověk. Sportovec, poslanec za KSČM a jeho profesní kariéra byla bohatá a plodná. Pracoval pro KSČM a stmeloval lidi. Čest jeho památce a soustrast jeho bližním,« napsal na Facebooku bývalý poslanec KSČM Pavel Hojda.

Čest jeho památce a soustrast jeho bližním.

Mluvčí KSČM Roman Roun řekl s odvoláním na bývalého komunistického poslance Jaroslava Borku, že Miroslav Vacek zemřel v domě s pečovatelskou službou v Mariánských Lázních.

Koncem roku 1990 se účastnil »mise dobré vůle« do Iráku, s cílem odvézt do ČSFR československé občany, kteří tam byli izolováni v důsledku napětí v předvečer války v Perském zálivu. V roce 1991 odešel z armády do zálohy. Publikoval vzpomínkové a politické knihy "Proč bych měl mlčet…", "Na rovinu" a "Rozsoudí nás čas, aneb život není na povel".