Změna retoriky v České republice kolem Ukrajiny

11. 11. 2023

V posledních dnech, od přelomu října a listopadu 2023 můžeme sledovat ve vyjádření některých českých vrcholných politiků, ale i z českých liberálních medií změnu retoriky kolem Ukrajinsko – Ruského vojenského konfliktu.

Dnes už se otevřeně hovoří o tom, že jarní, později prezentovaná jako letní a nakonec podzimní ukrajinská vojenská ofenziva skončila neúspěchem! Ukrajina nedosáhla žádných vytýčených cílů!

A to přesto, že česká veřejnoprávní media, ale i hlavní internetové zpravodajské portály přinášely celý rok 2023 informace pouze o úspěších ukrajinské armády.

A to také navzdory tomu, že země NATO dodaly ukrajinské armádě v roce 2023 stovky německých tanků Leopard různých modifikací, britských Chalengerů a amerických Abramsů, včetně stovek obrněných vozidel Bradley, raket, systémů Patriot, obrovského množství munice všech kalibrů atd.. A navzdory tomu, že Ukrajina měla ze strany zemí NATO veškerou podporu a tyto země v čele s USA jen v roce 2023 proinvestovaly dohromady stovky miliard amerických dolarů na podporu Ukrajiny!

KSČM Plzeňského kraje dlouhodobě prezentovala veřejně své stanovisko, že se jedná ze strany českých liberálních medií o šíření nepravd, o neobjektivní zpravodajství, o účelovou manipulaci českým veřejným míněním, o šíření rusofobie a nenávisti vůči Ruské federaci a ruskému prezidentu. KSČM upozorňovala, že se jedná pro naší společnost o nebezpečné selhání medií, které se staly nástrojem propagandy a ne zdrojem nestranného objektivního a vyváženého zpravodajství.

Klíčovou roli v dezinformování české veřejnosti v produktivním věku a zejména mladé generace podle našeho názoru dlouhodobě sehrává internetový portál SEZNAM.CZ, lídr české dezinformační scény.

Upozorňovali jsme na to, že ve světě, ne jen na ruských webech a televizních stanicích, jsou i jiné, často opačné informace o vývoji situace na frontě.

Podle našich poznatků se také nebezpečně rozšiřuje počet lidí, kteří odmítají sledovat zprávy veřejnoprávní České televize s dovětkem, „že se na ten hnus ve zprávách, co prezentuje ČT, nedá dívat“! Zlepšení situace s nástupem nového ředitele ČT se nedá očekávat. Ten se před nástupem do funkce vyjádřil, že se zpravodajstvím ČT nemá problém.

A tak nepřehlédnutelným posunem retoriky kolem Ukrajiny jsou slova českého prezidenta Pavla.

Z mediálního pohledu se v osobě prezidenta jedná o zajímavou osobnost. V zahraničí dává prezident Pavel novinářům jiné informace než novinářům v České republice.

V létě roku 2023 jsme na YouTube zachytili ukrajinské video se známým ukrajinským novinářem a velkým rusofobem Gordonem. Ten ve videu hovořil o tom, že jim (ukrajincům) český prezident a armádní generál Petr Pavel řekl: „Bojujte jak můžete ze všech sil, my NATO Vám dáme co potřebujete. To co nevybojujete na frontě proti Rusku do konce roku 2023, spadne začátkem roku 2024 na vyjednávací stůl“! Tolik ukrajinský Gordon. Prezident Pavel toto českým novinářům nesdělil.

Blíží se konec roku 2023, na ukrajinsko – ruské frontě nastupuje pomalu zima, objevil se první sníh, na frontě je bláto a těžká obrněná technika se dá jen ztěžka používat. Ukrajinská ofenziva zkrachovala, v zákopech zůstaly desítky ticíc mrtvých vojáků. V tento moment se začíná měnit retorika.

Západ už tak aktivně nepodporuje slovně prezidenta Zelenského, objevuje se už i jeho veřejná kritika. Na Ukrajině se mezitím kriticky propadla obliba prezidenta Zelenského a je už nižší, než když odstupoval z funkce prezidenta jeho neoblíbený předchůdce, čokoládový král a oligarcha Petro Porošenko! Zelenskyj má po neúspěšné ofenzivě rozdílné názory na vedení dalších vojenských operací než velení ukrajinské armády a vznikají zde vážné konflikty. Blíží se pravděpodobně v řádu několika málo měsíců výměna na funkci prezidenta.

Před cca 10 dny se konala v Kyjevě velká demonstrace žen, které protestovaly proti Zelenskému a velení armády, že již měsíce nemají žádné zprávy od svých mužů a synů z fronty. Velení ukrajinské armády a ukrajinský režim tají před ukrajinskou veřejností informace o ztrátách na frontě.

Bude trvat českým politikům a liberálním mediím několik týdnů, možná měsíců, než česká veřejnost přijme změnu postoje k Ukrajině za své. Od euforie nad ukrajinským vítězením a postupu na frontě každým dnem, k přijetí informace o vyjednávání Ukrajiny o ukončení války s Ruskem.

Otázkou zůstává, co bude s rozbitou a rozdělenou Ukrajinou potom? Ukrajina už nikdy nebude stejný stát jako před válkou. Lidé žijící na bývalém východě Ukrajiny, dnes po lidovém referendu žijící v Ruské federaci, už s Ukrajinou nechtějí mít nic společného!

Vojenskoprůmyslový komplex západu se na této válce opět  „napakoval“. Nedopadlo to sice tak, jak si politici západu v čele s USA a zemí NATO představovali, sražením Ruska na kolena.  Ale i toto jim vyhovuje.

Opravovat a stavět byty, školy a silnice na zadlužené Ukrajině, to ale pro západ nebude zajímavé! Ve slovní propagandistické rovině krátce ano, v praxi nikoliv.

Situaci budeme dále sledovat.

Mediální úsek Plzeňského KV KSČM
internet