VÝROČÍ: Od atentátu na Reinharda Heydricha uplynulo 75 let

25. 5. 2017

V sobotu, dne 27. května 2017, si připomeneme 75. výročí atentátu československých parašutistů na Reinharda Heydricha. Operace Anthropoid, byla úspěšná diverzní operace výsadkářů exilových československých branných sil za druhé světové války.  Atentát na zastupujícího říšského protektora v Čechách a na Moravě patří k nejtemnějším a zároveň nejstatečnějším okamžikům naší historie. 

Atentát provedla  v Praze-Libni dvojice československých výsadkářů Jozef Gabčík a Jan Kubiš, kteří byli pro tento úkol speciálně vycvičeni v Anglii. Ještě týž den ve večerních hodinách byl Státním tajemníkem K. H. Frankem vyhlášen výjimečný stav nad celým územím protektorátu. Pomoc při vykonávání nebezpečného plánu a po něm nabídly parašutistům desítky českých rodin, které za svoji odbojovou činnost většinou zaplatily životem.

A jak se dnes na tento čin dívají historici? Pohledy jsou různé. Vesměs se ale shodují, že i při vědomí toho, čeho se nacisté po atentátu na Heydricha dopustili na civilním obyvatelstvu, byl to čin nutný, nezbytný a smysluplný. I přes hrozný teror ze strany nacistů si nemalá část národa uvědomila, že jsou nacisté zranitelní a smrtelní jako každý jiný. Usmrcení zastupujícího říšského protektora také splnilo svůj účel - probudilo zájem o československý odboj a podpořilo jeho uznání.

Trochu jiným prizmatem atentát na Heydricha hodnotí místopředseda ÚV KSČM Jiří Dolejš v anketě pro Týden.cz: „Atentát spustil vlnu represí a byly popraveny tisíce nevinných. Smrt Heydricha určitě nacisty nezastavila, ale naopak významně přitvrdila podmínky v protektorátu. Kdyby mělo jít jen o politické gesto, které mělo zvýšit zahraniční prestiž Čechů, byla by to cena nepřiměřená. Platí ale, že atentát přesáhl rozměr protektorátu a byl zlikvidován třetí muž v nacistické hierarchii.“

Autor: 
Vítr
Zdroj: 
Vlastní