Je potřeba chránit tuto zemi a demokracii před americkou propagandou a dezinformacemi

1. 6. 2017

Dne 30.5.2017 ve věku 83 let zemřel panamský generál a bývalý vysoký ústavní činitel Manuel Noriega, tehdejší vrchní velitel ozbrojených sil Panamy, který do roku 1989 prakticky vládl v Panamské republice, která leží v blízkosti USA. Posledních 27 let svého života od ledna 1990 ale strávil Noriega v amerických a francouzských kriminálech! 

Panama je malá země ležící na pomezí Jižní a Střední Ameriky, která má cca 3 miliony obyvatel. Jejím štěstím i neštěstím je strategicky důležitý Panamský průlav, který spojuje Tichý a Atlantický oceán.

V českých veřejnoprávních mediích Noriegovi při komentářích nad jeho úmrtím nedali jiné jméno, než panamský diktátor, narkobaron, člověk, který udělal z Panamy překladiště zbraní a drog, a zároveň pračku špinavých peněz! Celkem slušně vymodelovaný image politika, který má zakrýt pozadí hrůznějších událostí.

Svět si podle našich medií může konečně oddychnout od tohoto zločince! To je podstata sdělení. Tak by se daly shrnout všechny komentáře a proamerická propaganda. A tak to česká média naservírovala našim občanům ke strávení. Cílem však je zamaskovat vojenské zločiny USA, které v roce 1989 spáchaly USA na suverénní Panamě.

Co se tehdy stalo?

Na rozkaz prezidenta USA G. Bushe staršího začala proti Panamě vojenská intervence z 19. na 20. 12. 1989. Do této operace bylo nasazeno celkem 27.000 amerických vojáků od všech druhů vojsk. Letadla USA začala bombardovat v hlavním městě Panama City celkem 27 cílů, mezi nimi i velitelství ozbrojených sil Panamy El Chorillo, oblast San Miguelito a část města Colon. Během prvních hodin vojenské invaze shodili američané na hlavní město Panama City přes čtyřista bomb.

Původním zdůvodněním této vojenské agrese pro svět bylo, že se jedná o pomstu za údajnou smrt amerického vojáka, který byl zastřelen, když se v noci vracel z baru. Další verzí bylo, že je to operace na osvobození amerických studentů vězněných v Panamě. A další, že je to nutný vojenský zásah na ochranu Američanů žijících v Panamě, kterých tam podle tehdejších zdrojů žilo 35.000.

Američané tehdy při této vojenské agresi, která neměla souhlas Rady bezpečnosti OSN povraždili 5000 občanů Panamy! V posledních letech, při velkém časovém odstupu od této události, v rámci manipulací s veřejným míněním se USA a jejich nohsledům podařilo snížit toto číslo na 500 lidí. USA v Panamě tehdy spáchaly hrůzné válečné zločiny proti civilnímu obyvatelstvu Panamy!

Bombardování spojené s tímto vojenským zásahem vzalo tehdy střechu nad hlavou 20.000 obyvatel města Panama City. Ekonomická škoda, kterou vojenská agrese USA způsobila, byla odhadnuta na 1,5–2 miliardy dolarů. V Panamě po této agresi nastal rozval státních struktur a hluboká ekonomická krize.
 
Generál Noriega byl při této vojenské agresi zajištěn americkou armádou a byl poté zavlečen do USA, kde byl souzen za to, že se provinil proti americkým zákonům! Něco neslýchaného!!! Dostal trest 40 let vězení, který byl později změněn na 30 let.

Po 20-ti letech, kdy svět poukazoval na to, že tyto „americké praktiky“ jsou nepřípustné (!) a kdy to značně kazilo USA image právního státu ve světě, byl generál Noriega převezen do kriminálu ve Francii, kde si odseděl dalších 7 let!

Pro pochopení souvislostí je však potřeba zasadit tuto událost do širšího politického kontextu! Tato bezprecedentní americká arogance vůči mezinárodnímu právu se odehrála v době, kdy se rozpadal východní socialistický blok kolem tehdejšího Sovětské svazu a kdy vznikal unipolární svět, kdy USA se staly jediným hegemonem na této planetě!

USA se rozhodly diktovat celému světu svoji vůli! Kdo ze státníků kdekoliv na této planetě se jim znelíbil, pro toho, nebo na něj poslali intervenční americkou armádu! Viděli jsme to v Iráku, v Libyi a nyní v Sýrii.

Při těchto vojenských agresích povraždily USA v těchto zemích statisíce nevinných lidí, zničily infrastrukturu těchto států a majetky lidí za stovky miliard dolarů. Miliony lidí jsou stále na útěku, aby si zachránili alespoň holý život!

Je dobře, že svět přestal být v posleních letech unipolární a stal se multipolárním! Na světovou scénu se vrátilo Rusko jako vojenská supervelmoc a nově vstoupila Čína jako ekonomická supervelmoc, na které musí brát militantní a agresivní USA zřetel!

Co říci k Noriegovi závěrem. Noriega byl údajně (a dnes už je to oficiální informace) americký špion, agent CIA, který dodával informace USA o Kubě, levici v Nikaragui a Salvádoru, ale i v celé jižní Americe. Dělal po jistou dobu Američanům pomyšlení ve všech směrech! Jednoho dne se jim však znelíbil, zejména svým postojem k vojensky i ekonomicky strategickému Panamskému průplavu, který měl po 100 letech přejít od 31.12.1999 pod správu Panamy bez vlivu USA. Tak si pro něj US ARMY boys do Panamy došly! 

USA to chtěly světu nějak zdůvodnit, tak Noriegovi vytvořili image démona. Ale ne zcela se jim nepovedlo! Svět to nevzal! Noriega přesto už pak zbytek života strávil jen v jejich kriminálech!

USA se za vojenskou agresi Panamě nikdy neomluvily, nezaplatily ani dolar za způsobené škody! 

Panama byla před rokem 1989 neklidná země. Do roku 1977 tam byla zakázána činnost politických stran, poté se tam uskutečnilo několik státních pučů. Noriega tak, jak stoupal ve vojenské kariéře v čase, do toho politického dění vstoupil a byl poté jedním z hlavních aktérů. Rozhodně však Noriega nebyl jediný případ v Latinské Americe. 

KSČM nemá v úmyslu Noriegu obhajovat. Naopak. Ale podívejme se, jak se chovaly USA k jiným diktátorům? Bojovala Amerika proti diktátorům? Nikoliv! V Jižní Americe Spojené Státy Americké podporovaly ty nejhorší diktátory! Stroessnera v Paraguayi, Batistu na Kubě, Somozu v Nikaraguy a Pinocheta v Chile. Nyní vidíme, koho podporují USA v Sýrii – islámské bojovníky, aby svrhli syrskou vládu a legálně zvoleného syrského prezidenta Bašára Assada se zbraní v ruce. Na Ukrajině podpořily USA ozbrojené fašistické bojůvky, které v únoru 2014 svrhly tamní vládu prostřednictvím „Majdanu“! 

To vše, nám v souvislosti s úmrtím Manuela Noriegy zapomněli hoši v Českém rozhlase, ČTK a České televizi říct! Ono by se to našim spojencům v USA prý nelíbilo! Jejich propaganda jim má vytvořit hezčí image ve světě!
 

Autor: 
Mediální úsek KV KSČM Plzeňského kraje
Zdroj: 
Mediální úsek KV KSČM Plzeňského kraje