Předvolební rétorika, nebo renesance TOP 09?

18. 6. 2017

Tradice, odpovědnost, prosperita - pilíře hodnot »šité« Schwarzenbergovi přímo na míru. V kombinaci s volebním heslem »Neuhneme« jsou důsledkem současné renesance pravicové strany TOP 09.

Alespoň podle vyjádření svého čestného předsedy, který napříč těmto hodnotám dokázal v popřevratovém období vytěžit pro sebe maximum a občanům našeho státu dal jasně najevo, co si pod uvedenými pojmy skutečně představuje. Byl to právě kancléř prezidenta Václava Havla, kdo si po změně společenského režimu v roce 1989 přál nejvíce návrat sudetských Němců i jejich majetku a položil tím základy pro pokračování jeho kolaborantské politiky usmiřování a neustálých omluv.

Politiky, jejíž mistři se stali současní ministři Herman a Bělobrádek z politické líhně KDU-ČSL, ze které vzešel Miroslav Kalousek, aby později pro názorové rozdílnosti odešel založit právě TOP 09. Stejně jako další Havlovi kamarádi i Schwarzenberg se navzdory Benešovým dekretům těšil navrácení značné části majetku v restitucích.

Podobným způsobem je možné pohlížet i na stamilionové dotace, o které Schwarzenberg coby ministr vlády požádal tehdejšího ministra financí Miroslava Kalouska pro svoji firmu ORLÍK NAD VLTAVOU, s. r. o., a v dalším období dokonce po něm žádal odpuštění penále.

Zajímavé pro voliče je i vysvětlení privatizace Becherovky z 3. září 1997. Tento den o přestávce jednání Poslanecké sněmovny se narychlo sešla Klausova vláda, aby většinou hlasů upřednostnila nabídku Bakaly a Schwarzenberga. Projekt, pro který zvedli ruce všichni ministři Občanské demokratické aliance, jíž byl v té době Schwarzenberg členem.

V demokratických státech se stává nepsaným pravidlem, že lidé chtějí změnu. Nejinak tomu bude zřejmě i při těch letošních říjnových. Otázkou zůstává, zda se máme obávat pokračování dalších pokusů rádoby reforem ministrů TOP 09 z doby jejich působení ve vládě Petra Nečase. Experimentů, spočívajících v úsporných opatřeních ministra financí Miroslava Kalouska v podobě snížení platů státních zaměstnanců, na které si nerad vzpomene mnohý učitel, lékař či příslušník ozbrojených sborů. Nebo je libo pokračování reforem dalšího tehdejšího asociála – ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka?

Pokud ano, můžeme se těšit na další snahy o zrušení současného průběžného důchodového systému, stejně jako prodlužování věku odchodu do starobní penze. Případně nastolení otázky přechodu našeho státu na Euro. V době, kdy i ekonomové varují, že nevýhodný kurz koruny lidem znehodnotí jejich mnohdy celoživotní úspory.

Voliče může na čestném předsedovi TOP 09 mrzet snad jediné. Jako obhájce řízené migrace nedokázal těmto uprchlíkům dostatečně otevřít svou přátelskou náruč v podobě poskytnutí přístřeší na svém zrestituovaném panství. V případě podporovatele humanitárního bombardování Srbska či fašistického majdanu na Ukrajině by to mělo platit dvojnásobně!

Autor: 
Mgr. Miroslav KAVIJ, předseda Plzeňského KV KSČM
Zdroj: 
Haló noviny 16.6.2017