V Plzni se uskutečnilo 7. zasedání Krajského výboru KSČM

20. 6. 2017

V pondělí, dne 19.6.2017 se uskutečnilo v Plzni, v budově KSČM, od 16:00 hodin, řádné zasedání pléna KV KSČM.

Na programu jednání byly tyto body:

1) Příprava KSČM v Plzeňském kraji na volby do Poslanecké sněmovny v roce 2017.
Poměrně rozsáhlý bod, ke kterému vystoupilo v diskusi mnoho účastníků. Příprava na volby v kraji běží v souladu se stanoveným harmonogramem. Čeká se na zasedání ÚV KSČM tuto sobotu, dne 24.6.2017, které schválí poslední dokumenty k volbám. Jedná se především o finální verzi volebního programu KSČM a jeho zkrácenou verzi, tzv. „desatero“.

2) Byly vyhodnoceny oslavy Svátku práce - 1. Máje v Plzeňském kraji v roce 2017, které organizovala KSČM.
V hodnocení bylo konstatováno, že oslavy 1. Máje, které organizovala KSČM v Plzeňském kraji v 7 okresech se v letošním roce vydařily, přispělo k tomu na poslední chvíli slunečné počasí. Z hlediska  účasti lidí, byla návštěvnost na oslavách na několika místech stejná, někde vyšší. Osvědčuje se zařadit do programů tzv. kulturní části, které přivedou na tyto oslavy další lidi. KSČM na těchto oslavách prezentovala veřejnosti svá stanoviska k současnému dění ve společnosti i ve světě. Zároveň se veřejnosti představili nové osobnosti KSČM.

3) Byly vyhodnoceny oslavy Výročí osvobození naší republiky od fašismu v roce 1945 a podíl KSČM na těchto oslavách.
V bohaté diskusi bylo hovořeno o tom, že oslavy osvobození začínají v Plzni již v dubnu, kdy si Plzeň připomíná oběti anglo-amerických náletů na Plzeň koncem II. světové války, při kterých zahynuly stovky občanů Plzně a vrcholí kolem 9. května. Oslavy někde organizovala KSČM sama, někde ve spolupráci s místními radnicemi a zastupitelstvy, případně jinými společenskými organizacemi.

V diskusi bylo konstatováno, že na řadě míst Plzeňského kraje je patrný fakt, že zvolení starostové či místostarostové obcí a měst se aktivně zúčastňují oslav, kde je vzpomínána americká armáda. Ale pietních aktů u hrobů obětí fašismu a českých odbojářů už to tak slavné s jejich účastí není.

V diskusi byl vzpomenut případ, kdy v letošním roce ve Stodě na jižním Plzeňsku, při pietní akci nad masovým hrobem stovek obětí německého transportu v Háji umučených, zneužil poslanec Vilímec z ODS svůj projev k hrubým slovním antikomunistickým  výlevům! Jak známo tento „nejpracovitější člověk v Plzeňském kraji“, který v současné době vykonává najednou 3 placené funkce – a to funkci místostarosty města Kdyně, uvolněného předsedy Výboru pro oblast investic a správu majetku Plzeňského kraje a funkci poslance Parlamentu ČR (odhadem cca něco přes 200.000 Kč měsíčně) si často nevidí „do pusy“ a chová se jako neotesanec. Prostě díky této kumulaci funkcí a požitků z toho pramenících, včetně nadstandardních platů ztratil soudnost a cit pro slušnost a realitu! (Ferda mravenec - práce všeho druhu, byl proti Vilímcovi flákač).

V diskusi bylo také vzpomenuto nehorázné jednání představitelů KDU-ČSL, předsedy Bělobrádka a ministra české kultury Hermana, kteří se v době 75. výročí vypálení Lidic a povraždění všech lidických mužů německými fašisty jeli bratříčkovat na Sraz Sudetoněmeckého landsmanšaftu do Německa. Bělobrádek jako místopředseda české vlády je od II. světové války nejvýše postavený představitel naší republiky, který jel na tento Sudetoněmecký sraz. Vláda ČR se od účasti Bělobrádka a Hermana na tomto srazu sudeťáků distancovala, byla to prý iniciativa KDU-ČSL!

KV KSČM konstatoval, že v České republice se vede řadu let boj o zachování historické pravdy ohledně příčin, průběhu a výsledků II. světové války, ohledně hrdinů, viníků a obětí války. KSČM v Plzeňském kraji při letošních oslavách osvobození splnila svůj společenský úkol, obhájit historickou pravdu o II. světové válce, uctít památku obětí fašismu a vzpomenout hrdiny. Dokázala myšlenkově propojit pro širokou veřejnost tyto tragické historické události s událostmi dnešních dní ve světě kolem nás!  

4)    Byly projednány a schváleny plány práce orgánů KV KSČM na II. pololetí roku 2017.

5)    Byla projednána informace o práci Krajské rady zastupitelů v Plzeňském kraji

6)    Byla projednána podrobně informace o průběhu a výsledcích posledního zasedání zastupitelstva Plzeňského kraje a informace                  o práci Klubu krajských zastupitelů za KSČM

7)    Byla projednána informace o práci poslanců za KSČM zvolených v Plzeňském kraji a aktuality z Parlamentu. V diskusi byla                   zmíněna i současná politická krize ČSSD.

8)    Bylo schváleno zabezpečení Letního dětského tábora na šumavském Špičáku, který organizuje KSČM.

9)    Byly projednány aktuální otázky kolem hospodaření KV KSČM v roce 2017 a finanční zabezpečení volební kampaně 2017.

V závěru zasedání popřál předseda KV KSČM s. Mgr. Miroslav Kavij všem přítomným, ale i členům v základních organizacích a našim sympatizujícím příjemnou dovolenou a letní odpočinek s tím, že budeme muset všichni po dovolené napnout všechny síly na podzimní volby do Poslanecké sněmovny a hned začátkem roku 2018 nás čekají další, tentokrát prezidentské volby.