Co se děje v Sýrii v poslední době 

14. 7. 2017

Jak známo v českých veřejnoprávních mediích (ČT, ČRo, ČTK) se pravdu o dění v Sýrii nedovíme. Tato neobjektivní, proamerická a českou pravicí ovládaná veřejnoprávní média manipulují českým veřejným míněním ve prospěch války chtivých USA, aby zamaskovaly jejich válečné zločiny a protiprávní jednání v Sýrii, jednání proti mezinárodnímu právu a Chartě OSN.

Takže, co se děje v Sýrii v poslední době. 

1) Plán USA na svržení legální syrské vlády a demokraticky zvoleného prezidenta Sýrie Bašára Assada prostřednictví vyzbrojených zahraničních nájemních žoldáků krachuje! To je stále více patrné. I když do ukončení války je ještě daleko. 
Model války, který USA realizují v Sýrii, tzn. a) na cizím území, b) za cizí peníze (Saudské Arábie a Kataru), c) cizími rukami (nájemních žoldáků a dobrodruhů z celého světa) d) se zbraní v ruce za dosažení amerických zájmů se nevyvíjí podle amerických představ. 
Situace se v posledních měsících v Sýrii výrazně zlepšila ve prospěch legální syrské vlády a vládních vojsk, které podporují vojenské vzdušně-kosmické síly Ruské federace, Irán a nyní i částečně Turecko. Islámští teroristé jsou vytlačování a doslova vybiti stále z většího území Sýrie. Syrská armáda postupuje od Středozemního moře  směrem do vnitrozemí k pravému břehu řeky Eufrat, kde mají USA svoji nelegální vojenskou základnu na území Sýrie.

2) Generálplukovník Rudskoj z GŠ Ruské federace na tiskové konferenci 9.6.2017 prohlásil, že v Sýrii skončila občanská válka! Už tam nebojuji Syřané proti sobě. Ale zahraniční žoldáci a dobrodruzi z celého světa, placené Katarem a Saudskou Arábií pod vedením USA proti syrské armádě!
https://www.youtube.com/watch?v=uWLDkStKOmc

3) USA aktuálně v důsledku tohoto pro ně nepříznivého vývoje zvažují možnost mohutného, rychlého vojenského úderu na Damašek, hlavní město Sýrie, sídlo prezidenta a další klíčová místa Sýrie. Vadí jim však přítomnost ruského letectva, ruských válečných křižníků a ponorek ve Středozemním moři a ruská protivzdušná obrana nad částí Sýrie. Nemají v rukou ani situaci kolem vytváření správných nálad a veřejného mínění světové veřejnosti na vojenský zásah USA v Sýrii. Nedávná slovní výhrůžka, že USA mají opět informace o tom, že vládní režim Sýrie připravuje nový chemický útok proti vlastnímu lidu, je v podstatě psychologická příprava světové veřejnosti na potencionální masivní americký úder, ke kterému se USA zatím neodhodlaly!

4) Syrský vláda, ale i ruský ministr zahraničí Lavrov proto nedávno veřejně varovali USA před tímto krokem, zejména proti dalšímu odpalování raket Tomahawk na Sýrii bez mandátu Rady bezpečnosti OSN pod neověřenou či zfalšovanou záminkou. Což se stalo při nedávném údajném chemickém útoku v Chán-Šajchůnu, kde žádná mezinárodní organizace k tomu určená ze strany OSN dodnes neprověřila na místě, zda tam byly použity chemické zbraně, a to přes opakované výzvy ze strany vlády Sýrie, aby se tak urychleně stalo.
Pobřežní vojsko Sýrie disponuje mohutnými protilodními raketami ruské výroby, které jsou schopny zasáhnout a zničit lodě na vzdálenost 100 kilometrů od pobřeží. O ruských válečných lodích a jejich raketách Kalibr nemluvě.

5) Syrské armádě se nedávno podařilo již téměř na sto procent pokrýt vojensky dlouhou státní hranici s Irákem, odkud přecházeli islámští bojovníci bojovat do Sýrie, ačkoliv byli v údajném obklíčení ve městě Mosul v Iráku? Odtud se však za dohledu USA přesouvali plně vyzbrojeni bojovat do Sýrie.

6) To samé se podařilo na hranici Sýrie s Jordánskem, kde měly USA svoji nelegální vojenskou základnu ve městě At - Tanfa a okruh cca 30 km kolem ní považovaly za nedotknutelný. Sýrie požádala Rusko, aby jim pomohlo tuto nelegální základnu vytlačit z území Sýrie. Rusko tam vyslalo 38. brigádu „specnazu“, což je nejlepší vojsko, co rusové mají na boj zblízka a američané se raději stáhli do Jordánska.

7) Islámští bojovníci se asi třikrát ve velké koloně přesouvali z města Raka k Palmýře aby jej opět obsadili, ale ruské letectvo a rakety z lodí a ponorek ve Středozemním moři ve spolupráci se syrskou pozemní armádou je  zlikvidovaly. Palmíra je v rukou syrské armády. Syrská armáda postupuje v několika směrech neustále k pravému břehu Eufratu a vytlačuje islamisty z velkého území. Nejbližší velký cíl je město Deir ez-Zur na pravém břehu Eufratu. Na druhé straně této řeky začíná poušť a částečně neobyvatelná krajina, kde žijí jen kočovní beduíni. Odtud syrská armáda vytlačí islamisty snadněji, než z opevněných měst.

8) Rusko nad částí Sýrie vytvořilo bezletovou zónu o velikosti cca 600 kilometrů čtverečních, kde nelétá nikdo, kromě ruských letadel. Všem ostatním se vypne elektronika a přestanou fungovat palubní přístroje. Rusko vlastní unikátní zařízení v rámci elektronického boje, které jim umožňuje eliminovat všechny elektronické přístroje i naváděné rakety v tomto prostoru.

9) Nad ruskou námořní flotilou ve Středozemním moři je vyhlášen ochranný štít o průměru cca 60 km, kam nevpustí žádné letadlo či raketu. Před několika dny rusové sestřelili mohutný americký bezpilotní letoun, který narušil tuto zónu, který se zřítil do moře.

10) Česká vláda (pod vedením ČSSD) stále podporuje v Sýrii tzv. Koalici 60 států v čele s USA, která však nemá mandát Rady bezpečnosti OSN působit vojensky v členském státu OSN v Sýrii, ani pozvání legální syrské vlády. Jedná se tedy o vědomé obcházení Rady bezpečnosti OSN, porušování Charty OSN a mezinárodního práva ze strany české vlády! V podstatě USA si dělají v Sýrii co chtějí, bombardují infrastrukturu Sýrie, dokonce i syrskou armádu, přitom se nikomu nezodpovídají za tyto zločiny! Česká vláda v čele s Bohuslavem Sobotkou, ministry Zaorálkem a Stropnickým jim k tomuto svinstvu dávají svoji podporu. Konflikt v Sýrii lze politicky vyřešit jen na platformě OSN a respektování rezolucí Rady bezpečnosti. To je také s vysokou pravděpodobností jeden z důvodů, proč prezident Zeman mluví o předsedovi ČSSD Sobotkovi tak, jak o něm mluví. Premiér Sobotka má plná ústa boje proti islámskému terorismu, ale ve skutečnosti jsou to jen obecné slovní floskule. To předseda slovenské vlády Fico ve srovnání se Sobotkou je jiný sociální demokrat, ten nazývá věci pravými jmény! Smutné je, že to nikomu u nás v ČSSD nevadí!

Autor: 
Mediální úsek KV KSČM Plzeňského kraje
Zdroj: 
Mediální úsek KV KSČM Plzeňského kraje, internet