Kterou stranu budeme volit tentokrát?

18. 7. 2017

Předvolební kampaň o přetahování voličů nabírá na intenzitě. Pro nerozhodnuté občany mohou být vodítkem pravidelně zveřejňované průzkumy volebních preferencí kandidujících stran a uskupení. Někteří voliči se naopak rozhodnou na základě vlastního vnímání a zvážení současného stavu společnosti, které bude u každého jiné. Pro někoho může vypadat například takto:

Poctivá práce se nevyplácí. Peníze bohatým, dřinu chudým. Sedmdesát pět procent lidí má podprůměrnou mzdu. Chudí pracují na bohaté. Vykořisťování člověka člověkem je normální. Průměrné platy v peněžnictví jsou 48 tisíc, v lékařství 23 tisíc Kč. Solárním baronům jsme zaplatili už 200 miliard Kč. Senioři jsou na obtíž. Politik si po dobu mandátu může dělat, co chce. Peníze jsou víc, než člověk. Suverén je parlament, nikoliv voliči. Strany si po volbách udělají, co chtějí. Politici jsou loutky zákulisních hráčů. Armáda USA má dveře v Česku otevřeny dokořán. Nejlépe se vede zlodějům, šlechtě a církvím. Chudobu chudým, peníze církvím. Někdo má deset miliard, někdo lavičku v parku. Koupit se dá všechno. Morálka je přežitek. Lékařů ubývá, finančníků přibývá. Žáci šikanují učitele. Exekutor může všechno. Obyčejný člověk zákonům nerozumí. Nemorální právo je platné právo.

Ten, kdo se neztotožňuje s uvedeným hodnocením, má usnadněnou volbu. Stačí si vybrat mezi ODS, TOP 09, KDU-ČSL, ČSSD či ANO. Jednu ze stran, která na základě své spoluúčasti ve vládách v popřevratovém období je spoluzodpovědná za současný marasmus našeho státu.

Další, kteří s tímto hodnocením sdílejí souhlas, možná berou za svá i slova předsedy Evropské komise Jeana-Clauda Junckera. »Na něčem se usneseme, necháme to chvíli ležet a čekáme, co se stane. Když to pak nevzbudí žádný výraznější povyk, protože většina lidí si vlastně neuvědomí, oč se jedná, tak v té věci pokračujeme - krok za krokem, tak dlouho, až už není cesty zpět.«

Tato skupina voličů toužící po skutečné změně má volbu jedinou. Dát svůj hlas v podzimních volbách KSČM. Straně, jejímž dlouhodobým programovým cílem je socialismus, sociálně spravedlivá společnost, zabezpečující lidem důstojnou životní úroveň a prosazující bezpečnost a mír.

Před odevzdáním volebního lístku je může odradit pouze mediální strašení minulým režimem. Argumentace, že za socialismu nebyly banány, je dětinská a naivní. Dnes si »pochutnáváme« na bramborách z dovozu za prodejní cenu 18 Kč. Na bramborách, které by chovatel před rokem 1989 z důvodu jejich podřadné kvality nedal ani svým prasatům.

A neustálé připomínání padesátých let? Donucovací praktiky používané ve věznici na vojenské základně USA Guantánamo můžou být ve 21. století vlastní pouze končící světové velmoci Spojených států amerických, které neustále poukazují na porušování lidských práv v ostatních zemích. Ve zprávě Amnesty International z roku 2005 bylo toto zařízení nazváno »Gulag naší doby«.

Konečné rozhodnutí volby zůstane na každém z nás. I když pro mnohé TOP argumentem zůstane pocit svobody. Určitě bude se mnou souhlasit nejeden tunelář, lobbista a korupčník!

Autor: 
Mgr. Miroslav Kavij, předseda Plzeňského KV KSČM
Zdroj: 
Mgr. Miroslav Kavij, předseda Plzeňského KV KSČM pro HaNo 18.7.2017