Europoslankyně KSČM Kateřina Konečná o dvojích standardech v potravinách. Ukazuje na překvapivého viníka - Ministerstvo zemědělství ČR

24. 7. 2017

Kdyby pan ministr Jurečka /KDU-ČSL/, nebyl ješitný chlap a poslechl si kolegyni Sehnalovou, která na tom tématu dělala už v předchozím volebním období v Evropském parlamentu velmi intenzivně, možná některé kroky mohl činit hned po volbách v roce 2013 a nemusel by si teď kasat triko a sbírat volební body v roce 2017. Olga Sehnalová si zadala několik studií na Vysoké škole chemicko-technologické dřív, než to napadlo Jurečku.

Jednoduché řešení, které se může stát realitou během měsíce nebo dvou, je, aby se například český ministr zemědělství vrátil k tomu, co bylo v historii – tj. jasně dané normy.

Ve chvíli, kdy si dáme do právních předpisů, že nebude možné vozit ovocný nápoj s ovocnou složkou nižší než 20 procent, tak k nám nikdo – a schválně nechci jmenovat značky – takový nápoj nedoveze. Stejně tak, když si řekneme, že rybí prsty musí mít 60 procent obsahu masa, prostě budou takový mít, protože to bude naše nařízení. V tom nás Evropská unie nijak neomezuje. Máme právo si dát podmínky v rámci kvality potravin, jaké chceme – tak, jak to má například Rakousko.

Autor: 
Daniela Černá, (jk)
Zdroj: 
Parlamentní listy