Sankce USA vůči Ruské federaci. Nemocná Amerika se zmítá v politické křeči

30. 7. 2017

V USA zuří vnitropolitická válka, a to od voleb nového prezidenta USA, které se konaly 8.11.2016. V nich zvítězil politický outsider Donald Trump nad protřelou a všeho schopnou Hillary Clintonovou, která reprezentuje staré struktury a staré pořádky v Bílém domě. 

Lid USA v prezidentských volbách pozvedl svůj hlas a řekl Hillary Clintonové a spřízněným politikům: Už toho bylo dost! Kašlete na lidi dole! Děláte nepořádek ve světě! My chceme změnu, kterou nám slibuje Donald Trump!

Clintonová, zvyklá za posledních dvacet let jenom poroučet a odklízet nepohodlné lidi z cesty se však s výsledkem prezidentských voleb nesmířila a začala se svým týmem útočit na prezidenta Trumpa přes "ruskou stopu".

Trump ve svém povolebním projevu před američany řekl zhruba toto: “Toto není jen nové volební období amerického prezidenta, toto je velká křižovatka pro celou Ameriku“. „Amerika takhle dál jít nemůže, tady jsou miliony lidí bez práce a žijí v chudobě, americký průmysl neexistuje.“„Tato země je nemocná a musí se léčit a znovu se postavit na své vlastní nohy!“ "To je můj program pro Ameriku!" 

Clintonová a spol. však porážku od amerického lidu nevydýchali a rozhodli se útočit na Trumpa pomocí tzv „ruské karty“! Není prý pravda, že americký lid svobodně rozhodl jak rozhodl, ale ruští hackeři zmanipulovali volby prezidenta USA! Trumpův volební tým se prý tajně stýkal s Rusy! Rusové zaplatili volby amerického prezidenta! Důkaz však Clintovová a její parta za řadu měsíců i s bývalým prezidentem Barackem Obamou nebyli schopni předložit ani jeden!

Ihned po volbách nového prezidenta USA, dosluhující Barack Obama na konci svého volebního období v této histerii vyhostil v prosinci 2016 celkem 35 ruských diplomatů z USA za údajný podíl na ovlivňování amerických voleb. Zároveň zakázal používat rusům nějaké objekty v blízkosti Washingtonu. Rusové na to obratem nereagovali, a vyčkávali s odpovědí, až co udělá nový prezident USA Trump po nástupu do úřadu. Od té doby už uběhla řada měsíců.

Ve čtvrtek, dne 27.7.2017 schválil americký Senát, o dva dny dříve schválený Sněmovnou reprezentantů Zákon o souboru další zostřujících sankcí vůči Ruské federaci, Iránu a KLDR, za údajný podíl Ruské federace na zmanipulování amerických prezidentských voleb. Ale i za vojenskou podporu Ruska prezidentu Sýrie Bašáru Assadovi v boji proti islámskému terorismu, kterého chtějí USA svrhnout pomocí najatých žoldáků. Za spojení Krymu s Ruskem, za údajné vměšování Ruska na Ukrajinu, za údajné hackerské útoky Ruska proti USA a za údajnou ruskou agresi Ruska do Evropy!!!

V písemném dokumentu, který má 184 stran textu je o Ruské federaci psáno na 98 stránkách, tedy více než na polovině dokumentu. Ruská federace je zde označena doslovně jako - „Nepřítel USA“! O Rusku se v dokumentu píše 194 krát. O Iránu 79 krát a o Korejské lidově demokratické republice se píše v dokumentu 124 krát!

Dokument je psán jazykem nepřátelství!  Odpovídá atmosféře protiruské hysterie, kterou vyvolaly Clintonová se svojí partou v USA. Je to jazyk – vyostřené studené války! Je v něm uvedena i věta, že vyjadřuje vůli amerického lidu.

Ruská federace zareagovala na schválení tohoto zákona Kongresem USA druhý den! Ruský prezident Putin prohlásil, že tento krok USA nebyl ničím vyprovokován ze strany Ruské federace, že rusové od prosince 2016 čekali dodnes, že se situace normalizuje po volbách s nástupem nového prezidenta do funkce, což se bohužel nestalo.

Prezident Putin prohlásil, že nikdo, tedy ani USA, nebudou jednat z Ruskem z pozice síly, nátlaku a sankcí! Rusko si vyhrazuje právo na adekvátní odpověď!

Ruské ministerstvo zahraničí v pátek 28.7.2017 vyrozumělo Spojené státy, že vyhosťuje 755 amerických občanů z Ruska s diplomatickým pasem, ať už jsou to kádroví diplomaté, nebo pomocný diplomatický personál. Rusko musí tito lidé opustit nejpozději do 1. září 2017. Po tomto datu budou vnímáni jako persona Non grata.

Zároveň Rusko američanům oznámilo, že s platností od 1.8.2017 uzavírá rekreační objekty využívané zaměstnanci amerického velvyslanectví v Moskvě na Dorožné ulici i chaty v Serebrajnom boru.

Počet diplomatických pracovníků USA na ambasádě v Moskvě a na generálních konzulátech v Petrohradě, Jekatěrinburgu a Vladivostoku se sníží k 1.9.2017 na úroveň počtu ruských diplomatů a technických pracovníků, kteří působí s diplomatickým pasem v USA, tedy na 455 lidí. Vznikne tak parita diplomatického zastoupení.

Jak už bývá zvykem, americké sankce vždy míří na zvýhodnění amerických firem na cizích trzích. Americké sankce míří např. vůči budování plynovodu NORD STREEM 2 z Ruska do Evropy. Údajně je to ruský nástroj, jak si porobit Evropu. Američané chtějí do Evropy dodávat svůj vlastní plyn, samozřejmě zdůvodněno z bezpečnostních důvodů (a profitu především).

Zákon USA o sankcích míří i na partnery USA v Evropě, kteří se dostanou s USA do problémů, pokud se budou na sankcionovaných projektech podílet. USA tak opět přenáší uplatňování svých zákonů mimo území USA!

Ruský prezident Putin situaci okomentoval slovy, že na rozhodnutí Kongresu USA o přijetí nových sankcí už bylo nutné reagovat. Ano, vytvořila se tak dostatečně složitá situace! Místo možné spolupráce – jsou zde sankce!

Putin uvedl, že objem obchodu Ruska s USA je malý a sankce jej příliš neovlivní. Rusko má jiné, velké obchodní partnery, se kterými obchoduje, především Čínu. Putin také uvedl, že jsou zde další důležité oblasti, kde zatím spolupráce Ruska s USA běží, ale nemusí běžet! Je kam sáhnout v případě nových sankcí! I tam se v případě odvetných opatření nechá leccos změnit. Ať už je to otázka šíření zbraní hromadného ničení a kontrola režimu zacházení s nimi. Boj s terorismem, kyberbezpečnost, energetika, letectví, hlavně ruský kosmický program, který hojně využívají američané, ale i jiné oblasti. Bylo by to však špatně pro celé lidstvo, dodal Putin!

Vyhostění tak velkého počtu diplomatů USA z jedné země je jedna z největších událostí v dipomacii od konce II. světové války. Vypovídá mnohé o vážnosti situace! A doufejme, že není předzvěstí něčeho horšího!

Autor: 
Mediální úsek KV KSČM
Zdroj: 
Zpravodajství ČTK, VESTI.ru, a částečně další informační zdroje