Je úsilí Ukrajiny k přijetí do NATO pojistkou proti novému Majdanu?

2. 8. 2017

Jaké jsou důvody sílící snahy Ukrajiny o vstup do NATO? Nejen pro pány Štětinu, Schwarzenberga a Ženíška jsou jimi strach a hrozba z další rozpínavosti Ruska. Pro jiné to mohou být obavy z nového Majdanu, tentokrát proti prezidentu Porošenkovi a jeho vládnoucí klice.

Zůstává bez diskuse, že vložené počáteční finance, které Spojené státy ve výši pět miliard dolarů tzv. investovaly do »evropských aspirací« Ukrajinců, se začnou brzy bohatě úročit!

Zatím především ze zisku plynoucího z dodávaného uhlí z USA. Není žádnou novinkou, že Ukrajina »odříznutá« od »vlastního« uhlí je nucena tuto nerostnou surovinu v současnosti nakupovat z Jižní Afriky. Od srpna se novým dodavatelem stanou USA.

Podle ministra energetiky a uhelného průmyslu Ukrajiny Igora Nasalika daly údajně Spojené státy předběžný souhlas s dodávkou 300-350 tisíc tun za měsíc, což by činilo 3,5 až čtyři miliony tun ročně. I když dodávané uhlí ze Spojených států považuje Petro Porošenko za vítězství, tak ve skutečnosti se stane nejdražším dodávaným uhlím na ukrajinský trh.

Zatímco dříve dodávané uhlí z území Doněcké a Luhanské lidové republiky přišlo Ukrajinu na 70–80 dolarů za tunu a z Jižní Afriky na 97 dolarů, tak »americké uhlí« bude za pouhých 110-130 dolarů. Na Ukrajině navíc v souvislosti s blokádou Donbasu přišlo o práci dle Porošenka na 300 tisíc lidí.

Další ranou potápějící se ukrajinské ekonomice je současné rozhodnutí londýnského Nejvyššího soudu, který nařídil Ukrajině zaplatit Rusku nominální hodnotu dluhopisů ve výši tří miliard dolarů a navíc kompenzovat část soudních nákladů a uhradit 75 milionů dolarů na úrocích z dluhu a penále z prodlení, které se odpočítává od 21. prosince 2015.

Připočteme-li k tomu trvalé snahy separatistů obou lidových republik působících na území Ukrajiny na vytvoření společného státu nazvaného Novorusko, je jasné, proč sílí snaha prezidenta Porošenka a ministra zahraničí Ukrajiny Pavla Klimkina o začlenění této země do NATO. Zatímco v současnosti podle nového zvláštního vyslance USA pro Ukrajinu Kurta Volkera Spojené státy uvažují o tom, že začnou ukrajinskou armádu bojující na východě země s proruskými rebely zásobovat zbraněmi, zůstává otázkou, kdy se stane aktuální otázka samotného vstupu do NATO. Tím by došlo ze strany USA a NATO k dokončení obkličování Ruska. Před Spojenými státy by zůstal poslední úkol. Najít vhodnou záminku či provokaci k vyvolání válečného konfliktu s Ruskou federací.

Autor: 
Mgr. Miroslav KAVIJ, předseda Plzeňského KV KSČM
Zdroj: 
Mgr. Miroslav KAVIJ, předseda Plzeňského KV KSČM, pro Haló noviny