Co píší zahraniční média o krizi mezi USA a KLDR – sledujeme tuzemské i zahraniční informační zdroje. Uveřejněné informace slouží ke svobodné tvorbě názorů.

16. 8. 2017

V úterý, dne 15.8.2017 vydal vrchní velitel ozbrojených sil a lídr Korejské lidově demokratické republiky Kim-Čon-Un rozkaz ozbrojeným silám KLDR, aby byly připraveny v případě potřeby, kdykoliv, okamžitě zaútočit raketami na tichooceánský ostrov Guam, který je součástí území USA od roku 1898.

Proč právě ostrov Guam? Tento ostrov je totiž hlavní vojenský opěrný bod USA pro oblast Tichého oceánu a Jihovýchodní Asie. Jsou zde vojenské přístavy pro válečné lodě i ponorky, obrovská letecká základna pro strategické bombardéry i stíhačky a pozemní základna armády USA. Je zde také samozřejmě obrovský muniční sklad i s atomovými zbraněmi. Odtud USA uplatňují svůj silový vliv v celém tichooceánském regionu. Na ostrově je za „normální situace“ posádka asi 7000 příslušníků armády USA.

Kim-Čon-Un vydal tento rozkaz poté, co svět obletělo prostřednictvím tiskových agentur prohlášení předsedy výboru náčelníků štábů USA Džouzefa Danforda, že vojenská operace USA proti KLDR je možná v případě, že selžou sankce OSN, přijaté RB OSN po dvou zkouškách balistických raket, které KLDR uskutečnila. Tzn. Kim-Čon-Un tedy veřejně reagoval stejným tónem na další americké vojenské výhrůžky! 

Ostrov Guam (pruh země) v západním Pacifiku má rozlohu 542 kilometrů čtverečních a je o něco větší než Praha. Ve svém nejužším místě měří pouhých šest kilometrů. Nachází se asi tři a půl tisíce kilometrů jihovýchodně od Severní Koreje, a má k ní mnohem blíže, než ke Spojeným státům. Na Hawajské ostrovy ležící v těsné blízkosti USA je to z Guamu více než 4000 kilometrů. Jeho blízkost k Číně, Japonsku, Filipínám a Korejskému poloostrovu z něj činí strategický vojenský opěrný bod regionu. Na ostrově žije něco přes 160 tisíc lidí, v roce 2016 jej údajně navštívilo cca 1,5 milionu turistů. Americká armáda zabírá asi 30 procent rozlohy ostrova. Na ostrově je patrná nelibost civilních občanů s působením americké armády na tomto krásném území.

Kim-Čon-Un podle překladu zpráv vydaných zahraničními tiskovými agenturami při vydání tohoto rozkazu údajně řekl: „USA nyní musí zvolit správné řešení a prodemonstrovat pomocí konkrétních činů, že oni chtějí snížit napětí na Korejském poloostrově a předejít nebezpečnému vojenskému střetu. Jestli se USA rozhodnou jednat neuváženě, tak mi přijmeme adekvátní řešení“.

Podle některých zahraničních medií se KLDR rozhodla dát najevo USA, že skončilo dlouhé období několika desítek let od roku 1953, kdy USA nepřetržitě vyhrožovaly KLDR vojenskou silou i jadernými zbraněmi. Kdy USA neplnily své závazky z podepsaných mezinárodních smluv vůči KLDR. Armáda KLDR nyní získala takové zbraňové systémy, že je schopna na adekvátní vojenskou odpověď v celém širokém regionu.

Kim-Čon-Un prohlásil, že politici musí chránit svůj národ před jakýmkoliv agresorem i ve fázi vojenských výhrůžek. Vláda KLDR tento úkol bere údajně velmi vážně a je připravena se postavit jakémukoliv agresoru, včetně USA!

Rada bezpečnosti OSN přijala před několika dny (v sobotu 5.8.2017) zostřující sankce vůči KLDR, za nové testy balistických dalekonosných raket. Jak proniká na veřejnost, KLDR se podařilo získat v posledních letech dokumenty k výrobě raketových motorů údajně z ukrajinského výrobního závodu „Južmaš“, kde se vyráběly vojenské rakety již za dob existence Sovětského svazu. Tzn. že KLDR získala špičkové vojenské technologie pro výrobu nosičů bomb - raket, které jsou schopny jadernou hlavici dopravit rychle a přesně na vzdálenost mnoha tisíc kilometrů. Pro sankce RB OSN vůči KLDR hlasovaly Čína i Rusko, které zostřování napětí v tomto regionu sledují velice nelibě, protože je v blízkosti jejich území. KLDR bez ohledu na tyto sankce má údajně v úmyslu dále pokračovat v testech svých balistických raket.

Ruský ministr zahraničních věcí Sergel Lavrov navrhl, aby celá tato oblast, kam spadá také Japonsko a Jižní Korea, tedy dvě technologické supervelmoci světa, aby byla vyhlášena za bezjadernou zónu s tím, že Rusko by ji akceptovalo. To zatím USA odmítají. 

V každém případě se nyní změnil v regionu poměr vojenských sil a dosavadní politika „velkého klacku USA“ se bude muset změnit, nebo to bude znamenat ničivou válku, která zasáhne jedno ze 3 center světové ekonomiky. Světoví politici budou muset vyřešit dlouhá desetiletí zakonzervovaný problém z dob neuzavřené Korejské války z roku 1953. V mediích bylo v souvislosti s touto krizí uvedeno, že USA se cítí krokem KLDR ohroženy, že byla narušena jejich dominance v tichomořském regionu a byly zde ohroženy americké národní zájmy!

Ve hře je také otázka „jaderného klubu“ zemí. V tomto klubu, který se neschází na svých zasedáních a nikdo tam není vítán, jsou země, které vlastní atomové zbraně. Patří sem USA, Rusko, Francie, Velká Británie, Čína, Izrael, Indie, Pakistán, KLDR. (Vedle toho jsou země, kde tyto státy mají jaderné zbraně uskladněné. Jsou to tzv. „opatrovníci“ - Německo, Belgie, Itálie, Holandsko a Turecko). Globálně v zájmu přežití lidstva na této planetě je zájem, aby se nerozšiřoval počet zemí, které vlastní jaderné zbraně, ani počet těchto zbraní, či jejich účinnost. 

Na druhé straně, však nesmí země vlastnící jaderné zbraně jimi vyhrožovat dalším zemím! Pak se stane to, co se stalo na Korejském poloostrově! 

 

Dále jsme objevili zajímavý článek ve Spolkové republice Německo:

Zdroj: alles-schallundrauch.blogspot.sk/2017/08/usa-haben-alle-vereinbarungen-mit.html

USA porušily všetky dohody so Severnou Kóreou

Jednohlasný hysterický vreskot našich médií v chazarských rukách proti Severnej Kórei nie je namieste. Je potrebné vidieť veci v súvislostiach. Zbankrotované Spojené štáty zúfalo potrebujú vyvolať vojnu a vyrabovať ďalšiu krajinu. 
Aj preto prinášam nasledujúci Freemanov príspevok z jeho blogu alles-schallundrauch.

Spravte si názor…
Médiá šíriace falošné správy opäť klamú ako na bežiacom páse pri zdôvodňovaní toho, prečo je súčasné situácia so Severnou Kóreou taká výbušná. Áno, podsúvajú nám potrebu ďalšej vojny, rovnako ako odobrovali útočnú vojnu proti Iraku. Ibaže v tomto prípade ide o použitie jadrových zbraní. Vinu na spore nenesie Kim Čong-un alebo vláda Severnej Kórey, ale výlučne Washington. Prečo? Pretože režimy Clintona, Busha a Obamu porušily všetky dohody a sľuby so Severnou Kóreou z roku 1994 a nedodržali ich.

 

Tu sú fakty, ktoré nám médiá nepovedia:
1.    Clinton dohodol so Severnou Kóreou ukončenie jadrového programu za určitých podmienok.
2.    Severná Kórea sa držala dohôd. Jadrový program bol pozastavený. Potvrdili to všetci zúčastnení.
3.    USA porušily každý jeden bod zmluvy. Severná Kórea nebola vyškrtnutá zo zoznamu teroristických štátov. Severnej Kórei neboli dodané palivové články pre jadrové reaktory. USA nepostavily ľahkovodné reaktory. Vzťahy neboli normalizované a sankcie neboli zrušené. To všetko však USA Severnej Kórei sľúbily.
4.    Severná Kórea potrebuje tieto reaktory na výrobu a distribúciu elektrickej energie pre obyvateľstvo.
5.    Severná Kórea trpezlivo čakala, po viac ako 10 rokoch však svoj jadrový spustila nanovo, pretože Washington nedodal nič, čo sľúbil v roku 1994.
6.    USA zostrily sankcie proti Severnej Kórei a prezentujú vedenie ako „zlo“.
7.    Vzťahy medzi oboma krajinami boli následne v roku 2002 kompletne ukončené.

 

Neexistuje mierová zmluva medzi USA a Severnou Kóreou, iba prímerie. To znamená, vojna (v rokoch 1950 až 1953) medzi Severnou Kóreou a Čínou na jednej strane a Južnou Kóreou a USA na strane druhej bola iba pozastavená.
Severná Kórea zažila to, čo zažily všetky ostatné krajiny, ktoré s Washingtonom uzatvárajú dohody. Režimy Spojených štátov sa vôbec nedržia toho, čo sľúbili!
Zažili to už pôvodní obyvatelia Severnej Ameriky, indiáni, pred viac ako 200 rokmi. Washington porušoval jednu mierovú dohodu za druhou a indiánov podviedol, olúpil, zabíjal a pozatváral do malých rezervácií.
Platil postoj, „iba mŕtvy indián je dobrý indián!“
Čo mala Severná Kórea spraviť? Mala sa podvoliť a nič za to nedostať?
Vyrokovali zmluvu. Ukončili svoj jadrový program. USA porušily svoju časť dohody a na Severnú Kóreu uvalili sankcie.
Ako možno po tejto negatívnej skúsenosti uzatvoriť novú dohodu, keď tú poslednú Washington nedodržal?
Kto ešte verí Spojeným štátom, že dodržia nejakú zmluvu?
Opakujem, v roku 1998 USA a Medzinárodný úrad pre atómovú energiu boli spokojní, neexistovalo „žiadne zásadné porušenie akýchkoľvek aspektov rámcovej zmluvy“ zo strany Severnej Kórey. Washington však svoju časť dohody nedodržal.
Teraz je jednoznačne jasné, že tieňová vláda vo Washingtone nikdy nemala v úmysle zmluvu dodržať, a chce vojnu so Severnou Kóreou. Na Trumpa je vyvíjaný nátlak, aby s ňou súhlasil.
Pravde je taká, že krízu so Severnou Kóreou spôsobily výlučne režimy Spojených štátov za Clintona, Busha a Obamu.
Britský denník Independent podrobne doložil bod za bodom všetky mnou prezentované fakty.
Citujem: „Sever je teraz bližšie ako nikdy predtým k rozsiahlemu jadrovému raketovému arzenálu, čo administráciu Trumpa kladie pod ohromný tlak. Ak chce Biely dom napraviť svoju politiku voči Severnej Kórei, musí sa pokúsiť pochopiť, prečo nefungovala posledná šanca na definitívne vyriešenie tejto krízy.“
Vojnoví štváči v USA zahnali Trumpa do kúta a nútia ho zaútočiť na Severnú Kóreu. Uvidíme, či sa mu podarí z tohto kúta vyšmyknúť.
Jedno je isté: vojna so Severnou Kóreou si vyžiada milióny mŕtvych a zničí celý kórejský polostrov. Zbohom Soul a potom aj Samsung, LG, Kia atď.
V súčasnosti majú Američania na 11 vojenských základniach v Južnej Kórei 28 500 vojakov. V takom prípade budú zabití aj oni!
Konanie Washingtonu voči Severnej Kórei je zhodné s konaním psychopatov, ktorých sľuby nemajú absolútne žiadnu váhu!
Kto dôveruje a verí Američanom, vždy sa dočká sklamania a podvodu.

Preklad z nemčiny: Ďurino, august 2017

Redakce - drobné úpravy textu.