Glosa: Charlottesville ve Virginii – odpudivá a odmaskovaná minulost Ameriky

19. 8. 2017

Ačkoliv události v Charlottestville mohou možná svádět k názoru, že z pohledu historie nejde o nic převratného, mám já na věc názor opačný. Protože ony ty události k nám dorazily jako přesvědčivý důkaz o společnosti, která se nachází ve válce sama se sebou. Ve válce, zrozené z ekonomického nárazu recese roku 2008 a z něj vyplývajícího strachu, nejistoty a vzteku, jež s sebou ten náraz přinesl.

Je to situace, v níž jak Trump, tak Obama před ním, představují dvě strany téže vlády. Totiž vlády bohatých, bohatými uskutečňované a bohatým též sloužící. Doslova až zdivočelá nerovnost lidí doma, forzírovaná zahraniční politikou konfliktů a agrese v zámoří, stvořily národ, jehož vládnoucí třída není schopna poskytnout řešení chaosu, který způsobila a který dál a dál nepřestává zasévat.

Říká se, že žádná velká civilizace se ještě nezhroutila dřív, dokud se sama vnitřně nerozložila.
To je případ současných USA a z tohoto pohledu jsme národem v krizi.

Překlad: Lubomír Man

Zdroj: 
https://sputniknews.com/radio_hard_facts/201708161056503786-charlottesville-trump-white-supremacy-american-history/

 

Doplňující poznámka:

Rasistické nepokoje ve městě Charlottesville ve Virginni v USA: 

V sobotu 12.8.2017 došlo k rasovým nepokojům ve městě Charlottesville ve Virginni v USA, při kterých zemřela 32-ti letá mladá žena Heather Heyer a dalších cca 19 lidí bylo zraněno. Žena zemřela poté, co do davu lidí najel úmyslně, plnou rychlostí 20-ti letý mladík se svým silným sportovním vozem Dodge Challenger model 2010.

Policie mladíka poté vypátrala a zjistila, že jím je James Alex Field Jr. Z Ohio, příslušník místní bílé rasistické organizace. Později se poskládaly v amerických mediích o mladíkovi další informace. Byl závislý na počítačových hrách (běží tady jistý psychologický program), měl dlouho předtím násilnické sklony, obdivoval Hitlera, jeho matka, která je na invalidním vozíku několikrát v předchozích letech volala policii že má z něj strach, byl fanaticky oddaným členem bílé rasistické odnože. 

Charlottesville je vysokoškolské město, kde více než 80% obyvatel hlasovalo v posledních prezidentských volbách pro Hillary Clintonovou. Protesty zde začaly poté, co městská rada (zastupitelstvo města) v Charlottesville v květnu 2017 hlasovala za prodej sochy generála Roberta Lee, z dob občanské války Severu proti Jihu (zemřel 1870 ve Virginii). 
Město také hlasovalo pro přejmenování Lee a Jackson parků na jaře letošního roku. 

Sochy konfederačních vůdců byly v posledním období odstraněny i v jiných městech například v Memphisu, Nashville nebo Dallasu. Byly odstraněny, jelikož tam žijící komunita je považuje za symboly otroctví! Podle analýzy USA TODAY z května 2017 bylo zjištěno, že stále existuje více než 700 konfederačních památek v 31 státech USA.

Příslušný soud ve státě Virginia však vydal dočasný příkaz, který zablokoval tohoto rozhodnutí města Charlottesville k nakládání se sochami po dobu šesti měsíců a to na základě protestů části občanů a několika organizací.

Již 13. května 2017 se v Charlottesville sjeli neonacisté a rasisté z celé USA, které vedl přední bílý supremacista Richard Spencer. Starosta Charlottesville Michael Signer nyní uvedl, že událost zavedla město zpět do temných dob KKK – Ku-Klux-Klanu. 

Česká veřejnoprávní média mají zjevnou tendenci tuto událost vázat „na zkamnělé sochy z dob konfederace“, nebo jen jako lokální problém Virginie. Sochy jsou ale symbolem něčeho! A podstata problému je jiná! 

Za těmito nepokoji jsou hluboké společenské a politické problémy USA. Ve Virginii hovoří lidé o neustálé „bílé nadřazenosti“ v USA. O rasové nerovnosti, o nenaplnění lidských práv garantovaných ústavou USA, o obrovských majetkových rozdílech měli lidmi, o selhání politiky a odtržení politických elit od problémů obyčejných američanů! A to už je o něčem jiném!

Přitom neustále vidíme, že nejvyšší představitelé USA v čele s prezidentem Trumpem, (ale i bývalý prezident Obama), dávají kde komu ve světě slovní lekci, jak to má vypadat ve skutečné demokracii (dle amerických představ)! USA vysílají neustálé výhrůžky politikům do různých zemí světa, uvalují sankce na kde koho a pořád by někomu kroutily ruku, protože neskáče, jak ony pískají!

A úplně na závěr. Bílí neonacisté, násilníci, kteří byli na této demonstraci v Charlottesville byly vyzbrojeni kovovými tyčemi, hokejovými chrániči, suspenzory a helmami, vypadali úplně stejně, jako ti „ukrajinští demokraté“, kteří uskutečnili na Ukrajině v roce 2014 ozbrojený státní převrat na Majdanu. Stejná škola, stejná výzbroj, stejné symboly a stejný výcvik!

Doplňující informace:

USA Today:

https://www.usatoday.com/story/news/nation-now/2017/08/17/torch-wielding...

https://www.usatoday.com/story/news/nation-now/2017/08/17/torch-wielding...

WASHINGTONPOST:

https://www.washingtonpost.com/graphics/2017/local/charlottesville-timel...

Fotogalerie

20-ti letý James Alex Field Jr. z Ohio, řidič vražedného auta v Charlottesville, první zprava s černým štítem, za bílým vůdcem R. Spencerem_obrázek z 05/2017
Autor: 
John White, PaulCraigRoberts - bývalý ministr financí USA, překlad Lubomír Man
Zdroj: 
Radio Sputnik, USA Today, Washingtonpost, Mediální úsek KV KSČM PK