Svolán předčasný X. sjezd KSČM na duben 2018

28. 10. 2017

Po prvotním zhodnocení výsledku voleb do Poslanecké sněmovny se rozhodli členové Ústředního výboru KSČM svolat X. sjezd strany na duben 2018.

Na pátečním 9. zasedání ÚV KSČM v Praze jeho členové sebekriticky analyzovali fakt, že KSČM ve volbách 20. a 21. října 2017 získala 7,76 procenta hlasů, skončila na pátém místě mezi kandidujícími subjekty a přišla o osmnáct poslanců.

Předseda ÚV KSČM Vojtěch Filip prohlásil, že se nebrání přijetí odpovědnosti a nelpí na funkci, ale odvolání kohokoli již na pátečním plénu »by mohlo přinést chaos« a sám doporučil uspořádání předčasného sjezdu, který bude důkladně připraven na základě podnětů z výročních členských schůzí, okresních a krajských konferencí.

Široká diskuse

V široké a velmi vyhrocené odpolední diskusi vystoupili se svou analýzou rovněž Petr Šimůnek, Pavel Vodseďálek, Zdeněk Štefek, Václav Snopek, Filip Zachariaš, Věra Žežulková, Ludvík Šulda, Jaromír Kohlíček, Josef Skála, Miroslava Moučková, Hana Horská, Věra Žižková, František Švarc, Jiří Maštálka, Miroslav Kavij, Josef Bohatec, Lukáš Zahradník, Marta Semelová, Milan Krajča, Petr Havránek, Martin Říha a řada dalších.

Místopředseda ÚV KSČM Jiří Dolejš zopakoval svůj názor na nutnost modernizace a generační výměny ve straně, který již v uplynulém týdnu prezentoval v některých médiích. I to může být jedno z relevantních témat jarního sjezdu.

Výkonný výbor Plzeňského KV KSČM šel na jednání ÚV KSČM s většinovým stanoviskem, které požadovalo odstoupení předsedy ÚV KSČM s. Filipa z funkce, protože politika vedení strany a vystupování vedení strany i s. Filipa jsou nevýrazné, salonní, postrádající potřebný radikalismus a údernost. Řadu témat levice si KSČM a její vedení nechalo vzít miliardářem a představitelem pravice Andrejem Babišem a situace se i přes kritiku zdola ve straně dlouhodobě nemění. Plzeňský KV KSČM také požadoval odvolání z funkce místopředsedy ÚV KSČM Jiřího Dolejše, který byl zodpovědný za volby 2017. Zároveň doporučoval, aby došlo k personální změně ve funkci předsedy poslaneckého klubu KSČM, aby byl v této funkci vystřídán jeho dlouholetý předseda Pavel Kováčik a do čela klubu, aby byl zvolen někdo nový, kdo přinese změnu do ustálených vod a zajetých kolejí. Zároveň Plzeňský KV KSČM požadoval svolání mimořádného sjezdu KSČM a odmítnutí spolupráce a podpory Hnutí ANO na vládní úrovni po těchto volbách. (Vypracování tohoto stanoviska předcházela asi 3 hodinová schůze výkonného výboru KV KSČM v Plzni, ve čtvrtek dne 26.10.2017, kde byly velmi podrobně prodiskutovány všechny aspekty výsledků voleb).

Plénum ÚV KSČM se nicméně poté shodlo na tom, že respektuje vůli voličů, a KSČM znovu poděkovala za všechny odevzdané hlasy v její prospěch (viz stanovisko). Zazněla vůle pracovat nadále ve prospěch občanů a navzdory podprůměrnému volebnímu výsledku převzít hlavní odpovědnost za dění na levici, která se v současné době s oslabeným své pozice nejen v České republice, nýbrž po celé Evropě.

Bez vlastního kandidáta

Dalším tématem diskuse na 9. zasedání ÚV KSČM byly prezidentské volby, které se uskuteční na počátku roku 2018 – první kolo 12. a 13. ledna, případné druhé kolo pak o dva týdny později, přičemž kandidátní listiny mohou být podávány nejpozději do 7. listopadu 2017.

KSČM se rozhodla nepostavit vlastního kandidáta a dát přednost podpoře takové hlavy státu, která bude důsledně hájit zájmy České republiky doma i v zahraničí. Důležité bude, jak v pátek uvedl Vojtěch Filip, kdo o podporu KSČM případně požádá a jak se představí se svými vizemi na výkonném výboru.

ÚV KSČM zároveň pověřil členy výkonného výboru schválením návrhu kandidáta KSČM do Senátu ve volebním obvodě č. 39 - Trutnov, kde zanikl mandát Jiřímu Hlavatému (ANO 2011), který byl před týdnem zvolen do Poslanecké sněmovny. První kolo doplňovacích voleb vypsal prezident republiky Miloš Zeman na 5. a 6. leden.

Předsedou klubu Kováčik

Před zasedáním pléna ÚV KSČM se v pátek dopoledne v Praze sešli i členové výkonného výboru a následně také nově zvoleného poslaneckého klubu. Jeho předsedou byl znovu zvolen Pavel Kováčik, který ve volbách do PS PČR kandidoval jako lídr v Kraji Vysočina, novými místopředsedy pak Leo Luzar z Moravskoslezského kraje a Hana Aulická Jírovcová z kraje Ústeckého.

(Tyto informace jsou zprostředkované - budeme je dále upřesňovat).

 

Autor: 
Haló noviny, Mediální úsek KV KSČM Plzeňského kraje
Zdroj: 
http://www.halonoviny.cz/articles/view/46454483