Ještě zdaleka není všechno rozkradeno

28. 11. 2017

Seznam rozkradeného, řečeno terminologií používané v naší demokratické společnosti – zprivatizovaného, majetku státu, měst či obcí po roce 1989 by byl nekonečně dlouhý. Ale hlavně neúplný. Přestože oponenti a kritici bývalého komunistického režimu poukazují na hospodářskou zaostalost země do listopadového převratu, jsou stále odvětví, ve kterých je stále co krást.

Jedním z nich je energetika. Co na tom, že ve vyspělých západních státech, ke kterým se tak hrdě a stále hlasitěji hlásíme, je právě toto odvětví ve většině případů v rukou státu a měst. Pokud u nás o energetický byznys pečuje v roli »řádného hospodáře« oligarcha Křetínský, který pochopitelně udržuje cenu tepla v relaci příznivé pouze pro svůj hospodářský zisk, od západní Evropy se namísto havlovských slibů o přibližování stále více vzdalujeme.

Majiteli fotbalové Sparty se nejen daří, ale má nakročeno k dalšímu rozšíření svého majetkového impéria. Na Praze 4 je »na spadnutí« prodej firmy 4-Energetická, a.s., která byla založena v roce 2009. Může někoho překvapit, že prodejní cena se pohybuje řádově kolem 25 milionů korun, ačkoliv hodnota firmy je vyšší než 100 milionů Kč?

V Plzni je zatím klid před bouří. Nebo spíše možná před oslavou další výnosné investice. Na Plzeňskou teplárenskou a.s., podnik s 294 zaměstnanci, který v loňském srpnu zprovoznil spalovnu komunálního odpadu na skládce v Chotíkově za 2,1 miliardy Kč, si brousí zuby právě dolarový miliardář Daniel Křetínský. Částka 60 milionů korun, kterou letos Plzeňská teplárenská vyplatí městu na dividendách, zřejmě není nezajímavá.

Není tajemstvím, že pro část obyvatel Plzně nejdůležitější regionální událostí v roce jsou oslavy osvobození města Američany a správa věcí veřejných se tak dostává na periférii jejich zájmu. Někdy ke škodě věci. Jako v případě připravovaného prodeje »zlatého vejce« v podobě Plzeňské teplárenské. Zvítězí i tentokrát lhostejnost občanů doprovázená pozdějším mudrováním nad dalším zdražováním tepla v naších obydlích?

Plzeňský KV KSČM je iniciátorem vzniku petice určené Zastupitelstvu statutárního města Plzně proti uvažovanému prodeji z majetku města. Každý tak svým podpisem může přispět k rozhodnutí o příštím vlastníkovi tohoto strategického zařízení!

Autor: 
Mgr. Miroslav Kavij, předseda Plzeňského KV KSČM
Zdroj: 
Mgr. Miroslav Kavij, předseda Plzeňského KV KSČM pro Haló noviny 28.11.2017