KSČM nesouhlasí s fúzí teplárny Plzeň s EPH, žádá referendum

29. 11. 2017
Teplárna Plzeň

KSČM Plzeňského kraje chce vyhlásit místní referendum kvůli připravované fúzi městské teplárny v Plzni s holdingem EPH miliardáře Daniela Křetínského. Shání podpisy pod petice. K vyhlášení plebiscitu jich potřebuje přes 17 000, což reprezentuje desetinu obyvatel Plzně. KSČM protestuje proti vyvedení Plzeňské teplárenské z majetku města, řekli v pondělí novinářům mluvčí krajského výboru strany Richard Pokorný a jeho předseda Miroslav Kavij.

Zastupitelé města budou 14. prosince rozhodovat, zda půjde teplárna samostatnou cestou a uhradí do roku 2021 modernizaci za 1,5 miliardy korun, nebo se spojí s EPH.

Křetínského holding, který už vlastní druhého největšího výrobce tepla a elektřiny ve městě, Plzeňskou energetiku, má podle záměrů vedení města získat v nově vytvořeném společném podniku maximálně 35procentní podíl. Po spojení s modernizovanou Plzeňskou energetikou by náklady na obnovu teplárny, nutné kvůli novým emisním normám EU, klesly na třetinu.

Více čtěte zde

Petice proti vyvedení Plzeňské teplárenské a.s. z majetku města Plzně zde

Mediální úsek ÚV KSČM