Výsledky I. kola voleb prezidenta České republiky

14. 1. 2018

V České republice se ve dnech 12. a 13.1.2018 uskutečnilo I. kolo prezidentských voleb.

Do druhého kola, které se bude konat 26. a 27.1.2018 postoupil z prvního místa současný prezident Ing. Miloš Zeman, CSc. s 38,56%, když získal 1 985 547 hlasů voličů.

A jako druhý postoupil do druhého kola Prof. Ing. Jiří Drahoš, DrSc., dr. h. c. se ziskem 26,60%, kdy získal 1 369 601 hlasů hlasů voličů.

Ve volbách zcela propadl bývalý premiér a předseda korupční ODS Ing. Mirek Topolánek, který získal 4,30%, když získal jen 221 689 hlasů voličů. U Topolánka došlo k největšímu rozdílu mezi předvolebními průzkumy a reálnými výsledky voleb. Topolánkovi předvolební průzkumy ukazovaly 12% zisku hlasů, dostal však o téměř 8 % méně. Nicméně občané odmítli těmito volbami návrat představitele polistopadové korupce do tak vysoké státní funkce.

Neuspěl ani Mgr. Michal Horáček, Ph.D., známý úspěšný textař písní, který získal 9,18%, když získal 472 643 hlasů voličů. Závěrečná fáze Horáčkovo kampaně, zejména televizní besedy, vyzněla pro něj trapně a zřejmě zde ztratil širší podporu voličů, ačkoliv byl považován za horkého kandidáta na druhé kolo. Ukázalo se totiž, že nemá občanům konkrétně co nabídnout jako politik. Jeho hlavní téma bylo napadat KSČM a neustále si "otírat ústa" o současného prezidenta Zemana. A to je trochu málo. Zde platí pravidlo: "Ševče, drž se svého kopyta".

Skrytým želízkem v ohni byl kandidát Mgr. Pavel Fišer, který působí jako diplomat a který skončil na 3. místě. Předvedl se v televizních debatách jako velmi skvělý řečník a sympaťák, který právě zde v závěru volební kampaně získal na poslední chvíli značnou podporu voličů, neboť do té doby byl pro mnohé občany neznámý.  Získal 10,23 %, když mu dalo svůj hlas 526 694 voličů. Pavel Fišer vstoupil do politiky v pravý čas v mladém věku. Stal se hned členem hradního týmu prezidenta Havla a prakticky celých 29 let od Sametové revoluce se pohybuje v exkluzivních státních funkcích a diplomacii. Je to na něm vidět, ovšem důležité jsou vždycky po hezkých slovech reálné činy a ty u něj neznáme. Dokážeme však odhadnout, kam by vedly podle jeho dosavadní kariéry.   

Zde je odkaz na výsledky I. kola prezidentských voleb 2018 - ČSÚ:

https://www.volby.cz/pls/prez2018/pe2?xjazyk=CZ

Fotogalerie

Ing. Miloš Zeman, CSc. s manželkou při zahájení jeho tiskové konference po I. kole prezidentských voleb
Prof. Jiří Drahoš s manželkou po I. kole prezidentských voleb
Autor: 
Mediální úsek Plzeňského KV KSČM
Zdroj: 
Mediální úsek Plzeňského KV KSČM