Frontová válka v Sýrii se od počátku ledna 2018 změnila na partizánskou válku

14. 1. 2018

Dne 6.12.2017 prezident Putin na ruské vojenské letecké základně Chmejmim v Sýrii vyhlásil, že válka proti IGIL skončila. Řekl, že byly rozdrceny hlavní úderné bojové jednotky IGIL i jejich velení. Zároveň ale řekl, že situace v Sýrii je stále nebezpečná, že existují buňky bojovníků IGIL, které mohou zaútočit kdykoliv. Syrská armáda prý má vytvořené mobilní bojové jednotky, které jsou připraveny zasáhnout kdykoliv a kdekoliv proti igilovcům.

Proměna tohoto válečného konfliktu v Sýrii spočívá v tom, že už to není frontová válka, kde by na každé straně fronty stály proti sobě ozbrojené jednotky, ale změnila se na diverzní, partyzánskou válku.

Večer 31.12.2017 zaútočila jedna taková mobilní buňka teroristů velkorážným minometem na tuto leteckou základnu v Sýrii, kde jsou na nekryté ploše rozmístěny ruské bojové letouny. Dva příslušníci ruské armády přitom zahynuli a 40 dalších bylo údajně zraněno. Západní sdělovací prostředky psaly o tom, že údajně 7 – 9 ruských letounů bylo vážně poškozeno, nebo úplně zničeno. Tato zpráva však byla generálním štábem Ruské federace označena za lež, žádné fotografie dosvědčující tuto skutečnost nebyly nikde zveřejněny i když USA mají nad Sýrií své vojenské satelity. Tato ruská letecká základna má dvojí ochranu. Samotné letiště, tedy vnitřní ochranu si provádějí sami rusové. Vnější okolí střeží syrská armáda. Minomety mají dostřel několika kilometrů, jako protiopatření proti minometným útokům vytvořila ruská strana nově ochrannou zónu 10 km od letiště, kterou nyní chrání společně Rusové se Syřany.

Zcela novým prvkem této partyzánské války je však použití dronů k útoku na leteckou základnu Chmejmim a ruskou vojenskou námořní základnu Tartus v Sýrii na pobřeží Středozemního moře. V noci z 5. na 6.1.2018 zaútočilo najednou 13 dronů na tyto základny. Původně jich údajně vyletělo z provincie Idlib 16, ale 3 se ztratily někde cestou. Na Tartus mířily 3 drony a na Chmejmim 13 dronů.

Každý z těchto dronů nesl 10 malých bomb s vysoko účinným výbušným zařízením. Každá z těchto bomb vážila 400 gramů, která při výbuchu ničí všechny cíle do vzdálenosti 50 metrů.

Radiolektronickému vojsku Ruské federace, které chrání leteckou základnu Chmejmim se podařilo převzít řízení 6 dronů, přičemž se 3-mi drony se jim podařilo přistát na bezpečné vzdálenosti od letadel a 3 drony vybuchly při přistávacím manévru mimo letiště. Ostatní drony byly sestřeleny protivzdušnou obranou základen. Žádný z dronů nepřekonal protivdušnou obranu a nezasáhl cíl.

Byl to vážný incident, kdy poškození jednoho letadla které stojí desítky milionů dolarů, by znamenalo obrovské materiální škody pro ruskou armádu. Zásah více dronů mohl způsobit obrovské škody na mnoha letounech a ohrozit životy mnoha lidech z personálu základny.

Pro Ruskou protiletadlovou obranu to byl jednak nečekaný útok. Jejich radary jsou konstruovány na zachycení větších letících objektů, letounů, ale ne malých dronů. Nicméně, tyto drony radary zachytily a automatické systémy palby Pancír je zlikvidovaly ve vzduchu.

Ruská armáda poté provedla detailní technický rozbor těchto dronů a náloží a zveřejnila své zjištění a závěry. Drony byly vyrobeny na první pohled jako běžné laické letecké modely, což se později ukázalo jako kamufláž pro celou akci. Drony na rozdíl od modelářských motorů měly silné motory, které jsou schopné vzlétnou se zátěží 30 – 40 kg a letět s nimi do vzdálenosti 100 km a více. Měly nainstalovány a naprogramovány řídící moduly, které byly naprogramovány na konkrétní cíle, na souřadnice, kam musí doletět. Zároveň měly nainstalované automatické spouštěcí mechanismy, jak shodit nálož na cíl. Přes řídící moduly bylo možné drony směrňovat pomocí satelitů, tedy prostřednictvím vojenských kosmických zařízení. Tím disponuje v Sýrii jen jedna země a to jsou USA. Jeden ze zachycených dronů měl na sobě umístěnou videokameru, kterou přenášel obraz přes satelit do řídícího centra.

K akci se vyjádřil velitel ruského bezpilotního letectva generál major Novikov (viz odkaz na tiskovou konferenci na ruském jazyce níže), který k tomu řekl, že sestavit takový dron, který nese bomby, tomu muselo předcházet delší období mnoha leteckých zkoušek a dolaďování celého zařízení. To není schopen vyrobit laik a trvá to delší dobu.

Dále řekl, že hromadný start 16, nebo 13 ti dronů a jejich řízení letu do vzdálenosti 100 km, na to musí být příslušné technologie a operátorské centrum řízení. A tím povstalci, ani běžní modeláři nedisponují a není to záležitost, kterou by zvládl laik, nebo modelář. To je vysoce odborná záležitost.

Generál major Novikov také řekl, že ruská armáda průběžně po celou dobu konfliktu v Sýrii analyzuje zbraně, čím teroristé disponují a bojují. První drony Igilovců byly zachyceny v roce 2015 a jednalo se o primitivní zařízení sloužící k pozorování a fotografování terénu a dislokace vojsk. V roce 2016 už byly použity vojenské bezpilotní letouny zahraniční výroby. A nasazení dronů s bombami řízených přes satelity je novinka roku 2018. Toto bylo jejich první použití.

Ruská armáda také analyzovala obal bomb a výbušnou látku uvnitř. Obal bomb působil laickou výrobou. Zatímco výbušná látka uvnitř byla identifikována jako vysoce účinná, kterou vyrábí jen několik specializovaných zbrojařských firem ve světě, mmj. jedna z ukrajinských zbrojních firem.

Od akce už uběhlo několik dní a nikdo se k ní nepřihlásil. Rusové tento útok nazvali vzdušným terorismem a státním terorismem USA!

Syrská armáda spolu s ruskou vojenskou rozvědkou působící v Sýrii zahájily po útoku rozsáhlou pátrací akci, odkud drony vyletěly a kdo to všechno řídil.

Dne 12.1.2018 přinesla ruská media zprávu, že toto místo, sklad i řídící centrum dronů teroristů bylo v provincii Idlib v Sýrii objeveno a ruské letectvo tento objekt zásahem své rakety kompletně zničilo i s personálem uvnitř a částí personálu, který se snažil rychle nasednout do mikrobusu a ujet z místa.

Video - zničení základny teroristů s bezpilotními letouny v provincii Idlib v Sýrii:

https://www.vesti.ru/doc.html?id=2975312&tid=95994

 

Tisková konference Ministerstva obrany Ruské federace k útoku dronů na leteckou základnu Chmejmim v Sýrii.

https://www.youtube.com/watch?v=SqA1JLmSeyQ