Situace v Sýrii se opět vyostřuje díky agresivní politice USA 

10. 2. 2018

Dne 6.12.2017 vyhlásil prezident Putin v Sýrii na ruské letecké základně Chmejmim rozdrcení hlavních vojenských sil Islámského státu a ukončení aktivních válečných operací v Sýrii.

V Sýrii vznikly v době ukončení těchto aktivních bojových operací tzv. „zóny deeskalace“, kdy nad každou z nich převzala zodpovědnost jedna ze zemí „Velké trojky“ - Turecka, Iránu, a Ruska – spolu se Sýrií. Rozhodnutí o ustanovení těchto zón bylo dohodnuto na jednáních o Sýrii v Astaně. USA tam nejsou zastoupeny.

V polovině ledna 2018 vyhlásily USA projekt, že chtěji v Sýrii vytvořit tzv. pohraniční sbor (Svobodnou syrskou armádu) o síle 30.000 mužu, který by tvořily tzv. kurdsko-arabské milice SDF. Hlavní silou této armády měla být kurdská komunita, jejíž miliony příslušníků žijí také v Turecku na druhé straně této státní hranice. Tuto armádu ale také tvoří teroristé z Al-Kaidy a Džebchat – An - Nusra. Mělo se jednat o armádu, která by plnila geopolitické zájmy USA v Sýrii a v okolních státech. Byl by to opět nástroj USA na realizaci americké politiky v Sýrii. Tento pohraniční sbor by kontroloval pod americkým velením z území Sýrie, kde má armáda USA nelegální vojenské základny, velkou část státní hranice mezi Sýrií a Tureckem. 

Proti tomu se však rozhodně postavilo Turecko, které na sebe vzalo v Astaně zodpovědnost za udržení klidu a míru v této syrské zoně deeskalace kolem města Udlib. Prezident Turecka Erdogan, řekl pro media, že už američanům nevěří ani slovo, že všechny sliby, které dali američané Turecku nesplnili a že Turci budou jednat se vší rozhodností v zájmu Turecka. 

V podstatě to byl projekt USA na rozbití Turecka, ale i odtržení části Sýrie a vznik kurdského státu pod přímým vlivem USA. Američané Kurdy plně vyzbrojili nejmodernějšími automatickými zbraněmi, ale i protitankovou a protiletadlovou technikou. Turecká armáda v reakci na tento americký projekt vojensky intervenovala v Sýrii, v této zoně deeskalace, a zničila centra dislokace této armády s tím, že při tom zemřelo mnoho bojovníků i nevinných civilistů. Turecká armáda vzala útokem město Afrín a jeho okolí, kde bylo dislokováno velitelství těchto ozbrojených sil. Turci dále pohrozili američanům, že se nezastaví v Afrínu, ale až tam ukončí vyčisťovací operaci, že totéž udělají v Manžibu, který je pod kontrolou kurdských proamerických sil a kde působí američtí poradci.

USA se pod tlakem světového veřejného mínění a ostré kritiky, že dále rozviřují vojenský konflikt v Sýrii vzdaly veřejným prohlášením tohoto hazardního projektu a vzkázaly světu, že to bylo medii a některými politiky špatně pochopeno!? Turecká invaze do Sýrie však není zatím ukončena a jak to nakonec dopadne je zatím v nedohlednu. Chystá se nová schůzka „Velké trojky“ – prezidentů Turecka, Ruska a Iránu v tureckém Stambulu, bez účasti USA, kde by se to mělo řešit.

V každém případě tento krok američanů dále prohloubil propast mezi Tureckem a USA, a narušil jednotu v NATO, jehož je Turecko významným členem a mělo by chránit jeho jižní křídlo. Jsou na stole údajně dva scénáře. Probíhají prý tajná jednání mezi USA a Tureckem o urovnání této situace, kdy USA je velmi nepříjemné se podřizovat Turecku. A běží prý přípravy na velké kurdské povstání, a to Kurdů z Turecka, Sýrie a Iráku, což by znamenalo vzplanutí bojů na velkém území.

Dále, před několika dny letectvo USA zaútočilo na pozemní prosyrské jednotky v obci Kushama, cca 8 kilometrů východně od řeky Eufrat a vybombardovalo je. Zemřelo přitom údajně více než 100 prosyrských bojovníků, kteří na souši bojují s islamisty! Údajně tyto prosyrské jednotky pročesávaly okolí v blízkosti bývalé rafinerie „El ISBA“ kde vojensky působí skrytá islámská buňka. Přitom USA nemají souhlas Rady bezpečnosti OSN, ani pozvání legální syrské vlády, aby vojensky působily v Sýrii. Jedná se o další válečný zločin USA v Sýrii, přičemž demokratické státy nereagují, včetně české vlády a českého ministerstva zahraničí. Jak je možné si povšimnout mezi řádky tohoto článku, USA mají v Sýrii velkou vojenskou základnu (údajně s 2000 vojáky) v místě, kde jsou největší naleziště syrské ropy! 

Před několika dny byl také sestřelen v Sýrii ruský bitevní letoun SU-25 (šturmovik - určený pro boj s pozemními cíly), který hlídkoval  v nízké letové hladině nad zónou deeskalace v Idlibu. Byl sestřelen protiletadlovou střelou z území, které ovládají islamisté. Pilot major Roman Filipov se katapultoval. Předtím ještě stačil nahlásit vysílačkou zásah do jednoho z motorů svého letadla řídícímu leteckého provozu. Dopadl na území, kde byl obklíčen džihádisty, kteří měli v rukou samopaly. Filipov měl u sebe pouze osobní pistoli. Když vystřílel všechny náboje a viděl, že nemá proti přesile šanci, počkal až k němu teroristé dojdou blíže, vytáhl granát, odjistil jej a vykřikl – to je pro Vás kluci. Granát rozerval tělo jemu i několika džihádistům. Pilot druhého ruského stroje kroužil nad místem dopadu Filipova a zlikvidoval při tom dvě auta džihádistů, která se blížila k místu jeho dopadu, ale po několika náletech na místo musel odletět, protože už neměl palivo. Ruská armáda teď intenzivně pátrá, kterého státu to byl výrobek, tato moderní samonaváděcí protiletadlová střela, a kdo jí dodal teroristům. Tato zbraň v rukou teroristů totiž ohrožuje civilní letecký provoz v celém regionu. Podle ruských zdrojů z 10.2.2018, provedlo ruské letectvo následně masivní raketové útoky na objekty v regionu kde byl sestřelen Filipov, kde radiorozvědka zjistila přítomnost islamistů.

Před několika dny došlo také k tomu, že islamisté, kteří ovládají přehradu na řece Eufrat, což je v bezpečnostní zóně blízké základny americké armády v Sýrii, byla najednou otevřena stavidla této přehrady. Hladina řeky se zvedla krátkodobě o několik metrů a to strhlo ženijní pontonový most přes řeku Eufrat, který tam postavila ruská armáda a který měl délku 210 metrů. Přes tento most jezdilo denně až 8.000 vozidel. Most se roztrhl a uplaval. V září 2017 jej dovezli z Ruska, jako úplně nový od ženijního vojska. Stal se důležitým faktorem při osvobozování města Der – er- Zor a jeho okolí a pro překročení Eufratu těžkou vojenskou technikou syrské armády. Ruská strana má za to, že celá akce proběhla pod přímým dohledem USA armády v Sýrii.

V pátek v noci 10.2.2018 byla v Sýrii sestřelena izraelská stíhačka F-16, která letěla vybombardovat vojenský cíl u syrského Damašku. Ruská federace dodala před časem syrské armádě modernizované protiletadlové systémy S – 200 a BUK M2, které chrání syrskou vzdušnou hranici. Nejednalo se o první útok izraelského letectva na cíle hluboko v území Sýrie. Izrael, který je chráněnec USA na Blízkém východě již podnikl řadu leteckých úderů proti objektům i syrské armádě v Sýrii. Mezinárodní společenství a vlády demokratických států světa, včetně EU to vždy přešly mlčením, nebo tichým souhlasem. Tentokrát židovské letectvo narazilo na syrskou zeď! Zatím nejsou známé podrobnosti, ruská media uvádí, že bylo sestřeleno a zasaženo více izraelských letounů. Izraelská letadla vždy útočila nízkým a rychlým přeletem přes libanonsko – syrskou hranici. Teď tam na ně čekaly ruské rakety! Ze strany Izraele to jsou akty přímé vojenské agrese, akty státního terorismu vůči Sýrii! Sýrie zatím nereagovala odvetnými údery na území Izraele. Znamenalo by to další vyhrocení konfliktu na Blízkém východě. 
Izrael to nyní zdůvodňuje tím, že z území Sýrie byl vypuštěn iránský dron, který prý byl sestřelen nad územím Izraele. Irán to odmítá, jako lež. Izrael tím maskuje své zločiny. V celém region se vyhrocují nalády Arabů proti židovskému státu, který nerespektuje mezinárodní právo ani OSN. Všechny rezoluce Rady bezpečnosti OSN, které chtěly v posledních letech odsoudit agresivní jednání Izraele zablokovaly USA svým vetem. Izrael se cítí nedotknutelný.

Dnes už je zcela patrné, že USA bezprecedentně porušují mezinárodní právo v Sýrii, že americké vojenské základny v Sýrii jsou nelegální, nemají právní oporu. Vojenské údery v Sýrii jsou v podstatě státním terorismem USA! V Sýrii už mohl být dávno klid a mír, ale to není v souladu s agresivní politikou USA!

Upraveno: 12.2.2018

Fotogalerie

Mapa Sýrie
Mapa, kde vede turecká armáda ofenzivu v Sýrii proti Kurdům
Ženijní pontonový most dlouhý 210 metrů, vybudovaný v září 2017 ruskou armádou v Sýrii přes řeku Efrat u Der - er- Zoru, který strhla vysoká voda z přehrady
Ruský protiletadlový komplet BUK-M2, který sestřelil pravděpodobně izraelskou stíhačku na hranici Sýrie - Video: https://www.youtube.com/watch?v=DDXScnEKaP0
Autor: 
Mediální úsek Plzeňského KV KSČM
Zdroj: 
Mediální úsek Plzeňského KV KSČM