ANKETA PL: Přejete si změny v Radě České televize?

27. 2. 2018

Parlamentnilisty.cz: Prezident Miloš Zeman na TV Barrandov řekl, že by si velice přál personální změny v České televizi (kvůli jejímu arogantnímu chovaní). Cestou dle něj je dvojí zamítnutí zprávy o hospodaření ČT Poslaneckou sněmovnou. Tímto způsobem lze dle zákona odvolat Radu ČT. Co si o tom myslíte? Podporujete takový postup?

Josef Skála, místopředseda ÚV KSČM: Personální průvan v nejvyšších patrech by uvolnil ruce i novinářům inklinujícím k objektivnější žurnalistice. Takoví ještě úplně nevymřeli ani v ČT. I oni si moc přejí, aby si veřejnoprávní televize dokázala vrátit adekvátní důvěru publika. Jde to s ní z kopce. V míře, která se ‚jen tak nevidí‘napříč skoro celou Evropou. Teď jsou ovšem strany, kterým linie vedení ČT náramně vyhovuje, v menšině i v Poslanecké sněmovně. Nápad hlavy státu stojí určitě za úvahu.

Jiří Dolejš, místopředseda ÚV KSČM: Především by neměl prezident řešit podobné personálie vůbec, aby to nevypadalo jako ovlivňování – veřejnoprávní média jsou klíčová věc oproti závislým soukromým médiím, která jsou také všelijaká. Jejich fungování je systémová věc – určitě by politici neměli řešit osobní animozity, ale kvalitu této služby, a to tak, aby mediální prostor neovládli privátní magnáti a oligarchové. Nebo jiní arogantní politici útočící na nepohodlné. Od toho jsou mediální rada a zákonodárci projednávající zprávy ČT. Nepotřebujeme ani státní televizi, tedy médium poslouchající momentální vlády a sekretariáty vládních stran (obdobu nějaké ‚bobovize‘). Řešme tedy, jak mají média veřejné služby lépe fungovat, a ne osobní útoky a různá ‚bebíčka‘z voleb.

Václav Homolka, senátor za KSČM: Personální změny jsou v ČT potřeba, možná i nutnost. Odvolání Rady ČT postupem neschvalení rozpočtu PS bylo namístě před několika lety, kdy opravdu to hospodaření vykazovalo podivný vývoj (viz seminář Klubu nezávislých senátorů před volbou ředitele ČT v loňském roce). Nedokážu říct, zda by to bylo vhodné i v současné době, aby se to lidem nepodalo jen jako čistě politický akt. Faktem však zůstává, že občané by uvítali zrušení poplatků za televizi a přenesení financování pod stát. Ani dílčí návrh změny zákona v Senátu neprošel. Vliv Prahy je zatím rozhodující. Je potěšující a nadějné, že pan prezident přemýšlí o řešení, jak vnímání ČT veřejností zlepšit

Zdeněk Ondráček, poslanec PS PČR za KSČM: My (poslanecký klub KSČM) se o takový postup ve sněmovně pokoušíme už několik let. ČT již dávno neplní funkci veřejnoprávní televize a vyváženosti jejího zpravodajství věří jen poslanci TOP 09  nebo možná tzv.  Demokratického  boku,  kteří  na sdělování svých mouder národu dostávají neomezený vysílací prostor. Zřejmě i proto je na sociálních sítích nazývána jako lži televize. Já pro zprávu o hospodaření  ČT ruku rozhodně nezvednu.

Jiří Valenta, poslanec PS PČR za KSČM: O podobný krok se snažím ve sněmovně prakticky pokaždé, když se projednávají výroční zprávy o činnosti a hospodaření ČT. Dokonce mi následně v médiích za mé vystoupení ve sněmovne hrozil i jeden z ředitelů, s tím, že mohu být rád, že mám imunitu. Hospodaření ČT je ale skutečně velice diskutabilní, o objektivitě a vyváženosti, zejména zpravodajských pořadů, ani nemluvě. Domnívám se, že by personální změna v této veřejnoprávní instituci, silně stranící některým partajim, byla jen ku prospěchu. Ovšem pouze za předpokladu, že by se generálním ředitelem či ředitelkou nově stala osoba nepodléhající tolik politickému mainstreamu a dalším tlakům.

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM
Zdroj: 
Parlamentnílisty.cz