Zaostalost jako hrozba: Putin odstartoval další politický obrat

2. 3. 2018

Veronika Sušová-Salminen zhodnotila čtvrteční projev Vladimira Putina, který měl charakter předvolebního programu.

Letošní projev ruského prezidenta Vladimira Putina o stavu země, který každoročně pronáší před Federálním shromážděním, se od těch předchozích poněkud lišil. Spíše než o zprávu se totiž jednalo o předvolební projev, který měl občany seznámit s vizemi budoucnosti nejvážnějšího kandidáta na prezidenta Ruska. To byl také důvod, proč Putin posunul datum z obvyklého konce roku (2017) až na začátek března 2018.

Hlavním tématem letošního projevu byla modernizace společnosti jako Putinův program pro budoucích šest let a do vzdálenější budoucnosti. Tématem byl člověk, blahobyt a kvalita života, tedy oblasti, které v posledních letech značně utrpěly, a to díky souběžnosti ekonomické krize a krize vztahů se Západem (která vyvrcholila na Ukrajině, aby se pak přestěhovala do Sýrie). Zahraniční politika či spíše obrana v projevu nechyběla, ale ve srovnání s uplynulými roky se jí věnovala o něco menší, zato obsahově nabitá, část až ke konci.

Celý komentář k vystoupení Putina zde:

Veronika Sušová-Salminen