Slovensko zatím nevyhostí ruské diplomaty, je však v případě potřeby připraveno podniknout nezbytné kroky

27. 3. 2018

Slovenská vláda vydala dne 26.3.2018 ústy svého premiéra Petera Pellegriniho prohlášení, které vysílala slovenská televize, v němž se říká: 

V kauze otravy bývalého plukovníka ruské vojenské rozvědky Sergeje Skripala ve Velké Británii bude Slovensko jednat odpovědně! 

Dali jsme najevo, že nepodlehneme žádnému nátlaku a nebudeme dělat teatrální gesta, dodal premiér Pellegrini, když odpovídal na otázku opozičních politiků o tom, proč tato země nevyhostí ruské diplomaty v rámci společné linie EU.

Premiér poslancům připomenul, že do EU patří i nadále 28 zemí, ale pouze 16 z nich se rozhodlo vyhostit ruské diplomaty.

Slovensko již připravilo další možné kroky. Budeme ale čekat. Protože pouhé přesvědčení o vysoké pravděpodobnosti ruské odpovědnosti (otravy Skripala) slovenské straně nestačí! 

Začneme předvoláním na Ministerstvo zahraničních věcí ruského velvyslance. Bude-li nutné pokročit dál, uděláme i další kroky, řekl premiér. Ale zatím Velká Británie nepředložila dostatečné důkazy o ruské odpovědnosti za tento útok.

 

Autor: 
Mediální úsek Plzeňského KV KSČM
Zdroj: 
Slovenská TV