Srbsko si připomnělo 19. výročí zločinné vojenské agrese NATO proti Jugoslávii. Každoročně 24. 3. je tento den v kalendáři připomínán jako "Den památky obětí agrese NATO"!

1. 4. 2018

Páchali jste zločiny! Nikdy vám to nezapomeneme, utřel prezident Srbska Západ. „Zabíjeli jste nás kvůli své zločinecké politice. Nadešel čas, abyste nám také něco dali,“ řekl v projevu na připomínce 19 let od bombardování ze strany NATO srbský prezident Aleksandar Vučić.

Odmítl opět, že by Srbsko kdy do Severoatlantické aliance vstoupilo. „To by bylo příliš soli na palčivou srbskou ránu,“ řekl na shromáždění před několika tísíci lidmi.

Před několika dny, 24. března, uplynulo 19 let od zahájení operace NATO nazvané „Spojenecká síla", během které letouny NATO především pod patronací Spojených států amerických 78 dní i nocí bombardovaly srbská města včetně škol, nemocnic, sídla televize nebo civilních vlaků. A to bez mandátu Rady bezpečnosti OSN. Jednalo se o největší bombardování v Evropě od konce druhé světové války!

Srbský prezident Aleksandar Vučić při této příležitosti na setkání tisíců lidí u pomníku obětí bombardování pronesl téměř půlhodinový, místy velmi procítěný a ostrý projev, ve kterém otevřeně mluvil o zločinecké politice zemí NATO.

„Mnoho z nás jste zabili, hodně jste toho zničili a hodně jste nám toho vzali. Přišel čas, abyste nám něco dali, a předtím přiznali svůj vlastní zločin. Zločin, že jste Predraga, Gvozdena, Dragicu i ostatních 2 500 tisíce konkrétních lidí se jmény zabili kvůli politice. Vědomě a úmyslně. Kvůi vaší zločinecké politice,“ řekl prezident Srbska.

Přesto všechno podle jeho slov Srbsko hodlá se Západem spolupracovat. „Ano, chceme partnerství i s vámi, kteří jste vůči nám spáchali strašné zločiny. Chceme od nepřátel, abychom se stali přáteli. Jen nás neobtěžujte s tím, abychom zapomněli, že jste nás zabíjeli, nebo kvůli tomu obviňovali vlastní zemi. Partnerství chceme, členství v NATO nechceme, to by bylo příliš soli na palčivou srbskou ránu. Rozhodli jsme se sami a jsme hrdí, že o sobě a své budoucnosti rozhodujeme sami,“ vyslovil se Vučić.

„My Srbové jsme v minulosti udělali několik právních a morálních chyb, ale to nikomu na světě nedává právo, aby násilně zabíjel zemi a národ. Nikdo už nesmí Srbsko napadat. Srbsko je den ode dne silnější ekonomicky a silnější vojensky. Srbsko musí být silné, aby ochránilo sebe i svůj lid. Nikoho nechceme ohrožovat. Naopak chceme udržovat mír a stabilitu. Ale nikomu nedovolíme, aby zničil naši zemi,“ pokračoval ostře v proslovu na mnohatisícovém shromáždění.

Závěrem vzdal hold všem, kteří za svoji zemi položili život. „Věčná sláva padlým srbským vítězům na Kosovu a Metohiji, našim vojákům v centrálním Srbsku, našim policistům, kteří hrdinně chránili naši zemi, i všem našim občanům, kteří se provinili tím, že žili v Srbsku, ve svém a našem Srbsku. Ať žije svobodné a nepokořené Srbsko!“ dodal Aleksandar Vučić v den, který je v srbském kalendáři označen jako Den památky obětí agrese NATO.

Odkaz na video v originále v příloze.

Video: 

Fotogalerie