Ministerstvo zahraničních věcí ČR reaguje v otázce Sýrie rozpačitě

10. 4. 2018

O tomto víkendu se svět opět přiblížil k vypuknutí velkého válečného požáru událostmi v Sýrii. USA totiž zkrachoval projekt, jehož podstatou je, že pomocí islámských teroristů z IGIL, které USA dlouhodobě všestranně podporují, chtěly svrhnout syrskou legální vládu a demokraticky zvoleného prezidenta Sýrie. 

USA a jejich nástroj IGIL utrpěly v posledních měsících sérii zdrcujících porážek od pozemní syrské armády, která má leteckou podporu Ruské federace, ale i vojenskou podporu Iránu a částečně Turecka. Islamisté jsou postupně vytlačováni z území Sýrie. 

Minulý týden bylo osvobozeno město východní Ghúta, nedaleko Damašku, odkud dobrovolně odešlo několik tisíc islámských bojovníků do Idlibu v blízkosti Turecké hranice a odkud bylo evakuováno na 150.000 civilních obyvatel, kteří žili několik let uvězněni islamisty v tomto městě jako rukojmí.

Zahraniční zpravodajové nyní píší o tom, že nejvyšší pohláváři islamistů v Sýrii již byli vyvezeni svými sponzory do Afghanistánu, kde se tvoří nová základna Islámského státu. 

Váleční jestřábi a štváči z USA nesou tyto porážky velice těžce! Za posledních několik desetiletí, se jim nikdo nedovolil vojensky nepostavil, až nyní v Sýrii. Přičemž vítězství vládních vojenských sil ve východní Ghútě je strategické, tím se osvobodily všechny směry z Damašku.

Proto ze strany USA padají v poslední době na Sýrii nejhrubší výhrůžky o vojenském zásahu. USA hledají jakoukoliv záminku, aby mohly vojensky zaútočit na syrská vládní vojska a vládní objekty. Nyní se snaží do této nebezpečné hry vtáhnout na svojí stranu Francii a Velkou Británii a získat také na svojí stranu mezinárodní veřejné mínění.

USA však nemají pro přímé vojenské působení v Sýrii mandát Rady bezpečnosti OSN, ani pozvání legální Syrské vlády. Přesto ale mají na území Sýrie několik menších vojenských základen, čímž se staly USA agresory proti suverénnímu členskému státu OSN Sýrii.

Naposledy padly válečné výhrůžky o těchto víkendových dnech, kdy zástupkyně USA v RB OSN Niky Haleyová otevřeně vyhrožovala Sýrii nepřijatelným slovníkem, po údajném chemickém útoku syrského režimu na obyvatele ve městě Dúmá, který nebyl zatím nikým ověřen a doložen!

"Tento okamžik se do historie zapíše buď jako moment, kdy Rada bezpečnosti OSN splní svou povinnost, nebo ukáže naprosté selhání při ochraně syrského lidu," uvedla Haleyová. Dodala, že ať Rada bezpečnosti OSN zareaguje jakkoli, USA budou konat!

Tzn. USA nepotřebují žádné důkazy k chemickému útoku, že byl skutečně proveden. Nepotřebují žádné důkazy, kdo jej provedl! USA vojensky zaútočí, kdy se jim zlíbí a na koho se jim zlíbí! Bez ohledu na mezinárodní právo, bez ohledu na RB OSN! To jsou nepřijatelné výhrůžky a demokratický svět musí na tyto nehorázná slova USA reagovat!

Obdobné ultimativní výhrůžky Haleyové už padly za zasedání RB před 14 dny. Ruská strana na to reagovala široce publikovaným prohlášením náčelníka generálního štábu armády Ruské federace generála Gerasimova, že jakmile někdo odpálí rakety na Sýrii bez mandátu RB OSN, ruská armáda tyto rakety zničí a povede odvetnou palbu na cíle, odkud byly rakety odpáleny!

USA se tohoto otevřeného prohlášení ruské armády zalekly, protože by to jednak znamenalo zahájení velké války mezi USA a Ruskou federací. A jednak proto, že americké námořnictvo nemá v současné době prostředky ochrany svých lodí před hyperzvukovýmu raketami „Kinžál“ Ruské federace. Tzn. jednalo by se o potopení těchto amerických válečných lodí.  

Přesto v takto vypjaté situaci, v noci 9.4.2018 zaútočily dva izraelské stíhací bombardéry F-15E Strike Eagle ze vzdušného prostoru Libanonu na syrské letiště T-4 v Tuforu kam odpálily 8 raket nové konstrukce, typu steels. Pět raket se podařilo PVO Sýrie sestřelit, 3 doletěly do cíle, kdy zasáhly část letiště, přičemž zabily údajně 14  vojáků a další zranily. Vojenští experti však tvrdí, že izraelská armáda nemá ve výzbroji takové rakety, které by byly schopny doletět 100 km do vzdáleného letiště T-4. Že jsou to nové americké rakety s doletem kolem 360 km.

Jedná se o další mezinárodně – teroristický čin Izraele vůči Sýrii, kdy nedávno, před 2 měsíci, dne 10.2.2018 syrská PVO sestřelila jednu útočící izraelskou stíhačku F-16. 

Při sledování činnosti Ministerstva zahraničních věcí ČR a pana ministra Stropnického vidíme, že velmi rychle dokázalo vedení ministerstva reagovat prohlášením a odsoudit tzv. chemický útok v Sýrii. 

Ale odsoudit další letecký úder Izraele na Sýrii v takto vyhrocené situaci nikoliv! Ani nedokázalo vyzvat mezinárodní společenství k rozvaze, USA k dodržování Charty OSN a rezolucí RB OSN k Sýrii s cílem uchránit mír ve světě.

Přitom by si to svět a lidstvo zasloužili pane ministře, aby jste se konečně rozhýbal a začal konat! 

Zdá se, že ministerstvo zahraničí pod novým ministrem  bude v otázce Sýrie postupovat stejně jako za dob ministrů Schwarzenberga či Zaorálka, tzn. poslušně vůči USA, bez ohledu dodržování mezinárodní práva. 

Autor: 
Mediální úsek Plzeňského KV KSČM
Zdroj: 
Mediální úsek Plzeňského KV KSČM