Na oběti válek nezapomínáme - pietní akt na chodských Výhledech u Klenčí pod Čerchovem

16. 4. 2018

Slunečné sobotní dopoledne, dne 14. dubna 2018 využilo na osm desítek občanů z různých koutů Plzeňského kraje k návštěvě památníků na Výhledech nad Klenčím pod Čerchovem. Tentokrát nebyl jejich cílem nejznámější památník Jindřicha Šimona Baara - milovníka Chodska, nýbrž menší, ale o nic méně významné památníky obětem druhé světové války.

Zásluhou poslance Evropského parlamentu MUDr. Jiřího Maštálky došlo k obnovení památníku rudoarmějců, kteří v těchto místech zahynuli několik dnů před koncem II. světové války.

Slavnostní odhalení provedl Generální konzul Ruské federace v Karlových Varech pan Michail Nikolajevič Ledeňov a 1. tajemník Velvyslanectví Ruské federace pan Valeri Vasiljevič Konov, který ve svém projevu vzpomenul nezměrných válečných obětí z nejrůznějších zemí světa a poděkoval za to, že i v České republice stále žijí občané, kteří na tyto oběti nezapomínají.

Starosta městyse Klenčí pod Čerchovem Ing. et Ing. Jan Bozděch, Ph.D. (za KSČM), na jehož katastrálním území se pomníky nacházejí, krátce připomněl historické okamžiky května 1945, kdy k tragické události došlo.

Předseda OV KSČM Domažlice Ing. Petr Žáček a kandidát na senátora ve volebním obvodu č. 11 RSDr. Josef Švarcbek uctili také památku padlých amerických vojáků, jejichž památník se nachází v bezprostřední blízkosti.

Předseda OV Domažlice zde připoměl, že oba památníky jsou důkazem toho, že existovala doba, kdy vojáci obou armád bojovali společně na jedné straně fronty proti společnému nepříteli a kdy umírali společně za naši svobodu. I když se tato pravda dnes mnoha lidem nelíbí a nejraději by ji vymazali z paměti národa. Poté společně ještě navštívili památník nad obcí  Díly ( Dlouhý most ), kde velmi poutavě vzpomínal na květnové události r. 1945 přímý účastník těchto událostí plk. v.z. Václav Volfík. 

Po slavnostním shromáždění se přítomní rozjeli po okolí, aby i na jiných pamětních místech vzdali dík těm, kteří položili své životy za to, abychom my mohli žít, dnes již více než 70 let v míru.

Slunečné počasí se tuto sobotu vydařilo a návštěvníci si tak mohli vychutnat pohled z Výhledů na Chodsko, krásný kout naší české země.

                    

Fotogalerie

Pohled na účastníky pietního aktu na chodských Výhledech, odkud je jen kousek do Spolkové republiky Německo
Pohled na zahalený památník padlých rudoarmějců.
Momentka z odhalování památníku rudoarmějcům.
Delegace Velvyslanectví Ruské federace v Praze a Generálního konzulátu RF v Karlových Varech se poklonila památce padlých rudoarmějců.
Starosta městyse Klenčí pod Čerchovem Ing. et Ing. Jan Bozděch, Ph.D. připomněl účastníkům pietního aktu stručnou historii těchto smutných událostí z května 1945.
Pohled na zrekonstruovaný památník rudoarmějcům.
Pohled na desku památníku, na které je textem připomenuta tato smutná událost.
RSDr. Josef Švarcbek (vlevo) kandidát na senátora za KSČM ve volebním obvodu č. 11 a Ing. Petr Žáček (vpravo), předseda OV KSČM Domažlice uctili zároveň památku padlých amerických vojáků v květnu 1945.
Ještě jeden pohled na účastníky pietního aktu na chodských Výhledech.
Poslanec Evropského parlamentu za KSČM MUDr. Jiří Maštálka vlevo na fotografii. (fotografie je z jiné akce)
Autor: 
Mediální úsek OV KSČM Domažlice
Zdroj: 
Mediální úsek OV KSČM Domažlice