K účasti a vystoupení prezidenta republiky Miloše Zemana na X. sjezdu KSČM v Nymburku 21.4.2018

23. 4. 2018

Prezident republiky Miloš Zeman přijal pozvání od vedení KSČM a zúčastnil se části jednání X. sjezdu KSČM v Nymburku dne 21.4.2018.

A to za velké pozornosti zástupců 52 medií, ale i údajně několika stovek protestantů přímo v Nymburku.

Není na tom nic mimořádného, že prezident republiky navštěvuje všechny sjezdy demokratických politických stran a hnutí, které jej na svůj sjezd pozvou. Prezident Zeman toto pozvání KSČM přijal. Ukázal tak některým představitelům medií, některým politikům i občanům, ale i některým církevním hodnostářům, že KSČM je demokratická politická strana, která pracuje už několik desítek let v Parlamentu ČR v souladu se Zákonem o politických stranách ČR. Že mnozí vykřikují o KSČM opak, je jejich problém. Nezakládá se to však na reálném hodnocení stavu.

Prezident republiky to tak i trochu KSČM dlužil, protože KSČM byla spolu s SPD parlamentní politická strana, která jej otevřeně podpořila v prezidentských volbách na začátku roku 2018 a mobilizovala voliče na jeho znovuzvolení. Byla to slušnost od prezidenta republiky přijít a poděkovat za tuto podporu a prezident Zeman za to skutečně KSČM poděkoval. KSČM toto chlapské gesto prezidenta oceňuje.

Prezident Zeman vystoupil na X. sjezdu KSČM dosti tvrdě proti historii Komunistické strany. Hned v úvodu upozornil delegáty, že to nebude zdvořilostní projev. Vystoupil tvrdě hlavně vůči historii a bývalé KSČ před rokem 1989, proti hodnocení února 1948, kdy jej nazval Prohrou ne Vítězným únorem, vystoupil proti procesům v 50. – 60. letech 20. století. Mnozí delegáti byli jeho slovy zpočátku zaskočeni.

Na adresu KSČM prezident řekl, udělejte si analýzu své historie sami a přijměte z toho své poučení. Nemělo by to však být „Poučení z krizového vývoje“, ale demokratická sebereflexe.

Částečně tuto tvrdou kritiku prezidenta přisuzujeme dlouhodobé štvanici medií na prezidenta Zemana, aktuálně v situaci, že se rozhodl přijet na sjezd KSČM jako první prezident republiky za posledních 30. let. Prezident Zeman tomu jistě přizpůsobil svojí retoriku, aby vyvážil situaci.

Nicméně, byl to osobní názor prezidenta republiky a jako takový jej delegáti sjezdu vzali. Bereme jej jako nastavené zrcadlo a snahu o dobrou radu.

Prezident Zeman však není bájná postava s neposkvrněnou minulostí ani s neposkvrněnou morální autoritou, který může udělovat rady všem. Je to reálný politik, který se také dopustil ve své politické kariéře několika závažných chyb, které na sjezdu zazněly po odchodu prezidenta z jednání sjezdu.

Jako politik a bývalý předseda ČSSD (1993 – 2001) má na svém triku prezident Zeman také velké hříchy. Byl premiérem české vlády, když naše země byla zavlečena do agresivního vojenského patku NATO bez možnosti, aby se k tomu mohli vyjádřit občané země v referendu. Jako předseda ČSSD a současně premiér ČR dal souhlas k bombardování Jugoslávie paktem NATO 24.3.-10.6.1999 bez mandátu Rady bezpečnosti OSN. Pod jeho předsednictvím v ČSSD bylo přijato Bohumínské usnesení, zakazující ČSSD spolupráci s KSČM na vládní úrovni, které už dlouhé roky zásadně poškozuje levici v naší zemi. A našly by se i další věci.

KSČM bere slova prezidenta republiky na adresu KSČM a komunistického hnutí vážně. Bereme je na vědomí a bude s nimi pracovat. Rozhodně je však nebereme jako něco fatálního, nepodléhající diskusi.

Nicméně nakonec se prezident Zeman přihlásil k tomu, že je levicový prezident, a že je stoupencem demokratického socialismu. Řekl, že jako své vzory má bývalého švédského premiéra Olofa Palmeho a bývalého francouzského prezidenta Francoa Mitteranda.

Na závěr svého vystoupení prezident Zeman řekl, že si přeje, aby šel svět doleva, ale že to dá práci. Řekl, že se blíží 100. let od vzniku naší republiky, která měla tehdy levicovou vládu. A po 100 letech je šance, aby znovu vládla levice. Buďte pokorní a nepokažte si to a neuzavřete si tu cestu.