V Plzeňském kraji se uskutečnily oslavy svátku 1. máje 2018 - Svátku práce, organizované KSČM

1. 5. 2018

V Plzni se uskutečnila oslava 1. máje 2018 organizovaná KSČM od 10:00 hodin, tradičně v centru města "U Branky". Na akci se sešlo cca 250 účastníků. S hlavním projevem vystoupil poslanec Parlamentu ČR za KSČM - PhDr. Ing. Jiří Valenta z Plzně. V průběhu oslav se představili přítomným i někteří kandidáti do zastupitelstva města Plzně a obvodů města Plzně. Foto viz níže.

Projev poslance Jiřího Valenty:

Vážené soudružky, vážení soudruzi, dámy a pánové, milí spoluobčané,

dovolte mi, abych Vás pozdravil nejen jménem svým, jménem Poslaneckého klubu KSČM v Poslanecké sněmovně, ale také, a to především jménem celé naší strany, jejíž vedení mne právě sem, do mé rodné Plzně, na dnešní oslavu 1. máje - Svátku práce, vyslalo.

Velice rád Vám chci popřát příjemné prožití dnešního svátku práce, lásky, nastupujícího jara, ale také, mnoho zdraví a prostého životního štěstí všude tam, kde ho budete ve svých životech potřebovat.

Májová tradice s oslavou svátku poctivé práce, jak je obecně známo, k nám dorazila po protestech chicagských dělníků, kteří 1. května 1896, stávkovali pod vedením odborů za osmihodinovou pracovní dobu, a když při jejich protestu vybuchla nastražená nálož, byli za to 4 z nich, zcela bez důkazů, popraveni.
Ale zkusme se ještě vrátit k tomu mému přání. Štěstí, skutečně budeme potřebovat všichni, to je zcela nasnadě, neboť situace v naší zemi není vůbec dobrá, ani optimistická.

Na natírání všeho negativního na růžovo již dokonce přestává stačit i ČT, přičemž nespokojenost občanů stále roste. Je sice pravdou, že se v říjnových sněmovních volbách roku 2017 podařilo voličům minimalizovat politickou sílu takových asociálních uskupení, jako jsou TOP 09, KDU/ČSL  či Starostové, ovšem to na razantní obrat české politiky, směrem ke skutečnému růstu životní úrovně nejpočetnějších sociálních skupin obyvatelstva, rozhodně nestačí.

Do výsledku voleb se totiž k tomu bohužel promítl jeden nechtěný paradox. Lidé si sice, prostřednictvím množství svých odevzdaných hlasů, přáli nastolit stav, kdy již nebude možno dále tolerovat nespravedlivé přerozdělování statků pravicí, tedy stav, kdy jednotlivci, a s nimi spřízněné kliky či klany, ať již politické, podnikatelské nebo mediální, řídí a také zcela nepřiměřeně parazitují na poctivé práci dolních deseti milionů, tedy na úkor životní úrovně většiny, ale povedl se jim spíše pravý opak.

Mnohé, poctivě míněné hlasy nebyly odevzdány ve prospěch autentické levice, ale jejich majitelé opětovně podlehli, ptám se již po kolikáté, populistickým, tedy zcela nereálným vábničkám linoucím se z zprofanovaných a neobjektivních médií.

Řepkový král Babiš, který sice jistým způsobem narušil panství pohrobků dluhových vlád Topolánka, Nečase, nebo šampiona v utahování opasků Kalouska, ale potom i on sám, se na státní penězovody svými firmami efektivně napojil místo nich. Sice ještě v roce 2013 ani nevěděl, že u nás existuje něco takového jako je minimální mzda, přesto mu to nezabránilo poté vykonávat funkci ministra financí. Ale nyní, již předseda vlády v demisi je velice učenlivým žákem, bohužel pro nás především ale v tom, jak rozmnožovat svůj majetek prostřednictvím čerpání národních či evropských dotací, přičemž za jednu z těch evropských bude nejspíše i souzen a kdo ví, zda či dokonce neodsouzen.

Vážení spoluobčané, zatímco i někteří další obdobným stylem podnikají, nebo spekulují, a to nejen s pracovní silou lidí, ale dokonce i s takovými strategickými společenskými komoditami jako je zdraví, sociální služby či vzdělávání a stále více z toho bohatnou, tak všem ostatním se daří spíše hůře. A statistiky, bohužel i ty oficiální, to potvrzují.

Máme se tak výborně, že například každý desátý člověk je pod hranici chudoby, která činí u nás něco málo přes deset tisíc korun. Opakuji, asi jeden milion 20 tisíc lidí tento příjem nemá, a kdybychom ještě odečetli mládež do 18 let, tak je chudý dokonce každý osmý z nás. Opravdu obdivuhodná bilance listopadového převratu. V naší zemi totiž stále ještě neznamená, že ten, kdo poctivě pracuje, v případě našich důchodců pracoval, z toho také po zásluze má. To přece víme všichni!  Ví to i ti zcela nesolidární magnáti různých typů, ale je jim to jaksi jedno!

V tomto ohledu také zaznamenáváme fakt, že se politické pravici, za dočasně příznivé hospodářské situace, ovšem zase jen nahrávající velkým hráčům na globálně propojeném kapitalistickém trhu, podařilo zmírnit nezaměstnost, ovšem na její místo se natlačila příjmová chudoba. A to je snad ještě horší. I ten, kdo pracuje, se slušně neuživí a je odsouzen k pouhému přežívání. O výši důchodů snad ani mluvit nemusím.

Bytostně chybí cenově dostupné bydlení, zdravotní a sociální péče, rychle klesá kvalita vzdělávání. Dříve hrdý a suverénní český národ, s předlouhou historickou tradicí, je znovu společensky rozkastováván podle výše majetku a k tomu ještě, více či méně skrytě, odsouván od hodnot jako jsou vlastenectví, češství nebo slovanství a to směrem do ideologického područí evropských hospodářských velmocí, které si nás takto plíživě i ekonomicky podmaňují. Přepisování výsledků II. světové války, některými přisluhovači a poskoky německého revanšismu jsou toho také jasným a nebezpečným důkazem.

Další zásadní problém spatřuji v bezdomovectví, a to nejen u těch desítek tisíc lidí, kteří se již nyní bezcílně toulají po republice a spí kde jen to trochu jde, ale i v další, mnohatisícové skupině těch, kteří musí žít na špinavých ubytovnách či u příbuzných a řadí se takto mezi bezdomovce potenciální, chcete-li bezdomovce čekatele. A v neblahém popisu sociální situace v naší zemi bych mohl pokračovat. Určitě ale sami cítíte, i ze svých každodenních zkušeností, o čem bych hovořil. A proto bych již jen rád zdůraznil, že takto nesolidárním způsobem nastavenou společnost KSČM razantně odmítá.

Vždyť není snad větší trapnosti než to,  když jsou lidé, sami potřební, duševně vydíráni, aby z toho mála co mají, finančně přispívali v rámci jakýchsi charitativních akcí na své spoluobčany nacházející se v ještě tíživějších životních situacích. Kapitalistický stát, který by měl být, i podle vlastních slov jeho propagátorů, a to jsou bohužel i naši údajní spojenci na levici - sociální demokraté, funkčním sociálním nástrojem na to dlouhodobě nereaguje. Ušetřené finanční prostředky se potom raději vkládají například do vojenských misí pod dobyvačným praporem USA a tak dále.

Ale třeba církvi tento stav vyhovuje. Ta, po obrovských a nespravedlivých restitucích majetku, který jí v některých případech nikdy nepatřil, začíná nejen ve velkém podnikat, ale ještě k tomu i takticky začíná přebírat zmíněnou chybějící sociální roli našeho státu, přičemž mnozí potřební občané jsou takto nepřímo nuceni se stávat na jejích službách existenčně závislými. Nemají totiž na výběr. Nepřipomíná vám to návrat do do středověku? Mě tedy ano!

Soudružky a soudruzi, dámy a pánové, současná doba, přes její zcela nekritické a nepřípadné vychvalování mnohými, skutečně nedokáže, společně s jejími ideovými představiteli, zabezpečit většině tohoto národa ani základní potřeby, o prosté rovnosti mezi lidmi ani nemluvě. A proto je třeba změny. A naší první možností k jejímu provedení by mohly být právě volby do obecních zastupitelstev v říjnu tohoto roku.

Prosím, sami zvažte, zda vám daný stav společnosti vyhovuje a podle toho se ve svém volebním rozhodování zařiďte. Nejde o nic menšího, než je přiměřená kvalita života v České republice nejen pro nás, ale i pro naše děti.

Ještě jednou: Krásný sváteční den!

Další okresní oslava 1. máje KSČM se uskutečnila ve Dnešicích (okres Plzeň-jih)  v areálu Pod Kaštany od 14:00 hodin. I na této oslavě vystoupil s projevem poslanec Valenta. Zde se sešlo cca 200 účastníků. Zdejší oslava 1. máje byla zpestřena bohatým kulturním programem. V programu vystoupil lidový taneční soubor z Chotěšova s Českou besedou a dále 3 soubory kroužku orientálních tanců z Chlumčan. Foto z jejich vystoupení přinášíme níže.

Počasí oslavám 1. máje 2018 přálo a všechny akce se vydařily.

Mediální úsek Plzeňského KV KSČM
Mediální úsek Plzeňského KV KSČM