Město Plzeň odhalilo za účasti amerických a belgických vojenských veteránů obnovené pylony památníku "Díky, Ameriko!"

6. 5. 2018

Město Plzeň má obnovený památník Díky, Ameriko! Slavnostní odhalení nových žulových pylonů se uskutečnilo ve čtvrtek 3. května 2018 v podvečer, a to i za účasti amerických a belgických veteránů, kteří před 73 lety osvobozovali Plzeň a představitelů města Plzně a Plzeňského kraje.

Oba pylony nechalo město odstranit v dubnu 2016 z důvodu špatného stavebně - technického stavu, kdy se v kvádrech objevily praskliny a hrozilo jejich zřícení.

Náklady na obnovení pylonů byly městem vyčísleny na 10 milionů korun. Odhalení pylonů se stalo součástí čtyřdenních "Slavností svobody", jež v Plzni vyvrcholily u tohoto památníku 6. května 2018 odpoledne hlavním vzpomínkovým aktem.

Již několik desítek let, prakticky od roku 1989 se vedou Plzni spory o tom, jak to bylo ve skutečnosti s osvobozením Plzně v roce 1945. Na jedné straně je patrná přemrštěná glorifikace armády USA a její role při osvobozování města Plzně ze strany ODS a dalších pravicových stran v Plzni. Na druhé straně tvrzení pamětníků, kteří se odvolávají i na písemné dokumenty z té doby, že americká armáda přijela do osvobozené Plzně, kde vládu nad městem již držel revoluční Národní výbor.  

V Plzni se ale připomínají také jiné události související s koncem druhé světové války. Koncem dubna 1945, úplně na konci války, bombardovalo americké a britské letectvo plzeňskou Škodovku, železniční nádraží a části města na Doubravce a na Slovanech. Při těchto náletech bylo zabito několik stovek lidí a byly způsobené velké materiální škody. Vzpomínce na tyto události je věnována vedením města i medii daleko menší pozornost. Pomníčky obětí jsou velmi skromné.

V každém případě veteráni vítězné koalice II. světové války, si zaslouží naši úctu! Nasazovali své životy v boji proti fašismu, aby lidstvo mohlo v klidu a míru žít!  Abychom my mohli žít! 

Fotogalerie

Obnovený památník "Díky, Ameriko" v centru města Plzně z 3.5.2018
Památník obětem britsko-amerického náletu na Plzeň v městské části Doubravka v Plzni
Památník obětem britsko-amerického náletu na Plzeň v městské části Slovany v Plzni
Autor: 
Mediální úsek Plzeňského KV KSČM , město Plzeň
Zdroj: 
https://www.plzen.eu/obcan/aktuality/aktuality-z-mesta/plzen-odhalila-za-ucasti-veteranu-obnovene-pylony-pamatniku-diky-ameriko.aspx