Dne 28.5.2018 se uskutečnila tisková konference Plzeňského Krajského výboru KSČM

29. 5. 2018

V pondělí, dne 28.5.2018, od  10:00 hodin, se uskutečnila v Plzni v budově KSČM, tisková konference KV KSČM, na které se novinářům představili dva kandidáti KSČM pro podzimní volby do Senátu Parlamentu ČR a lídr kandidátky KSČM pro volby do zastupitelstva města Plzně. Oboje volby se budou konat 5. - 6.10.2018.

Na tiskové konferenci byla také vyhodnocena kampaň KSČM za vyhlášení lidového referenda k fúzi Plzeňské teplárenské a Plzeňské energetiky a částečnému prodeji tohoto městského podniku Energetickému holdingu, do rukou miliardáře pana Křetínského, vlastníka fotbalové Sparty.

Tiskovou konferenci vedl tiskový mluvčí Plzeňského KV KSČM JUDr. Richard Pokorný, Ph.D.

Tiskové konference se zúčastnili:
PhDr. Ing. Jiří Valenta – poslanec za KSČM, Ing. Václav Štekl – lídr kandidátky KSČM pro komunální volby 2018 do zastupitelstva města Plzně, Zdeněk Chýnovský – kandidát KSČM na senátora ve volebním obvodu č. 8 Rokycany,  RSDr. Josef Švarcbek – kandidát KSČM na senátora ve volebním obvodu č. 11 Domažlice – Klatovy a Ing. RSDr. Karel Kvit – předseda MěV KSČM v Plzni a zastupitel města Plzně.

Kandidáti KSČM pro volby do Senátu a lídr kandidátky KSČM pro volby do zastupitelstva města Plzně jsou představeni níže na těchto www stránkách v samostatných rubrikách.

Pokud se týká fúze Plzeňské teplárenské a Plzeňské energetiky k tomu vystoupil JUDr. Pokorný, který uvedl:

KSČM vedla od podzimu 2017 v Plzni podpisovou kampaň za vyhlášení lidového referenda k této fúzi a k prodeji 35% Plzeňské teplárenské panu Křetínskému. KSČM s touto fúzí nesouhlasí, považuji ji za nevýhodnou pro město i jako riziko pro občany města Plzně s ohledem na možný růst cen za dodávky tepla, teplé vody a svozu komunálního odpadu.

KSČM je přesvědčena, že se jedná o strategický majetek města, který by měl zůstat v rukou města jako veřejnoprávní, aby město mělo rozhodující vliv na cenu a kvalitu tepla pro své občany. Aby se tato nenahraditelná komodita nestala předmětem nadměrných zisků pro soukromý podnikatelský subjekt a občané se neocitli v roli oběti a subjektem finančního vydírání.

Žádná z  politických stran totiž neměla před komunálními volbami v roce 2014 ve volebním programu prodej významných městských firem. Ale uběhly dva roky a zastupitelstvo města Plzně dne 14. 12. 2017 rozhodlo, že pro budoucí směřování Plzeňské Teplárenské zvolí tzv. variantu A, tedy fúzi s Plzeňskou Energetikou a.s., vlastněnou businessmanem Danielem Křetínským. A to mimo jiné i hlasy primátora Zrzaveckého zvoleného za ČSSD.

KSČM neměla šanci se svými 5-ti hlasy zastupitelů ve 47-ti členém zastupitelstvu města Plzně tuto fúzi zvrátit.

Tiskový mluvčí KSČM JUDr. Pokorný k tomu uvedl, chtěli jsme dát občanům Plzně do rukou nástroj, kdy se mohou občané k této fúzi vyjádřit a rozhodnout o ní v referendu, kdy mohou uplatnit přímo své zájmy a kdy to nebude o nich a bez nich!

Plzeňská veřejnost totiž byla z projednávání této otázky vedením Plzeňské radnice zcela vyblokována. Kdyby KSČM tuto otázku neotevřela směrem k veřejnosti, žádné informace o plánované fúzi a prodeji by na veřejnost nepronikly.

KSČM se nepodařilo získat ke dni rozhodování zastupitelstva města Plzně o této fúzi a prodeji dostatek hlasů, pro vyhlášení referenda. Celkem se podařilo KSČM získat 4 126 podpisů a v den jednání zastupitelstva jich přibylo ještě cca 20. To však nestačilo. Celkově bylo potřeba sehnat 10% podpisů občanů města Plzně, což je zhruba 13 000 podpisů.

KSČM toto nehodnotí jako svoji prohru. Ano, nepovedlo se zabránit této fůzi a tomuto prodeji. Je to nevratný krok!

Zastupitelstvo města dne 24.5.2018 na svém zasedání fúzi a prodej 35% majetku po čtyřhodinové diskusi schválilo většinou 30-ti hlasů. Pět zastupitelů KSČM bylo proti, proti byli i zástupitelé KDU-ČSL.

Křetínského firma tím získala většinu v představenstvu společnosti, město má většinu v dozorčí radě fúzované společnosti. 

KSČM plnila svůj volební program v tom, že řekla, že bude stát na straně občanů. Ke KSČM se nikdo z dalších politických stran veřejně nepřidal. Zůstali jsme sami!

JUDr. Pokorný v úvaze nad tím, proč občané nepodpořili konání referenda řekl, že se domnívá, že těch faktorů je několik:
Jednak malá informovanost občanů Plzně. KSČM nemá peníze na inzeráty a na širokou mediální publicitu. Dalším důvodem je to, že KSČM má starší členskou základnu a nebyli jsme schopni osobně oslovit tak velké množství lidí na získání potřebných podpisů v tomto čase. A také svoji roli sehrálo to, že mnoho občanů se vyjádřilo, že s postojem KSČM souhlasí, ale nechtěli se podepsat na dokument žádající vyhlášení referenda, že se bojí o práci a o rodinu.

Kauza Plzeňská teplárenská je tímto uzavřena. Budeme sledovat, co se bude dít dále. 

Autor: 
Mediální úsek Plzeňského KV KSČM
Zdroj: 
Mediální úsek Plzeňského KV KSČM