V Kazachstánu se uskutečnilo zasedání Organizace Smlouvy o kolektivní bezpečnosti (zkráceně OSKB) a projednávalo zajímavé věci

12. 6. 2018

Dne 11.6.2018 se uskutečnilo v největším městě Kazachstánu Almaty (dříve Alma-Ata) zasedání Výboru ministrů zahraničních věcí členských států Organizace Smlouvy o kolektivní bezpečnosti (zkráceně OSKB).

Členskými státy jsou Arménie, Bělorusko, Kazachstán, Kyrgyzstán, Ruská federace a Tádžikistán. OSKB má pozorovatelský status při Valném shromáždění OSN a úzce s OSN spolupracuje v otázkách bezpečnosti v regionu.

V Almaty byly posuzovány otázky bezpečnosti v centrálním a jihovýchodním asijském regionu. 

Vzhledem k mnoha důležitým jednáním na globální úrovni, která probíhají v těchto červnových dnech na různých místech světa se na tomto zasedání posuzovaly jen nejvážnější problémy týkající se toho regionu. Jednalo se o situaci v Afghanistánu, Sýrii a Severní Koree.

Právě Afghanistán se znovu dostává do hledáčku této organizace. Na zasedání OSKB bylo jednáno o tom, že guvernéři několika afghánských oblastí na severu Afghanistánu ohlásili, že do jejich regionu přivezly vrtulníky bez státních rozlišovacích znaků islámské bojovníky IGIL ze Sýrie.

V těchto regionech, které sousedí s centrálně - asijatským prostorem OSKB se tak vytváří nové vojenské tábory islamistů z IGIL. Afghanistán, který sousedí s členskými státy OSKB se  tak stává novým nástupištěm a výcvikovým prostorem pro islámské bojovníky.

V této souvislosti bylo poukázáno na to, že mise NATO v Afghanistánu sehrává při tomto transportu IGILovců ze Sýrie do Afghanistánu divnou roli, protože tvrdí, že kontroluje kompletně vzdušný prostor nad celým Afghanistánem.

Jak je tedy možné, že tam podle afhánských guvernerů létají vrtulníky bez státních rozlišovacích znaků a transportují bojovníky IGIL ze Sýrie do Afghanistánu? Tzn., že mise NATO musí o těchto transportech minimálně vědět, v horším případě se na nich bude podílet!

Otázkou je, jakou roli v tom hraje mise armády České republiky v Afghanistánu?

Nepřímo se tak potvrzují a skládají do mozaiky informace, které jsme uváděli na těchto www stránkách před několika týdny, při zveřejňování zpráv z bojišť v Sýrii. Syrská armáda tehdy hlásila, že vojenské americké vrtulníky odvezly pohlaváry IGIL z bojiště od Der-Er-Zoru na Eufratu, kde tito pohlaváři zanechali vojsko IGILovců na pospas. Později je stejně tak odvezli z Idlibu, neznámo kam.
 
Znovu se tak prostřednictvím těchto zpráv potvrzuje, že IGIL je uměle vytvořený a udržovaný nástroj pro "špinavou práci", pro svržení nepohodlných režimů, pro vedení bojových operací cizími rukami, na cizím území, za zájmy svého sponzora, který je v pozadí a všestranně IGIL podporuje a tahá za provázky.

Je to nebezpečná hra, kterou by Česká republika neměla v žádném případě hrát! 

Autor: 
Mediální úsek Plzeňského KV KSČM
Zdroj: 
http://www.odkb-csto.org, www.vesti.ru