OV KSČM Plzeň-jih řešil na svém zasedání otázku, zda má KSČM podpořit vznik vlády Andreje Babiše či nikoliv

27. 6. 2018

V úterý, dne 26.6.2018 projednávalo na svém zasedání plénum OV KSČM Plzeň-jih otázku, zda by KSČM měla podpořit vznik nové vlády Hnutí ANO 2011 a ČSSD či nikoliv.

Tuto sobotu, dne 30.6.2018 se totiž bude rozhodovat tato důležitá otázka v Praze, na zasedání ÚV KSČM a zástupkyně Plzně – jihu v ústředním výboru  KSČM bude muset nějak hlasovat.

Diskuse k tomuto bodu byla pojata tak, že si každý kdo měl potřebu se vyjádřit k této otázce řekl pro a proti z jeho pohledu, tak aby členka ÚV KSČM slyšela všechny názory z různých míst okresu.

Pozitivní bylo to, že nikdo neprosazoval nějaká svá řešení, nebo nedával ultimata, pro to či ono rozhodnutí. Diskuse byla vedena tvůrčím přístupem, bez emocí. Několik diskutujících v závěru svého příspěvku sdělilo, jak by hlasovali oni.

Zaznělo tam několik zajímavých myšlenek (z mnoha) z nichž vybíráme:

  • podpora této vládě má svá pro a proti, není to jednoznačná situace, musí se zvažovat přínosy a ztráty a co z toho může vzniknout
  • nelze k tomuto rozhodnutí přistupovat jen z hlediska negativity, hledat na tom jen to špatné, dají se tam vidět i pozitiva a příležitosti
  • rizika jsou v každém podniku i tady a někdy se riziko musí podstoupit, jde o míru rizika
  • je třeba to posuzovat z pohledu toho, co podpora vzniku vlády bude znamenat pro KSČM, pro levici i celou Českou republiku
  • ale také jaké budou dopady na opoziční strany, které tady vládly desítky let
  • jaké budou dopady na celospolečenské klima, ale i v oblasti medií 
  • neznáme všechny detaily toho, co bylo dohodnuto při vyjednávání o vzniku vlády, tyto informace musí být předloženy předsedou strany s. Filipem na zasedání ÚV KSČM
  • do zasedání ÚV KSČM zbývá ještě několik dní, nevíme, co všechno se odehraje do té doby, ještě se vše může změnit.

Celkově diskusní příspěvky vyzněly pro podporu vzniku vlády.
Nehlasovalo se.
Členka ÚV KSČM - předsedkyně OV KSČM P-j nebyla zavázána usnesením OV KSČM jak má hlasovat. Má důvěru členů OV KSČM, názory z různých míst okresu z této diskuse zná, další informace dostane na zasedání v Praze a i tam se povede diskuse. Podle toho bude hlasovat.

Velkým přínosem z této diskuse bylo společné hledání nejlepšího řešení, ale i jeho zdůvodnění proč na základě konkrétních pro a proti, nikdo nebyl napadán za své názory, strana se neštěpila hlasováním.

Autor: 
Tiskový úsek OV KSČM P-j
Zdroj: 
Tiskový úsek OV KSČM P-j